Astım ilacı koronaya karşı koruma sağladı

İnsanlık son 1 yıldır koronavirüs salgını ile tarihinin en tehlikeli dönemlerinden birini yaşarken 10 ay gibi kısa bir sürede çok sayıda aşı geliştirerek önemli bir başarı elde etti. Ancak yaklaşık 8 milyar insan için yeterli aşı üretmek kısa sürede mümkün görünmüyor. Bu nedenle mevcut ilaçların etkinliği test edilmeye devam ediyor. Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma umutları artırdı. Araştırmada, Budesonide adlı astım ilacının Kovid'e karşı koruma sağladığı tespit edildi.

İngiltere’de Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, ucuz ve yaygın olarak bulunabilen “budesonide” adlı astım ilacının şiddetli Kovid-19 hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, ilacın hastalığın semptomlarının görülmeye başlandığı ilk evrede alınması gerektiğine işaret ederek, tedavinin Kovid-19’un kötüye gitmesini engellemesinin yanı sıra hastalığın süresini kısalttığını da vurguladılar.

ASTIMI VE KOAH'I OLANLAR KOVİD-19 NEDENİYLE HASTANEYE DAHA AZ BAŞVURUYOR

“Stoic” adı verilen çalışmaya başlanmasında, astımı veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan kişilerin Kovid-19 nedeniyle hastaneye daha az başvurduğunun gözlemlenmesi etkili olduı. Bilim insanları, bu durumun astım ve KOAH semptomlarını kontrol altına almak için kullandıkları inhaler (ağızdan nefes alınarak çekilen ilaç) formundaki steroid ilaçlarından kaynaklanabileceğini düşündü. Bu amaçlada küresel olarak yaygın bir şekilde kullanılan “budesonide”i incelemeye aldı.

Astım ilacı koronaya karşı koruma sağladı

ARAŞTIRMADA 146 KİŞİ İNCELENDİ

Oxford Üniversitesi'nden Profesör Mona Bafadhel ve ekip arkadaşları, Kovid-19’un erken evresinde bulunan 146 yetişkin üzerinde Budesonide ile çalışma yürüttü. Gönüllülerin yarısına kendilerini daha iyi hissedene kadar standart tedavinin yanı sıra, günde iki kez budesonid verildi. Diğer gönüllülere ise standard Kovid-19 tedavisi gerçekleştirildi.

ASTIM İLACI ALANLARIN KOVİD'DEN ETKİLENME İHTİMALİ DE DÜŞTÜ

Çalışma sonuçlandığında, budesonid tedavisi alanların ateş, öksürük ve diğer Kovid-19 semptomlarından daha hızlı bir şekilde kurtulduğu ve 28 günün ardından daha az kalıcı semptomlar gösterdikleri gözlendi.

Araştırmacılar, bu durumun ayrıca ilacı alan insanlarda "uzun Kovid" geliştirme ihtimalini de azalttığını ifade ettiler. 

Araştırmanın yazarları, budesonide’nin akciğerlerdeki hücrelerde hücrenin çoğalmasını ve virüsün ilk etapta onlara tutunmasını engellediğini belirttiler.

ALTTA YATAN HATALIĞI OLAN YAŞLILARDA TERCİH EDİLEBİLİR

Konuya ilişkin açıklama yapan Profesör Bafadhel, "Bu küçük bir çalışma olsa da, dünya genelinde farklı astım ilaçlarının Covid-19 üzerindeki etkisine araştıran en az beş çalışma daha bulunuyor ve hepsinin sonucu bu ilaçların tedaviye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Şu anda budesonidi, altta yatan sağlık sorunları olanlar da dahil olmak üzere erken Covid-19 semptomları olan yaşlı yetişkinler için bir tedavi olarak değerlendiriyoruz. Aşılar elbette çok önemli, ancak şu anda kötü olduğunuzda sizi tedavi eden, daha da kötüye gitmenizi engelleyecek herhangi bir ilaç yok. Nispeten güvenli, yaygın olarak bulunan ve iyi çalışılmış bir ilacın pandemi sırasında yaşadığmız baskının üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olabileceğine yürekten sevindim” diye konuştu...

Astım ilacı koronaya karşı koruma sağladı ile ilgili etiketler oxford üniversitesi astım kovid-19 budesonid
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.