Anne babalar dikkat! Suç işliyorsunuz...

Her ebeveyn için çocuklarının gelişim anları çok özeldir. Çocuğunun doğum günü, erkekse sünnetini, okula gidişlerini, büyüme anlarına ilişkin onlarca fotoğrafı sosyal medyadan paylaşmayan anne ve baba neredeyse yok denecek kadar az denilebilir. Ancak çocuğu hakkında sosyal medyada hesap açıp bunları yayınlayan ebeveynler hem onları hem de kendilerini büyük bir tehlikeye atıyorlar. Tabi özel hayatına ilişkin fotoğrafları iradesi dışında paylaşılan çocukların da anne babaya dava açma hakkı doğuyor

Sosyal medya, son birkaç yılda bütün hayatımızı sardı sarmaladı. Doğmayan çocuğa hesap açmak, doğum fotoğrafından en mahrem görüntülere kadar paylaşmak, "selfie" hâli güzel değil diye estetik yaptırmak...

Evet, bunların birçoğu kişinin kendi özgür iradesiyle yaptığı şeyler ve sorumlulukları da sonuçları da kendisine ait. Tabii kanuni sınırlar içinde hareket etmek şartıyla.

Sosyal medyadan satış yapanlar vergi ödemeyerek nasıl suç işliyorsa, birinin fotoğrafını iradesi dışında yayınlayanlar da benzer bir suç ve cezayla karşı karşıya ama asıl suç çocuklara karşı işlenenler.

Çünkü çocuğunun fotoğrafını yayınlayanlar hem vicdani, hem kanuni bir gerekliliği ihlal ediyor. Minicik çocukları korumak yerine, onu tehlikenin kucağına atıyor milyonlarca ebeveyn.

Çocuklarının doğduğu ilk anını paylaşan, daha o çocuk doğmadan sosyal medya hesabı açıp her nefesini paylaşan anne ve babalar hem ‘artık bir birey olan’ çocuklarının isteklerini ve haklarını da yok saymış oluyor.

Anne babalar dikkat! Suç işliyorsunuz...

Bebek fotoğraflarını herkesin çok sevdiği malum ama kim biliyor o çocuğun büyüdüğünde fotoğraflarını milyonların görmesini isteyeceğini. Kim biliyor çocuğun en mahrem fotoğraflarının kötü niyetli kişilerce kullanılmayacağını ya da o çocuğun büyüdüğünde o görüntülerden utanmayacağını.

Bir de hepimizin bilmesi lazım ki, o çocuk sizin çocuğunuz da olsa, o bir birey ve onun haklarını izni olmadan ihlal ediyorsunuz; daha açık olmak gerekirse; suç işliyorsunuz.

KANUNLARA GÖRE SUÇ

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Hukuk Koordinatörü Gürbüz Yüksel diyor ki: Ebeveynler doğum, doğum sonrası veya sünnet gibi alanlarda çocuğunun fotoğrafını sosyal medyadan paylaşmamalı. Gelecekte bunlar çocuklar için travma sebebi. Kişilerin rızası olmadan kişisel verilerinin paylaşılması hem Ceza Kanunu hem de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında suçtur...

Anne babalar dikkat! Suç işliyorsunuz... ile ilgili etiketler Sağlık Bakanlığı Sosyal Medya Çocuk ebeveyn suç
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.