ATAK-2 dünyanın en iyisi

İlk uçuşunu 28 Nisan 2023 tarihinde yapan, benzerleri dünyada sadece birkaç ülkede olan Atak-2 ağır sınıf taarruz helikopteri test pilotları tarafından dünyanın en iyisi olarak tanımlandı. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Atak-2 Baş Test Pilotu Arif Ateş yaptığı açıklamada, “Hayatımda uçtuğum en büyük helikopter. İnanılmaz stabil durduğunu gördük. Motor-rotor entegrasyonu çok iyi, uyumu çok güzel. Bu helikopterin gerçekten dünyanın en iyi helikopteri olduğunu iddia ediyorum” diye konuştu.

ATAK-2 dünyanın en iyisi

Atak-2’nin 1500 kg mühimmat kapasitesine sahip olduğunu ve 30 mm topunun flare'ı yani az ışık vereceğini söyleyen Ateş, “Kanatlarında 3 tane istasyon var. Buralara roket, hava-hava, havadan yere güdümlü füzeler, hatta bombalar takılabilecek. Helikopterin servis tavanı 20 bin fit olacak. Kokpit camları yanlar dahil zırhlı olacak. Hafif silah isabetine karşı koruyacak.

Üzerindeki silahlar genelde uzun menzilli olacak. Pilotların hedef bölgesine girmeden uzaktan hedefi etki altına alabileceği 20 kilometrelere varan tanksavar füzelerimiz olacak. Roketsan tarafından üretilip entegre edilecek” şeklinde konuştu.

İlk uçuş nisan ayında yapılmıştı

ATAK-2 Projesi kapsamında geliştirilen T929 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, 28 Nisan 2023’te yapıldı. ATAK-2, 1.5 tona yakın mühimmat taşıyacak.
TUSAŞ ve katkıda bulunan tüm paydaşlarımızı tebrik ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen ATAK 2 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri projesi kapsamında çalışmalar 17 Şubat 2019 tarihinde başladı. Tasarım ve yapısal üretim faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından yer testleri başlatılan ATAK 2 ilk motor çalıştırma gereksinimleri olan testleri başarıyla sonuçlandırarak projenin en önemli virajlarından biri olan ilk motor çalıştırmasını da 23 Nisan 2023 tarihinde başarıyla icra etti.

Bu tarihten itibaren yerde motor çalıştırma ve dayanıklılık testlerini icra eden ATAK 2, bugün itibarıyla tekerlerini yerden tamamen keserek 15.00 ila 15.15 saatleri arasında ilk test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Dünyanın bu sınıftaki birkaç helikopterinden biri olan ATAK-2, 10 ton ağırlığa ve 1200 kg’lık mühimmat kapasitesine sahiptir. Aynı sınıftaki diğer helikopterler arasında ise AH-64 Apache, Mi-28 ve Ka-52 dikkat çekiyor.

ATAK-2 dünyanın en iyisi ile ilgili etiketler ekonomi Atak Helikopteri
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.