Arefe günü oruç tutulur mu? Kurban Bayramı arefesinde oruca nasıl niyet edilir?

Kurban Bayramında Arefe günü oruç tutulur mu sorusu yeniden gündemde. Vatandaşlar, Kurban Bayramı arefesinde, Zilhicce’nin dokuzuncu günü olduğundan dinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Peki, Kurban Bayramı Arefe günü oruç nasıl niyet edilir?

Zilhicce’nin 9. gününe denk gelen Arefe gününün Kur’an-ı Kerim’e göre önemi oldukça çok büyüktür. Her ibadette Kurban Bayramında da olduğu gibi belirli fıkhi kurallara riayet edilmesi gereklidir.

İbadetlerini günü gününe eksiksiz olarak yerine getirmek isteyen Müslümanlar, Diyanet tarafından verilen son bilgiler ışığında Kurban Bayramı arefesinde oruca niyet edecekler.

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu?

Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur.

Arefe günü oruç tutulur mu? Kurban Bayramı arefesinde oruca nasıl niyet edilir?

Bayram Günleri Oruç Tutulur Mu?

Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan bayramının birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur. (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 336). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır.

Ramazan bayramının ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğu ortadadır. Allah için kurbanların kesildiği kurban bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 49).

Arefe günü oruç tutulur mu? Kurban Bayramı arefesinde oruca nasıl niyet edilir? ile ilgili etiketler Kurban Bayramı oruç arefe günü
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.