Asistan olarak çalıştığı yoğun bakım ünitesinde hasta oldu

Koronavirüs ile mücadele sırasında hastalığa yakalanan Doçent Doktor Hakan Akelma yoğun bakımda tam 14 gün tedavi gördü. Tedavisi sırasında entübe olan ve yaşadıklarını kameralarla ölümsüzleştirip sosyal medyadan aktaran Doktor Akelma, tecrübelerini gün gün yazarak halkı koronavirüs için bilinçlendirmek istedi.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Dünya üzerinde yaklaşık 75 milyon insana bulaşan koronavirüs salgını, en çok sağlıkçıları etkilemeye devam ediyor. Pandeminin çıktığı günden bu yana Türkiye’de yüzlerce doktor, hemşire ve sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Bunun yanı sıra birçok doktor, koronavirüse yakalandıktan sonra günler süren zorlu tedaviler sonrası yaşama tutunmayı başardı.

Bunlardan bir tanesi de Doçent Doktor Hakan Akelma oldu. Doktor Akelma, gün gün yazdığı koronavirüsü ile mücadelesinin sonunda iyileşerek hastaneden çıktı. Doktor Akelma, "Ateş yükselmeye başladı mı sanki her iki ayağımdan kanım çekiliyor gibi oluyor. İlaç etki edene kadar kırılmaya başlıyorum. Sonra terleme ve rahatlama sonrası anca uyuyabiliyorum. Çok zor bir hastalık. Kas ve kemik ağrıları çok kötü. Yatakta uygun uyuyacağım pozisyonu bulmakta zorlanıyorum." yazarak başladığı günlüğünün sonunda, "2009-13 yılında asistan olarak çalıştığım anestezi ve yoğun bakımdaki eski resmi gördüm. Çok zayıfmışım. Bir gün yoğun bakımda yatacağım asla aklıma gelmezdi." ifadelerine yer verdi.

Koronavirüse karşı herkesi uyaran Doktor Akelma, hastalığın asla küçümsenmemesi gerektiğini söyledi.

İşte Doçent Doktor Hakan Akelma’nın koronavirüs ile mücadelesinin öyküsü...

"Ateş yükselmeye başladı mı sanki her iki ayağımdan kanım çekiliyor gibi oluyor. İlaç etki edene kadar kırılmaya başlıyorum. Sonra terleme ve rahatlama sonrası anca uyuyabiliyorum.

Çok zor bir hastalık. Kas ve kemik ağrıları çok kötü.  Yatakta uygun uyuyacağım pozisyonu bulmakta zorlanıyorum.

Değerli dostlar; Evde yatıyorum.  Ağrılarım devam ediyor. Derin bir iştahsızlık var. Sürekli uyuyorum.

Yaptığım ikinci pcr testi de negatif çıktı.  Ancak d dimer biraz yükselmiş. Crp hafif yükselmiş.

Bugün Favipavir e başladım. Claxane 0.4 yapıyorum. Parol ve C vitamini  alıyorum.

Testler negatif gelse bile herkes tedavisine erken baslamali. Bu hastalığı küçümsememeli.

Birçok sistemi etkileyen, ve aşırı derecelerde iştahsızlık, ağrı, ateş, sinirsel ağrılar yapan bir hastalık.

Asistan olarak çalıştığı yoğun bakım ünitesinde hasta oldu

Değerli dostlar; 2-3 gündür hastalığın zihnimde  yaptığı odaklanamama vb. durumlar var. Ayrıca vücut ağrılarımın aşırılıgından sürekli yattığımdan bir şeyleri yazmak dahi zor geliyordu. (Tolstoy un İvan ilyiç'in ölümü  nedense hep aklıma geldi) Bugün biraz daha iyiyim.

Degerli dostlar, Bugün daha iyiyim. Ayağı kalkınca başım dönüyor, gözlerim kararıyor. Onun için minik yürüyüşlere başladım.

Ferritin de yükselme var. Kc enzimleri de artmış. Yarın tetkiklerimi tekrarlıyorum. 
Halsizlik, derin iştahsızlık ve zihinde sürekli bir karışılık iğrenç...

Yeni tomografi de iki tarafli tutulma tespit edildi. Bazı değerlerimin yüksek olması nedeniyle hastaneye yatışımı yapacagiz. Duanızı eksik etmeyin.

DOKTOR AKELMA’IN EŞİ SOSYAL MEDYADA DESTEK OLANLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Koronavirüs ile mücadelesi sırasında salgın hastalığa yakalanan doktor Akelma’nın yazamadığı zamanlarda, eşi devreye girerek kendilerini merak edenleri ve takip edenleri şu şekilde bilgilendirdi;

”Ben Dr. Hakan'ın eşiyim hastanedeki 7'inci gün ve eşim çok zorlu bir süreçte. Actemra high flow cpap uygulandı.  Ferritin hala çok yüksek iyileşeceği ümidini kaybetmemekle birlikte çok endişeliyim tüm iyi dilekleriniz için eşim adına teşekkür ederim."

"Hastanedeki 4'üncü günüm.

Antibiyotik tedavisi iyi gelmeye başladı. Kan enfeksiyon değerlerinde gerileme mevcut.

Akciğer grafisisinde de küçük de olsa gerileme var.
Bugun kendimi biraz daha iyi hissediyorum."

BAKAN KOCA DOKTOR AKELMA’NIN DURUMU İLE YAKINDAN İLGİLENDİ!

Salgın hastalık ile mücadelesinde zaman zaman zor günler geçiren Doçent Doktor Akelma’nın genel durumu ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yakından ilgilendiği Akelma'nın günlüklerinde yer aldı.

“Hastanedeki 10'uncu günüm. Ara ara yüksek akişli oksijen ve cpap almamaya devam ediyorum.

Cok degerli bakanımız sayin @drfahrettinkoca da durumumuz ile ilgilendiler.  Cok tsk ederim.
Ayrica @BulutGulcuN hocamızdan emeklerine sağlık.
Cok degerli Temenni ve dualarıniza devam. 

Değerli dostlarım. Bugün akşama doğru Sat: oksijensiz 90 olunca enfeksiyon komitemizin karari ile evde tedaviye devam etmek amaçlı taburcu edildim.

Bu dönemde hepinize  tüm kalbimle  teşekkür ederim . Zor aşamayı aştık.  Rehabilitasyon ile de bunun üstesinden geliriz inşallah.

14 gün süren zorlu korana mücadelesi sonunda sağlığına kavuşan Doktor Akelma, gün gün yazdığı koronavirüs ile mücadelesinin sonunda iyileşerek hastaneden çıktı. Akelma’nın son yazdığı doktorların koronavirüs ile mücadelesindeki durumu ortaya koyuyordu;

”2009-13 yılında asistan olarak çalıştığım  Anestezi ve yoğun bakımdaki resmi gördüm. Çok zayıfmışım. Bir gün yoğun bakımda yatacağım asla aklıma gelmezdi."

Asistan olarak çalıştığı yoğun bakım ünitesinde hasta oldu ile ilgili etiketler Virüs yoğun bakım Koronavirüs sağlık çalışanı Hakan Akelma
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.