Askerlik kaç ay? Üniversite mezunu ve bedelli kaç ay askerlik yapar?

Askerlik kaç ay? sorusu 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları tarafından merak edilen bir başlık olmaya devam ediyor. Üniversite mezunlarının veya bedellilerin kaç ay askerlik yaptığı araştırılıyor. Bu çerçevede 'Askerlik kaç ay?' veya 'Üniversite mezunu veya bedelli ne kadar askerlik yapıyor?' soruları arama motorlarında en çok araştırıların başında yer alıyor. Peki Askerlik kaç ay? Kimler kaç ay askerlik yapar? Bedelli ve normal askerlik süresi!

2023 yılında askerlik süresi, süre sorularını beraberinde getiriyor. Halihazırda Türkiye'de zorunlu askerlik ve bedelli askerlik olmak üzere iki farklı askerlik türü bulunmaktadır. Zorunlu askerlik süresi er, erbaş ve yedek subaylar için farklılık gösterirken, bedelli askerlik yapanlar için de ayrı bir süre belirlenmektedir. Peki Askerlik kaç ay? Üniversite mezunu ve bedelli kaç ay askerlik yapar? İşte ayrıntılar...

ASKERLİK KAÇ AY?

2023 yılında zorunlu askerlik süresi olarak, mevcut bilgilere dayanarak, geçtiğimiz yıllarda uygulanan süreleri göz önünde bulundurabiliriz. Bu bağlamda, er ve erbaşlar için askerlik süresinin 6 ay, yedek subaylar için ise 12 aydır.

Önceki yıllarda 2023 yılında profesyonel askerliğe geçilebileceği ve zorunlu askerliğin kaldırılabileceği gibi spekülasyonlar yapılmış olsa da, bu yönde herhangi bir adım atılmamış ve profesyonel askerliğe geçiş de beklenmemektedir.

Bu doğrultuda, 2023 yılında askere gidecek er ve erbaşlar için askerlik süresi 6 ay olarak planlanmaktadır. Yedek subay olarak görev alacaklar için ise bu süre 12 ay olacaktır.

Bedelli askerlik süresi ise 2023 yılında belirlenen süre çerçevesinde devam edecektir. Bu bağlamda, bedelli askerlik yapacaklar için 1 aylık bir süre öngörülmektedir. Ancak yol izni gibi faktörlerle birlikte bu süre 26 güne kadar düşebilmektedir.

Askerlik kaç ay? Üniversite mezunu ve bedelli kaç ay askerlik yapar?

Askerlik süresi, TBMM tarafından alınan kararlarla belirlenen aylık bir süredir. Askerlik sisteminde yapılan düzenlemeler sonucunda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek belli bir yaş aralığında askerlik yapma yükümlülüğüne sahiptir. Önceden lise mezunları için 12 ay, üniversite mezunları için ise 6 ay olan askerlik süresi, son düzenlemelerle tüm askerler için 6 aya indirilmiştir. Yedek subay olarak görev yapacak adaylar ise en az üniversite mezunu olmalıdır. Ancak yedek subaylık için uygun çalışma yerinin oluşturulması gerektiği için her başvurunun kabul edilmemesi mümkündür.

Askerlik kaç ay? Üniversite mezunu ve bedelli kaç ay askerlik yapar? ile ilgili etiketler askerlik Bedelli askerlik
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.