Araba parasına kaban: Görenler şaşkınlığa uğradı! Peki Vikunya yünü nedir? Neden bu kadar pahalı?

Sosyal medyanın geçtiğimiz saatlerde en çok konuşulan olaylarından biri de İstanbul'un ünlü alışveriş merkezi İstinye Park'ta satılan İtalyan marka Loro Piana'nın 1.3 milyon TL'lik kabanı oldu. 1 milyon 321 bin 920 TL güncel kur ile 45.000 dolar fiyata sahip olan ve Vikunya yününden üretilen kaban tartışma konusu oldu. Peki bu kaban neden bu kadar pahalı? Vikunya yünü nedir?

İstanbul'daki İstinye Park Alışveriş Merkezi'nde satışa çıkan ünlü İtalyan markası Loro Piana'nın bir kabanı fiyatıyla gündeme oturdu.

Fiyatı 1 milyon 321 bin 920 TL yani güncel kur ile 45.000 dolar olan Vicuna yününden üretilen bu kaban bir araba parasına satılıyor. Peki bu kabanı bu kadar değerli yapan şey ne?

Araba parasına kaban: Görenler şaşkınlığa uğradı! Peki Vikunya yünü nedir? Neden bu kadar pahalı?

LORO PİANA MARKA KABAN NEDEN PAHALI?

Bu kabanın fiyatının bu kadar yüksek olmasının sebebi olarak Vikunya yününden üretilmiş olması gösteriliyor.

VİKUNYA NEDİR?

Vikunya, Güney Amerika'ya özgü, devegiller familyasından Vicugna cinsinden bir memeli türü. Guanakoya benzer ama daha küçük ve daha incedir.

Vikunya, 35 ila 65 kilogram ağırlığında ve 1,2 ila 1,5 metre boyundadır. İnce, ipeksi tüyleri, beyaz, krem veya kahverengi tonlarında olabilir. Vikunyalar, And Dağları'nın yüksek rakımlı bölgelerinde, deniz seviyesinden 4.000 ila 5.000 metre yükseklikte yaşarlar.

Vikunyalar, otçul hayvanlardır ve çimen, çalı ve yapraklı bitkilerle beslenirler. Her gün yaklaşık 8 kilometre yol kat edebilirler. Vikunyalar, sosyal hayvanlardır ve küçük sürüler halinde yaşarlar.

Araba parasına kaban: Görenler şaşkınlığa uğradı! Peki Vikunya yünü nedir? Neden bu kadar pahalı? - Resim : 2

VİKUNYA YÜNÜNÜN ÖZELLİKLERİ

Vikunya yünü, dünyanın en değerli yünlerinden biridir. İnce yapısı ve özel dokusu nedeniyle, lüks giyim ve tekstil ürünlerinde kullanılır. Vikunya yünü, genellikle yüksek kaliteli ve pahalı giyim markalarının koleksiyonlarında bulunabilir.

Vikunya yünü, kılın ince yapısı ve özel bir dokusu nedeniyle değerlidir. Bu yün, diğer yün türlerine kıyasla daha hafif ve sıcaktır.

Bir vikunyadan her iki yılda bir sadece 250 gram elyaf elde ediliyor.

Vikunya, aşırı avlanma nedeniyle 1965'te nesli tükenme tehlikesi altındaydı. Ancak, 1974 yılında uluslararası bir koruma anlaşmasıyla korunmaya alındı. Vikunya nüfusu, koruma çabaları sayesinde hızla arttı ve günümüzde yaklaşık 350.000 vikunya olduğu tahmin edilmektedir.

Araba parasına kaban: Görenler şaşkınlığa uğradı! Peki Vikunya yünü nedir? Neden bu kadar pahalı? ile ilgili etiketler Loro Piana