Arap basını: Türkiye, İran ve Pakistan ile demiryolu koridoru kurdu!

Arap basınından Gulf News'da yayımlanan bir makalede Türkiye, İran ve Pakistan'ın çok stratejik bir demiryolu koridoru kurduğu ifade edildi. İslamabad-Tahran-İstanbul (ITI) demiryolu, deniz taşımacılığına kıyasla lojistikte zaman ve maliyeti azaltacak. İşte haberin çevirisi:

Kurulan bölgesel ulaşım ağına yönelik ilk büyük adımı atan Pakistan, Türkiye ve İran, Salı günü İslamabad’dan kalkan yük treni projesini başlattı. Üç ülke de yakın gelecekte aynı güzergahta bir yolcu treni de başlatmayı planladığını belirtti.

İslamabad-Tahran-İstanbul (ITI) yük treni, İslamabad tren istasyonundan ilk durağı olan İran’ın Zahedan kentine doğru yolculuğuna başladı, buradan ise Türk treninin yüklerini alarak ve İstanbul’a doğru ilerleyecek.

MUAZZAM TİCARET POTANSİYELİ

ITI tren projesinin genel müdürü Amjad Ali, Gulf News’e verdiği demeçte, tren hizmetinin başlangıcı “tren dünyadaki en ucuz ulaşım şekli olduğu için muazzam ticaret potansiyelini ortaya çıkaracak bölgesel bağlantıya yönelik önemli bir adım” dedi. Tren, maksimum 80.000 ton mal taşıma kapasitesine sahip.

Pakistan Demiryolları Bakanı Azam Khan Swati, Dışişleri Bakanı Shah Mehmood Qureshi ve Ticaret Danışmanı Razak Dawood ile birlikte ITI yük treni hizmetinin açılışını yaptı. Trenin İslamabad’dan kalkış törenine Türkiye, İran, Kazakistan ve Özbekistan Büyükelçileri de katıldı.

Azam Swati, “ITI tren hizmetinin bölgedeki iş ve bağlantı kapılarını açacağını” söyledi. Asya ve Avrupa arasında mal taşımacılığı için en kısa ve en hesaplı rotayı sunan proje, bölge ülkelerine de fayda sağlıyor. Pakistan, iş dünyasının çabalarını takdir ederek, onları demiryolu koridorunun sunduğu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmaya çağırdı.

YOLCU TRENLERİ DE GELİYOR

Dışişleri Bakanı Qureshi, demiryolu koridorunun “Bölgesel bağlantıda önemli bir rol oynayacağını ve bölgedeki ekonomik aktiviteyi destekleyeceğini” söyledi. Yük treninin sorunsuz çalışmasının ardından yolcu trenlerinin de aynı güzergahta başlayacağını umdu. Razak Dawood, bölgesel bağlantı ve refahın başlangıcı olarak “uzun süre hatırlanacak” tarihi bir gün olarak nitelendirdi.

İSTANBUL’DAN AVRUPA’YA UZANACAK

Türkiye Büyükelçisi Mustafa Yurdakul, tren hizmetinin İstanbul’da durmayacağını, Avrupa’ya kadar uzanacağını ve ekonomilerin COVID sonrası dönemde toparlanmasıyla tüm bölge ülkelerine fayda sağlayacağı yönündeki ümidini dile getirdi.

Trenin yaklaşık 6.656 kilometrelik tek taraflı yolculuğunu tamamlaması 12 günden az sürecek. Trenin maksimum kapasitesi ise yirmi 40 fitlik konteyner.

MALİYETİ BÜYÜK ÖLÇÜDE AZALTACAKTIR

İlk kargo treni, Maxtelz Logistics ve Haroon Brothers adlı iki nakliye şirketi aracılığıyla pirinç, hurma ve himalaya tuzu taşıyacak 13 konteynerden oluşuyordu. Maxtelz Logistics direktörü Gohar Zia, Gulf News’e verdiği demeçte, “Tren hizmeti, genellikle deniz yoluyla en az 30 gün süren Pakistan’dan Türkiye’ye malların geçiş maliyetini büyük ölçüde azaltacaktır.”

“Bu, iş dünyası için son derece cesaret verici bir gelişme ve Pakistan’a yılda 32 milyon dolar kazanma potansiyeli sunuyor ve koridorun Sialkot, Faisalabad, Lahor, Karaçi ve Rohri’deki diğer tren istasyonlarına mal taşımak için bağlanması halinde bu potansiyel iki katına çıkarılabilir”.

 

Kaynak: M5

Çeviri: Cengiz Büyükuncu

 

Arap basını: Türkiye, İran ve Pakistan ile demiryolu koridoru kurdu! ile ilgili etiketler Türkiye Tahran İstanbul demiryolu koridoru İslamabad iti gulf news
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.