Aşı olan kadın öldü tedarik durduruldu

Avusturya'da 49 yaşındaki bir kadın aşı olduktan bir süre sonra hayatanı kaybetti. Kadının ölümüne aşının vurulmasının ardından oluşan şiddetli kan pıhtılaşmasının neden olduğu belirtildi. Bir başka kadında ise akciğer embolisi görüldü. Oxford/AstraZeneca aşısından yaptırıldığı öğrenilen kadının ölümü üzerine önlem amacıyla bu aşının tedariki durduruldu.

Koronavirüs salgını ile mücadelede insanlığın elinde tedbirli olmak dışında tek silah aşı.

Bu çerçevede geçtiğimiz aralık ayından bu yana birçok aşı acil kullanım onayı alarak uygulanmaya başlandı. Yaklaşık 3 aylık süreç içerisinde 111 ülkede yaklaşık 300 milyon doz aşı uygulanmış durumda. Türkiye'de ise 10 milyon doz barajı aşılmış durumda. 

Aşı olan kadın öldü tedarik durduruldu

Ancak bu süreç devam ederken Avusturya’dan aşılamaya sekte vuran bir gelişmenin haberi geldi.

49 yaşındaki bir kadın, Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen koronavirüs (Kovid-19) aşısı yapıldıktan bir süre sonra şiddetli kan pıhtılaşması sonucu vefat etti. Aynı aşıyı yaptıran 35 yaşındaki bir kadında da akciğer embolisine rastlandı.

Yetkililer bu gelişmeler üzerine yaptıkları açıklamada önlem amaçlı olarak Oxford/AstraZeneca aşısı tedarikini askıya aldıklarını bildirdi.

PIHTILAŞMA YAN ETKİ DEĞİL

Peki ölüme aşı mı neden oldu? Sağlık yetkilileri bu sorunun yanıtını, "Şu anda aşı ile ölümün ilişkili olduğuna dair bir kanıt yok" diye verdi. Sonra da kan pıhtılaşmasının aşının bilinen yan etkileri arasında olmadığını sözlerine ekledi.

GÜNEY KORE'DE 7 KİŞİNİN ÖLÜMÜ İLE İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Çoğunlukla Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından ortak geliştirilen koronavirüs aşısının uygulandığı ve aşı çalışmalarının ilk haftasında 296 binden fazla kişinin aşılandığı Güney Kore’de Hastalık Kontrol ve Önleme Dairesi (KCDC), aşı işlemi sonrası hayatını kaybeden 7 kişinin ölümüne ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurdu.

24 KİŞİDE 'ŞİDDETLİ' YAN ETKİYE RASTLANDI

2 bin 800’den fazla kişide aşının yan etkisi görüldüğü belirtildi ve bu kişilerin 24’ünde görülen yan etkiler içinse ‘ciddi’ ifadesi kullanıldı.

Yapılan açıklamada 24 kişinin tümüne AstraZeneca aşısı yapıldığı kaydedildi. Ülkede şimdiye kadar 5 bin doz Pfizer-BioNTech aşısı uygulandığı ve aşı olan kişilerin hiçbirinde olumsuz bir reaksiyonun bildirilmediği vurgulandı.

AŞI OLAN SAĞLIK ÇALIŞANI HASTALIĞA YAKALANDI

Hindistan’ın Gujarat eyaletinde koronavirüs aşısının ikinci dozunu alan bir sağlık çalışanının birkaç gün sonra yapılan Kovid-19 testi pozitif çıktı. Sağlık çalışanının, eyaletin Gandhinagar kentindeki Dehgam Taluka kasabasında yaşadığı, ilk dozu 16 Ocak’ta ve ikinci dozu da 15 Şubat’ta aldığı belirtildi.

Gandhinagar'ın Baş Sağlık Görevlisi Dr M.H. Solanki, söz konusu kişinin aşının ikinci dozunu aldıktan günler sonra ateşi çıktığını söylediği, alınan örneklerin incelendiğini ve sağlık çalışanının testinin 20 Şubat’ta pozitif çıktığını kaydetti. Ayrıca sağlık çalışanının semptomlarının hafif olduğu ve evde karantinaya alındığı da belirtildi. 

Sağlık çalışanının hangi aşıyı olduğu açıklanmazken, Solanki, aşının her iki dozunun da uygulanmasından sonra enfeksiyona karşı antikorların gelişmesinin genellikle ortalama 45 gün sürdüğünü; bu nedenle herkese sosyal mesafe dahil olmak üzere tüm tedbirlere uymalarını ve aşılandıktan sonra bile maske kullanmalarını tavsiye ettiklerini ifade etti.

Aşı olan kadın öldü tedarik durduruldu ile ilgili etiketler Avusturya Güney Kore Hindistan AstraZeneca oxford
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.