Arakanlı kadınlara tecavüz edip toplu mezarlara gömdüler

Myanmar ordusundan firar eden iki asker götürüldükleri Lahey'de dehşete düşüren itiraflarda bulundu. Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götürülen iki asker aldıkları emir doğrultusunda Arakanlı Müslümanları öldürdüklerini, toplu mezarlara gömdüklerini ve kadınlara tecavüz ettiklerini tek tek itiraf etti.

Myanmar ordusunda görev yaptıkları sırada çok sayıda Arakanlı Müslümanı öldürdüklerini itiraf eden asker kökenli iki kişi firar ettikten sonra teslim oldukları bağımsız yetkililer tarafından, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) götürüldü.

Halen UCM'de gözaltında tutulduğu belirtilen firari iki asker Arakanlı Müslümanlara uyguladıkları tüm insanlık dışı eylemleri itiraf etti.

ABD merkezli New York Times gazetesi ile Kanada merkezli yayın kuruluşu CBC'nin haberine göre Myanmar ordusundan firar eden iki asker, 2017 yılında emir komuta zinciri kapsamında sayısız Arakanlı Müslüman sivili öldürdüklerini ve çok sayıda tecavüz olayına karıştıklarını söylediler.

Tayland merkezli sivil toplum kuruluşu Fortify Rights'a göre de, iki şahıs, kuzey Rakhine eyaletinde onlarca köylüyü öldürdüklerini ardından onları toplu mezarlara gömdüklerini aktardılar.

CBC'ye konuşan bir kaynağa göreyse firari askerlerin verecekleri bilgilerin mahkeme soruşturmasını önemli ölçüde ilerletecek.

Habere göre Hollanda'nın Lahey kentineki UCM'ye getirilen firari askerler, Myanmar'da Rohingya Müslümanları için adalet arama çabalarında tam anlamıyla bir dönüm noktası niteliğinde.

Yaz başında çekildiği öne sürülen videoda konuşan 30 ve 33 yaşındaki iki asker Arakanlı Müslümanlara yaptıkları tüm insanlık dışı eylemleri anlatıyor.

İki firari asker Arakanlı Müslümanların katledilmesinde görevli Myanmar ordu birliklerinin isimlerini, yok edilen köyleri ve öldürdükten sonra gömdükleri sivillerin toplu mezarlarının yerleri de dahil olmak üzere yaşanan katliama dair tüm detayları en ince ayrıntısına kadar anlattılar.

Şahıslardan 30 yaşında olan kişi adını Zaw Naing olarak açıklarken 33 yaşında olan diğer firari asker ise adının Myo Win Tun olduğunu belirtiyor.

Tanıklık (itiraf) videolarıyla ilgili Myanmar hükümeti ve askeri sözcüler ise şu ana kadar bir yorum ya da açıklama yapmış değil.

Resmi olmayan Myanmar kaynakları ise iki firari askerin, Myanmar ordusuna karşı savaşan Arakan Ordusu isimli silahlı grubun elinde rehin tutuldukları sırada tanıklığı verdikleri iddiasını ortaya atarken, bu silahlı grubun eline nasıl düştükleri ve daha sonra oradan kimin yetki ve onayı ile Lahey'e nakledildiklerine dair herhangi bilgi ise vermediler.

"8 KADIN, 7 ÇOCUK VE 15 ERKEĞİ TOPLU MEZARA GÖMDÜK"

Lahey'de ifade veren askerlerden 33 yaşındaki Myo Win Tun, Ağustos 2017'de üslerinden "Gördüğünüz ve duyduğunuz herkesi vurun." emri aldığını söyledi.

8 kadın, 7 çocuk ve 15 erkeği bir mezara gömdüklerini itiraf eden Myo Win Tun, "Ayrım yapmadan herkesi vurduk. Müslüman erkekleri alınlarından vurduk ve cesetlerini ayaklarımızla çukurlara ittik." diye konuştu.

Myo Win Tun ayrıca Arakanlı bir kadına tecavüz ettiğini de itiraf etti.

Arakanlı Müslümanlara karşı ırk ayrımcılığı yaptığını kabul eden Myo Win Tun, komutanı olan Albay Than Htike'nin kendilerine "Arakanlı Müslümanları yok edin" emri verdiğini söyledi.

"ÇOCUK VEYA YETİŞKİN GÖRDÜĞÜNÜZÜ ÖLDÜRÜN" EMRİ

Er Zaw Naing Tun da 30 Arakanlı Müslüman'ın katledildiği sıralarda yakındaki bir köydeki birlikte olduklarını anlattı.

Eski bir Budist rahip olan 30 yaşındaki Zaw Naing Tun, komutanlarından "Gördüğünüz çocuk veya yetişkin hepsini öldürün." talimatı aldığını söyledi.

"(Rohingyaların yaşadığı) Yaklaşık 20 köyü haritadan sildik." diye konuşan Zaw Naing Tun, kendisinin de cesetleri toplu mezara gömdüğünü belirtti.

Zaw Naing Tun, görevli olduğu taburdaki askerlerle 80 Arakanlı Müslüman'ı öldürdüklerini itiraf etti.

Maungdaw'daki aralarında Doe Tan, Ngan Chaung, Kyet Yoe Pyin, Zin Paing Nyar ve U Shey Kya'nın da olduğu 20 köye saldırdıklarını açıklayan Zaw Naing Tun, Zin Paing Nyar'da taburunda görevli 4 askerle 7 Arakanlı Müslüman'ı öldürdüğü anlattı.

"KADINLARA TECAVÜZ EDİLİRKEN NÖBET TUTTUM"

Zaw Naing Tun, silahsız 10 kişiyi yakalayıp öldürdükten sonra köyün kuzeyinde toplu bir mezara gömdüklerini anlattı.

Rütbesi çok düşük olduğu için cinsel şiddet suçu işlemediğini ileri süren Zaw Naing Tun, diğer askerler Arakanlı kadınlara tecavüz ederken nöbet tuttuğunu dile getirdi.

İki firari asker, "Gördüğünüz ve duyduğunuz herkesi vurun." emrini verenlerin o dönemde Buthidaung ve Maungdaw'da görevli Albay Than Htike, Yüzbaşı Tun Tun ve Çavuş Aung San Oo olduğunu söylediler.

İki askerin anlatımları ile birlikte ilk kez Myanmar ordusu (Tatmadaw) mensupları, Birleşmiş Milletler yetkililerinin soykırım kampanyası olarak niteledikleri Arakanlı Müslümanlara yapılan katliamda yer aldıklarını açıkça itiraf etmiş oldu.

Bu arada, Arakanlı çok sayıda köylü de birbirlerinden bağımsız olarak toplu mezarların yerini doğruladı ve bu yerler askerlerin ifadelerinde işaret ettikleri yerlerle birebir örtüştü.

Myanmar hükümetinin defalarca inkar ettiği toplu mezarlar, UCM'deki soruşturmada ve diğer yasal süreçlerde kanıt olarak kullanılabilecek.

552. Hafif Piyade Taburu üssünün olduğu bölgenin bitişiğindeki bir köyde yaşayan Arakanlı Müslümanlar, asker Myo Win Tun'u da teşhis ederken, bölgedeki iki toplu mezarın yeriyle ilgili de detaylı bilgi verdi.

AA'nın haberine göreyse iki asker gözaltına alınmadı ancak akıbetlerinin ne olacağı ise henüz açıklanmadı.

İKİ ASKER BANGLADEŞ'TEN SIĞINMA İSTEDİ

Bu arada Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde Myanmar aleyhine açılan bir davada Bangladeş'i temsil eden avukat Payam Akhavan, iki askerin Bangladeş sınır karakoluna gidip hükümet koruması istediğini ve 2017'de işledikleri Arakanlı Müslüman sivillere yönelik toplu katliam ve tecavüzleri itiraf ettiklerini açıkladı.

Avukat Akhavan, "Söyleyebileceğim tek şey, bu iki kişinin artık Bangladeş'te olmadığıdır." ifadesini kullandı.

Bangladeşli hukukçu, kastettiği kişilerin bu iki asker olup olmadığı konusuna ise açıklık getirmedi.

ARAKAN ORDUSU: SAVAŞ ESİRİ DEĞİLLERDİ

Myanmar yönetimine karşı savaşan Arakan Ordusu isimli silahlı grubun sözcüsü Khine Thu Kha ise iki kişinin asker kaçağı olduğunu ve savaş esiri olarak tutulmadıklarını anlattı.

İsyancı grubun sözcüsü Khine Thu Kha, şahısların şu an nerede oldukları konusunda ise herhangi bir yorum yapmadı.

Sözcü kendilerinin de Myanmar ordusu tarafından işlenen suçların kurbanları için adalet arayışında olduklarını ifade etti.

UCM "YORUM YAPMAYACAĞIZ" DEDİ

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden bir sözcü ise gözaltına alınan kimse olmadığını dile getirdi. Reuters'a konuşan Fadi el Abdallah isimli sözcü, "Hayır, bu bilgi doğru değil. Bu kişiler UCM nezaretinde değil." diye konuştu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı ise "Mahkeme, devam eden soruşturmalara yönelik haberler ya da spekülasyonlarla ilgili kamuya açık yorum yapmaz ve soruşturma faaliyetlerinin herhangi bir kısmını tartışmaya açmaz." ifadeleri ile bir açıklama yaptı.

Mahkeme böylece, söz konusu şahısların mahkemenin elinde olsa bile bu bilginin paylaşılmayacağını ifade etmiş oldu. 

Öte yandan Myanmar hükümeti, Lahey merkezli Uluslararası Adalet Divanı nezdinde soykırım suçlamasıyla karşı karşıya bulunuyor. Ancak Uluslararası Adalet Divanı, suçlamalara ilişkin şahıslara karşı dava açmıyor ve tanık beyanlarını da dinlemiyor.

Arakanlı kadınlara tecavüz edip toplu mezarlara gömdüler ile ilgili etiketler Myanmar UCM Uluslararası Ceza Mahkemesi Tecavüz arakan katliam
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.