Apple’a dev rakip geliyor! Nothing, şimdiden 200 milyon dolar yatırım aldı

Akıllı telefon pazarına Apple ve Samsung’u tahtından edecek yeni bir rakip geliyor. Yeni start-up şirketi Nothing, eski Apple’cılardan da yatırım aldı.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Nothing adlı bir tüketici elektroniği girişimi, Apple ve Samsung'un hakim olduğu bir pazarı kırmak için birkaç yıl içinde ilk akıllı telefonunu piyasaya sürmek için 200 milyon dolardan fazla finansman sağladı.

Şirketin destekçileri arasında Alphabet'in risk sermayesi kolu EQT Ventures ve eski Apple tasarımcısı Tony Fadell da yer alıyor. Daha önce Çinli akıllı telefon markası OnePlus'ın kurucu ortağı olan Nothing'in CEO'su Carl Pei'nin, Android mobil işletim sisteminin kurucu ortağı Andy Rubin'in bile başarısız olduğu yerde başarılı olabileceğine bahse girenler bile oldu

Rubin'in startup'ı Essential 330 milyon dolar topladı, ancak o zamanki araştırma firması IDC'nin tahminlerine göre, akıllı telefonun 2017'de piyasaya sürülmesinin ilk altı ayında 100.000'den az satmasının ardından 2020'de kapandı.

Pei, Financial Times'a verdiği bir röportajda Rubin hakkında "Ben donanım odaklı bir geçmişe sahibim ve o ise yazılım odaklı bir geçmişe sahip" dedi.

"Benden daha fazla inandırıcılığı olan insanlar denedi ve başarısız oldu... Bu endüstrinin karmaşıklığını hafife alıyorlar.”

"İNSANLAR YENİ BİR ŞEYİN ÖZLEMİNİ ÇEKİYOR"

Çoğu akıllı telefonun Apple'ın iPhone tasarımlarına benzemeye başladığı birkaç yıldan sonra Pei, "insanlar yeni bir şeyin özlemini çekiyor" dedi.

Essential gibi yeni tasarımlar sunmaya çalışan girişimlerin başarısız olmasının ardından akıllı telefon pazarı daha da yoğunlaştı.

Pazar araştırma şirketi Counterpoint'e göre, geçen yıl dünya çapında satılan 1,4 milyar akıllı telefonun yaklaşık dörtte üçünü sadece dört şirket oluşturdu.

Pei'nin önceki girişimi OnePlus, Oppo, Vivo ve Realme gibi bir dizi marka aracılığıyla Apple, Samsung ve Xiaomi ile birlikte dördüncü en büyük akıllı telefon oyuncusu haline gelen Çin merkezli BBK Electronics'in bir parçası.

Pei, bu konsantrasyonun son yıllarda yeni bir cihazın piyasaya sürülmesini daha da zorlaştırdığını itiraf ediyor. Üreticiler, önceki start-up'lardan gelen düşük satışlardan sonra yeni şirketlerle çalışmak konusunda daha isteksiz davranıyor. Birçoğu endüstride zaten sınırlı olan bileşenleri elde etmek, daha düşük hacimli yeni girenler için daha zordur.

Geçen yıl, Nothing ilk Telefon serisi (1) için başlangıçta yaklaşık 700.000 ekran sipariş etti, ancak geçen yıl ilk serisinin lansmanı ile daha fazla sermaye artırdıktan ve distribütörlerle güven inşa ettikten sonra bu siparişi artırmayı başardı. ilk ürün, gelecek telefonla aynı şeffaf muhafazaya sahip bir çift kablosuz kulaklık. Cihaz geçen Ağustos ayında satışa çıktığından beri 530.000 adet Ear (1) sevkiyatı yapılmadı.

Pei, bunun "Piyasaya bu ekibin gerçekten güzel bir ürün tasarlamakla kalmayıp aynı zamanda büyük ölçekte üretip satabileceğini kanıtlamasına yardımcı oldu" dedi. "Bu kanıtla, bir akıllı telefon yapabilmek için daha fazla para topladık. Ve sonra akıllı telefon başarılı olursa, yapmak istediğimiz bir sonraki şeyi yapmak için daha fazla para toplayabiliriz.”

Şirket, telefonun piyasaya dağıtımı için İngiltere'de O2, Almanya'da Deutsche Telekom ve Hindistan'da Flipkart ile ortaklık kuruyor ve Telefon (1) iyi satarsa ​​sonunda ABD'de piyasaya sürmeyi hedefliyor.

330 çalışanı ile Nothing, Avrupa'da tasarım ve pazarlama ve Hindistan, Tayvan ve Kaliforniya'daki diğer ekiplerle Shenzhen, Çin'den tedarik zincirini ve donanımını yönetiyor. Ürünlerinin arkasındaki fikri mülkiyet İngiltere’nin olduğu belirtiliyor.

ÖZEL HABER: İBRAHİM AÇAR

Apple’a dev rakip geliyor! Nothing, şimdiden 200 milyon dolar yatırım aldı ile ilgili etiketler Apple Nothing Akıllı telefon
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.