Antalyalı veteriner tavukları için opera sanatçısına klasik müzik repertuvarı hazırlattı

Antalya'da veteriner Doğan Subaşı (23), beslediği 1000 yumurta tavuğunun verimini artırmak için Antalya Devlet Opera ve Bale Sanatçısı tenor Devrim Demirel'e, klasik müzik repertuvarı hazırlattı. Subaşı tavukları için "Klasik müzik dinletmeye başladıktan 2 ay sonra yumurta verimi, yüzde 10 arttı" açıklamasında bulundu.

Antalya'da yaşayan veteriner Doğan Subaşı, Kepez ilçesindeki araziyi aylık 1000 liraya 5 yıllığına kiraladı. Etrafını çitlerle çevirdiği 3 dönüm araziye tavuk çiftliği kuran Subaşı, kısa sürede 1000 tavuğun sahibi oldu. Subaşı, ilk başlarda yumurtaları yakınlarına ve komşularına hediye etti. Hediyelerden sonra olumlu dönüşler alan Subaşı, yumurtaları satmaya karar verdi. Semt pazarlarına giden, kasap, manav ve şarküterilerle anlaşan Subaşı, kısa sürede kendisine pazar oluşturdu.

Antalyalı veteriner tavukları için opera sanatçısına klasik müzik repertuvarı hazırlattı

'YUMURTA ÜRETİMİ YÜZDE 10 ARTTI'

Tavukların kümeste stresli olduğunu, bunu gidermek için klasik müzik dinletilmesi gerektiğini öğrenen Doğan Subaşı, Antalya Devlet Opera ve Bale Sanatçısı tenor Devrim Demirel'le görüşerek, klasik müzik konusunda bilgi aldı. Subaşı, Demirel'in hazırladığı klasik müzik repertuvarını kümesteki tavuklara bilgisayarla dinletmeye başladı. 2 ay sonra tavukların yumurta veriminin arttığını tespit eden Subaşı, şimdi kümese ses sistemi yerleştirmek için çalışma yapıyor.

Antalyalı veteriner tavukları için opera sanatçısına klasik müzik repertuvarı hazırlattı - Resim : 2

''KLASİK MÜZİĞİN FAYDASINI 2 AYDA GÖRDÜM''


1000 tavuktan günlük 900 kadar yumurta aldığını anlatan Doğan Subaşı, “Tavuklarıma dikkatle bakıyorum. Hiçbir ihtiyaçlarını eksik etmiyorum. Hepsi gezen tavuk, serbestçe gezip yaşıyorlar. Tavukların stresten uzaklaşması için müzik dinletmeye karar verdim ve klasik müziği denedim. Faydasını 2 ayda gördüm. Yumurta verimi yüzde 10 arttı" dedi.

Antalyalı veteriner tavukları için opera sanatçısına klasik müzik repertuvarı hazırlattı - Resim : 3

'MOZART ETKİSİ'

Tenor Devrim Demirel, klasik müziğin etkileri üzerine Avrupa ve ABD'de birçok çalışma olduğunu söyledi. Bitki ve hayvanlar üzerinde klasik müziğin rahatlatıcı etki bıraktığını kaydeden Demirel, “Dünyada 'Mozart etkisi' diye bir şey var. Bunun üzerine araştırmalar yapılıyor. Kitaplar yazılıyor. Klasik müzik frekansı canlılarda stres seviyesini azaltıyor. Bu da doğal olarak bitki ve hayvanların verimine yansıyor. Bunu da canlı olarak denedik, gördük" diye konuştu.

Antalyalı veteriner tavukları için opera sanatçısına klasik müzik repertuvarı hazırlattı - Resim : 4

KLASİK MÜZİK TAVUKLARI SAKİNLEŞTİRDİ

Öte yandan kümeste, bilgisayarla müzik dinletilmeden önce tavukların hareketli olduğu gözlendi. Klasik müziğin çalınmasıyla tavukların hareketinin azaldığı ve ses seviyesinin büyük oranda düştüğü görüldü. Başını yukarı kaldırarak, sesin geldiği yeri tespit etmeye çalışan tavuklardan bazılarının bilgisayar üzerine çıkması da dikkat çekti.


 

Antalyalı veteriner tavukları için opera sanatçısına klasik müzik repertuvarı hazırlattı ile ilgili etiketler Antalya Tavuk Kepez Doğan Subaşı klasik müzik repertuvarı klasik müzik mozart
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.