Aşı krizi Avrupa'yı birbirine düşürdü

Korona aşısının tedariğinde yaşanan sorun, vaka sayılarının artması ile birlikte diplomatik krize doğru gidiyor. AB ülkeleri, söz verdiği aşıları yollamayan AstraZeneca nedeniyle İngiltere'ye ihracat yasağı getirmeyi tartışıyor. İngiltere ise sorunu diplomatik yollardan çözmeye çalışıyor.

Avrupa'da koronavirüs salgınında vaka sayılarının artması ile birlikte bir yandan yeni kısıtlamalar gündeme gelirken diğer yandan ise aşı krizi devam ediyor. AB ülkelerinde aşı tedariği krizi devam ederken sorun uluslararası çapta bir soruna dönüştü.

İngiltere basınında ortaya çıkan son gelişmelere göre Avrupa Birliği içinde İngiltere'ye aşı ihracatının yasaklanması gündeme geldi. Oxford ile AstraZeneca'nın ortak yaptığı aşının AB ülkelerine anlaşılan miktarda gelmemesi sonrası AB sınırlarında üretilen aşıların İngiltere'ye gönderilmesine yasak konması tartışılıyor. İngiliz makamları soruna çözüm bulmak için diplomatik kaynaklarını kullanırken, Almanya ve İngiltere ise Brüksel'de Londra yönetimine yönelik yoğun baskılar yapıyor.

Almanya ve Fransa'nın, AstraZeneca'nın Hollanda'da ürettiği aşıların İngiltere'ye gönderilmesini engellemek için girişimlere başladığı öğrenildi.

Avrupa Birliği yetkilileri, AstraZeneca'nın söz verdiği miktarı tedarik etmemesi durumunda Hollanda'da üretilen aşıların İngiltere'ye gönderilmesinin engellenebileceğini belirtti.

İNGİLTERE HÜKÜMETİ DEVREYE GİRDİ

İngiltere yönetimi ise AB'nin bu tutumuna karşı devreye girerek bir takım ön görüşmeler yaptı. Ancak diplomatik kaynaklar sorunun çözümü için henüz erken olduğunun altını çizdi.

Hollanda hükümeti ise kendi ülkelerinin sınırları içinde üretilen AstraZeneca aşılarının İngiltere'ye ihracının yasaklanması ile ilgili son kararın Avrupa Komisyonu tarafından alınacağının altını çizdi. Hükümetten yapılan açıklamada böyle bir krizin çıkmasını istemediklerini vurgulanarak, şu anda Avrupa Komisyonu'ndan bu yönde bir talep gelmediği belirtildi.

FRANSA VE ALMANYA'DAN YOĞUN BASKI

Avrupa'daki aşı kriziyle ilgili Fransa ve Almanya'dan AB'ye yoğun baskı yapıldığı öğrenildi. AB liderleri perşembe günü yapacakları toplantıda aşı tedariği ve dağıtımıyla ilgili yeni bir stratejiyi tartışacaklar.

Fransa AB Bakanı Clément Beaune, yaptığı açıklamada söz konusu stratejinin daha hızlı bir şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizerek, "Üretim artmalı, sözleşmeler kontrol edilmeli, gerekirse ihracat kısıtlanmalı" ifadelerini kullandı. Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab'ın Brüksel'deki NATO toplantısında AB ülkelerinin bakanlarıyla konuyu görüşeceği gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Aşı krizi Avrupa'yı birbirine düşürdü ile ilgili etiketler Avrupa Birliği Almanya Fransa İngiltere İhracat aşı yasak AstraZeneca
GÜNÜN VİDEOSU

Eyüpsultan'da müdürü öldüren yabancı uyruklu öğrencinin yeni görüntüleri ortaya çıktı!

Eyüpsultan'da okul müdürünü silahla vurarak öldüren yabancı uyruklu öğrencinin okula giriş-çıkış anına ait görüntüler ortaya çıktı.