"Aşı olsa da enfeksiyonla yaşayacağız"

Yaklaşık 8 ay önce dünyanın gündemine giren Koronavirüs'ün 8 milyara yakın insanın hayatını topyekün değiştireceğini kimse düşünmemişti. Ancak geçen sürede yaklaşık 10 milyon kişiye bulaşan hastalık 700 binden fazla kişinin de hayatına maloldu. Bilim insanları virüse karşı dört koldan aşı çalışmalarını yaparken, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek'ten "Aşı bulunmuş olsa bile enfeksiyonla yaşamaya hazır olun" mesajı geldi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, dünya genelinde koronavirüse karşı aşı geliştirmede ciddi çalışmalar olduğunu, umut verici haberler geldiğini söyledi.

Prof. Gerek ancak yinede aşıya bel bağlanmamasını istedi. Gerek, "Aşının bulunması, bulunduktan sonra herkese ulaşabilmesi zaman alacak. Aşı bulunmuş olsa dahi, bu enfeksiyonla bir dönem birlikte yaşayacağız" dedi.

Prof. Dr. Mustafa Gerek, koronavirüs vakalarındaki artışın nedenleri içinse "Normalleşmeyle birlikte bazı tedbirlere uyum noktasında sıkıntı yaşadık. Özellikle büyükşehirlerden Anadolu'daki kasabalara doğru olan hareketlilikte, tedbirlere yeterli özeni göstermedik. Maske takmaya gerekli özeni göstermedik. Bu hastalığın bulaşmasına, dolayısıyla yayılmasına neden oldu. Sayılardaki artmayı da temelde buna bağlamak mümkün. Eğer bu noktada biraz tedbirli davranmış olsaydık, elde ettiğimiz o başarıyı daha da artırarak sürdürebilirdik. Ağustos'ta en büyük beklentimiz mevcut rakamların 500 ve daha altına inmesi şeklindeydi ama maalesef bunu gerçekleştiremedik. Son zamanlarda rakamlar binin üzerine de çıkmaya başladı. Burada tek sevindirici nokta zatürre hastaları ve entübe olan hastalarda bir miktar azalma var. Ölüm vakalarında bir miktar azalma var ama günlük hasta sayımızdaki artış, tedbirlerin önümüzdeki dönemde daha ciddi bir şekilde ele alınmasını gerekli kılıyor" ifadesini kullandı.

(DHA)

"Aşı olsa da enfeksiyonla yaşayacağız" ile ilgili etiketler Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Gerek rektör yardımcısı

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.