Asgari ücret damga vergisi kalktı mı? Damga vergisi nedir?

2022 asgari ücret zammı 4.250 TL olarak belirlendi. Zam miktarının belirlenmesinin ardından damga vergisi vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. 2022 yılında asgari ücrette damga vergisinin kalkıp kalkmayacağına yönelik tartışmalar da netleşti. Peki, damga vergisisi kalktı mı 2022? Damga vergisi nedir? Detaylar haberimizde...

Damga Vergisi, her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan bir vergi türüdür. Açılımına bakmak gerekirse, kişiler ve kurumlar arasındaki anlaşma ve işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olduğunu açıklanabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret açıklamalarının ardından, "Damga vergisi nedir?, "2022 damga vergisi kalktı mı?" soruları araştırılmaya başlandı. Ayrıntılar haberimizde... 

Asgari ücret damga vergisi kalktı mı? Damga vergisi nedir?

Yapılan sözleşme iki kişi arasında ise, damga vergisinin mükellefi iki tarafa da aittir. Şayet resmi daireler ile kişiler arasında yapılıyorsa, bu durumda verginin mükellefi kişilerdir. Yeni doğan damga vergisini kişiler ödemektedir. Birçokkişinin günlük hayatında kira sözleşmeleri ve vergi beyannamelerinde karşısına çıkan damga vergisi iş hayatında ihale, sözleşme, harcırah ve ücret ödemesi gibi durumlarda sıklıkla karşılaşılan bir vergi türüdür.

DAMGA VERGİSİ HESAPLAMA

Damga vergisine konu olan kağıtların nüshasına göre damga vergisi hesaplanmaktadır. Bununla beraber, suret ya da fotokopi damga vergisinin kapsamında değildir. İdareye sözleşmeyi ibraz eden kişi damga vergisini ödemekle yükümlü olmaktadır. Aynı zamanda, damga vergisine konu olan sözleşmenin aslı kimde ise yine vergiyi o kişi ödemekle yükümlüdür. Söz konusu sözleşmenin Anonim Şirket ile kişi arasında yapıldığı durumlarda damga vergisi mükellefi Anonim Şirket'tir e vergiyi o taraf ödemektedir.

DAMGA VERGİSİ KALKTI MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında "Yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. Böylece işverenin üzerinden 450 TL'lik bir yükü kaldırmış oluyoruz. Asgari ücretten gelir ve damga vergisini kaldırarak işverenlerimizin yanında olduğumuzu gösterdik." sözlerine yer verdi.

Asgari ücret damga vergisi kalktı mı? Damga vergisi nedir? ile ilgili etiketler asgari ücret damga damga vergisi
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.