Arhavi’de afetin boyutu ortaya çıktı! Bakan o haberleri yalanladı

Artvin’in ilçesi Arhavi'de etkili yağışın kesilmesiyle sular çekilmeye başladı. Sel sularının azalmasıyla afetin boyutu da gün yüzüne çıktı. Tarım ve Orman bakanı bekir Pakdemirli, Arhavi'deki taşkının baraj patlaması sonucu meydana geldiğine dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Artvin'in Arhavi ilçesinde sabah saatlerinde etkili olan yağışla birlikte sel ve su baskınları meydana geldi. Sel sularının çekilmesi ile esnaf dükkanlarında temizleme çalışmasına başladı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise Twitter'dan yaptığı açıklamada,  Arhavi'deki taşkının baraj patlaması sonucu meydana geldiğine dair çıkan haberleri yalanladı. 

Hasar tespit çalışmalarına başlanan Arhavi’de suların çekilmeye başlamasıyla bilançonun büyüklüğü ortaya çıktı. Bir çok aracın sular altında kaldığı ilçe merkezinde işletmelerdeki tonlarca malzeme balçık içinde kaldı.

Arhavi’de afetin boyutu ortaya çıktı! Bakan o haberleri yalanladı

Arhavi’de esnaflık yapan Gültekin Atalay, 21 yıldır ikamet ettiği cadde de böylesine bir afeti ilk kez gördüğünü belirterek, “21 yıldır Arhavi’de hizmet veriyorum ben böyle felaket görmedim. Zaman zaman seller oldu ama bu boyutta hiç olmadı. Bu sefer büyük boyutlarda zararımız var” dedi.

Emine Turna ise işletmesindeki bütün malların çamurun içerisinde kaldığını söyledi ve ekledi: “Ben de esnafım, hasar tespitini bekliyoruz bakalım ne olacak. Şu anda dükkanımdaki bütün mallar çamur içerisinde. Zararımız çok ama yapacak bir şey yok Allah’tan geldi.”

 Arhavi’de afetin boyutu ortaya çıktı! Bakan o haberleri yalanladı - Resim : 3

 

 

BAKAN PAKDEMİRLİ BARAŞ İDDİASINI YALANLADI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Arhavi'deki taşkının baraj patlaması sonucu meydana geldiğine dair çıkan haberleri yalanladı. Sosyal medyada yayınladığı mesajda o bölgede baraj bulunmadığını belirten Bakan Pakdemirli, "Bazı basın yayın organlarında Arhavi ilçe merkezindeki taşkının, baraj patlaması sonucu meydana geldiğine dair asılsız haberler çıkmıştır. Arhavi ilçesi Kapistre Deresi ve yan kolları üzerinde herhangi bir baraj tesisimiz yoktur." dedi.

AFAD: ARHAVİ'DE 6, MURGUL'DA 9 KİŞİ MAHSUR KALDI

Öte yandan İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada, dün akşam saatlerinden itibaren Artvin ili Arhavi ilçesinde etkili olan aşırı yağışlar sonucunda bölgede sel ve su baskınları meydana geldiği ve Arhavi deresinin taştığı ayrıca ilçe merkezi ve köy yollarının da bu durumdan etkilendiği belirtildi.

Arhavi ilçesinde mahsur kalan 6 kişi ile Murgul ilçesinde mahsur kalan 9 vatandaş güvenli alanlara transfer edilirken Arhavi ilçesinden yaklaşık 200 kişinin de tahliye edilerek güvenli alanlara yerleştirildiği bildirildi.

“AFAD, AKUT, Emniyet, Özel İdare, Karayolları, DSİ ve Jandarma Ekipleri olay bölgesine koordineli şekilde sevk edilmiştir. Artvin ili Arhavi ilçesine Rize, Ardahan ve Erzurum illerinden ihtiyaçlar doğrultusunda personel ve iş makinesi görevlendirmesi yapılmıştır.

Bölgeye, Türk Kızılay tarafından 1 adet ikram aracı ve Sağlık Bakanlığı tarafından 8 araç ile 24 personel görevlendirilmiştir. Ayrıca haberleşme altyapısını desteklemek amacıyla bölgeye mobil baz istasyonu sevk edilmiştir. Rize ili Fındıklı ilçesinde bulunan Arılı ve Çağlayan derelerinin taştığı ve dere güzergahı üzerinde birçok noktada mahsur kalmaların meydana geldiği, Ardeşen Tunca beldesi güzergahında ise dere taşkınlarının gerçekleştiği ve buna bağlı mahsur kalmaların oluştuğu ihbarları alınmıştır.

Meteorolojiden alınan 22 Temmuz 2021 06.00 verilerine göre Hopa ilçesine 83 kg, Arhavi ilçesine 74 kg, Fındıklı ilçesine 79,6 kg, Çamlıhemşin ilçesine 64,9 kg ve Ardeşen Yeşiltepe’ye 64 kg yağış düşmüştür. Gelişmeler AFAD tarafından takip edilmektedir.” denildi.

Arhavi’de afetin boyutu ortaya çıktı! Bakan o haberleri yalanladı - Resim : 4

TÜRK KIZILAY EKİPLERİ BÖLGEDE

Türk Kızılay, Artvin'deki sel felaketinden etkilenen vatandaşlar için bölgeye uzman ekiplerini gönderdi. Artvin'in Arhavi ilçesinde meydana gelen yoğun yağışlar derelerin taşmasına neden olurken, bazı ev ve iş yerlerini de su bastı. Selzedeler için Rize'de de çalışma yürüten Kızılay'ın, bölgeye görevlendirdiği takviye ekip Arhavi'ye ulaştı.

İlk aşamada, temiz su ihtiyacını karşılayan Kızılay ekipleri, mobil beslenme araçlarını da Arhavi'nin üç noktasına konuşlandırdı. AFAD ile koordineli olarak selzedelerin ihtiyaçlarını da belirlemek için bölgede çalışma yürüten Kızılay afet uzmanları, mobil beslenme araçlarıyla kumanya dağıtımı yapacak. Gelişmeleri yakından takip eden Kızılay, bölgedeki selin etkilerini azaltmak için yardım faaliyetlerine devam edecek.

Arhavi’de afetin boyutu ortaya çıktı! Bakan o haberleri yalanladı ile ilgili etiketler Artvin Arhavi Sel (Doğa olayı) Bekir Pakdemirli taşkın

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.