Apandisit neden patlar? Evde nasıl anlaşılır? Apandisit neden oluşur?

Apandisit neden patlar? Apandisit insan vücudunda doğuştan var olan kalın bağırsağğın başlangıç kısmında yer alır. 5 cm boyutundadır ve tedavi edilmezse ölümcül riskler barındırır. Halk arasında kör bağırsak olarak da bilinin apandisit hakkında vatandaşlar yoğun araştırmalara devam ediyor. Peki Apandisit evde nasıl anlaşılır? Merak edilen detaylar haberimizde...

Apandisit neden patlar? İnsan ve bikrç canlıda bulunan kalın bağırsağın ilk noktasında yer alan kör bir bağırsak sonlanması olarak tanımlanır. Sıklıkla genç erişkinlerde görülür. Apandisitin en sık karşılaşılan nedeni ise dışkı parçalarının apandeksin ağzının tıkanmasıdır. Peki apandisit evde nasıl anlaşılır? İşte detaylar...


APANDİSİT NEDEN PATLAR?

Apandisit nerededir, apandisit ağrısı nerede hissedilir?

Apandist sağ kasığın biraz üstünde bulunur. Apandist ağrısı genelde gaz sancısı ve kadınlarda regl, PMS dönemi ağrıları ile karıştırılır. Apandist ağrısı birkaç gün sürer. En belirgin özelliği ise apandist ağrısı ile birlikte kabızlığın ortaya çıkmasıdır. Yani apandistte bir sorun var ise büyük tuvalete çıkarmaz, engel olur. Bir başka ayırt edici özellik ise apandist ağrısında bu ağrıya göbek çevresi ya da sağ baldırda dahil olur. Ağrı tavan yaptığında hastanede olmak en iyisidir çünkü apandist patladığında tüm bedeni zehirler.

Karışabilecek durumlar:

İdrar yolu enfeksiyonu
Taş/Kum düşürme
Kalın barsak divertiküliti
Kadın hastalıklarından bazıları
Meckel divertiküliti
Ameliyat gerektirmeyen karın ağrısı sebepleri (Tip 1 şeker hastalarında kriz, ilaçlar, Ailevi Akdeniz Ateşi...)


Apandisit nasıl tedavi edilir? Tedavi edilmediğinde nelere sebep olur?

Tedavisi acil ameliyattır. İki yöntemle yapılabilmektedir. Bunlar açık ve kapalı yöntemdir. Kapalı yöntemde karın içine bir kamera yardımı ile girilerek yapıldığı için karın içi ek durumların ortaya konması mümkündür. Kapalı yöntem yani laparoskopik yöntem hastalar için ameliyat sonrası dönemin daha konforlu olmasını sağlamaktadır. Hangi yöntemin uygulanacağına ameliyat edecek cerrah ile konuşularak karar verilmesi daha doğrudur.

Ameliyat olmazsa veya geç tanı konup geç tedavi olursa en sık komplikasyon delinmesi ve dışkı ile iltihabın karın içine yayılmasıdır. Delinme yara yeri enfeksiyon oranını 3 kat, karın içi apse oluşması ihtimalini 15 kat, ölüm riskini 50 kat arttırmaktadır. Gebelerde delinme gözükmesi her 10 anneden birinde, her 10 bebekten 3 ün’de ağır sakat kalmalara hatta ölüme yol açabilmektedir.

Akut apandisitin antibiyotik ile tedavisi mümkün olan durumlar vardır. Seçilmiş olgularda ve seçilmiş durumlarda (açık denizde görev yapan denizcilerde gibi) uygulanabilir.

Kaynak:Milliyet

Apandisit neden patlar? Evde nasıl anlaşılır? Apandisit neden oluşur? ile ilgili etiketler sağlık apandisit neden patlar apandisit evde nasıl anlaşılır apandisit nerdedir tedavisi nasıldır
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya'da huzurevinde çifte cinayet! Saldırı görüntüleri ortaya çıktı... İki elinde bıçakla kaçtı..

Antalya'da huzurevinde işlenen çifte cinayetin kamera görüntüleri ortaya çıktı. Güvenlik kamerası kayıtlarında, koridora iki elinde bıçakla çıkan İ.S'nin, kendisine doğru gelen güvenlik görevlisini görüp peşinden gittiği, yere düşen görevlinin kalkıp kaçtığı görülüyor.