Anka kuşu nedir? Zümrüdü Anka kuşu ne ifade eder?

Seçimlere kısa süre kala AK Parti yeni bir reklam filmi ile seçmenlerine seslendi. 24 Haziran Pazar günü yapılacak seçimle Türkiye yeni sistemin ilk başkanını seçecek. Seçime sıkı hazırlanan AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın yeni reklam filmi çok ses getirdi. Vatandaşlar yeni reklam filmindeki kuşu merak ediyorlar. Peki Anka kuşu nedir? Zümrüdü Anka kuşunun anlamı nedir? Ne ifade eder? İşte tüm detaylar...

Anka kuşu nedir? 24 Haziran'da tüm Türkiye sandık başına gidecek. Geçilen yeni sistemde ilk başkanını seçecek seçmende heyecan giderek artıyor. 16 yıllık iktardarlık dönemi yaşayan AK Parti bu seçimlerde de aday oldu. Seçim çalışmalarını hızla sürdüren AK Parti'nin yeni reklam filmi yayınlandı. Sosyal medyada büyük ses getiren reklam filminde Anka kuşu dikkatlerden kaçmadı. Bu reklam filmi sonrası vatandaşlar Anka kuşunu aratırmaya başladı. Peki Anka kuşu nedir? Zümrüdü Anka kuşunun anlamı nedir? Ne ifade eder? İşte detaylar...

Anka kuşu nedir? Zümrüdü Anka kuşu ne ifade eder?
ANKA KUŞU NEDİR?

Masallara konu olmuş, Arapçada anka adı ile anılan ve Türk kültürüne zümrüd-ü anka kuşu olarak girmiş böyle bir türün gerçekte var olup olmadığı kesin olarak bilinmemektedir. Genel olarak anka kuşu özellikleri ve nasıl bir görünüme sahip olduğunu tanımlamak çok zordur. Daha çok efsanevi özellikleri bilinmektedir. Türk Kültürü ve Arap kültürü başta olmak üzere farklı kültürlerde de yer almayı başarmıştır.

Zümrüdü anka kuşu eski Yuna mitolojisinde kalın tüylü ve kartaldan biraz küçük gibi tanımlanmıştır. Çok uzun ömürlü olduğu ve herkesin görmeye nasip olmadığı bir tür olarak ifade edilmiştir. Bu bağlamda küllerinden doğan anka kuşu hikayesi günümüze kadar uzanmıştır. Özellikle sanatsal figürlere ve farklı hikayelere konu olmuştur. Ölümünün yaklaştığını anlayan anka kuşu kendisien kuru dallardan yuva yapmaktadır. Sonrasında yuvasına girer ve ölümünü bekler. Efsaneye göre yuvasında yanarak ölür ve küllerinden yeniden anka yavrusu olarak doğar. Dini bakımdan yeniden doğuş olarak simgelenir.

Anka kuşu nedir? Zümrüdü Anka kuşu ne ifade eder? - Resim : 2


Zümrüdü anka kuşundan alınacak temel ders neyi arıyosan sen, O’sundur. Mevlana’nın bu sözü anka kuşundan alınacak dersi ifade etmektedir. Kuşların hükümdarı olan Simurg İran kültüründe kullanılmakta ve anka kuşunun kendisidir. Zümrüdü anka ise Türk kültüründeki ismidir. Küllerinden doğmuş olan anka efsanesine göre çok sayıda rivayet bulunmaktadır. Bu rivayetlerden alınması gereken önemli dersler bulunmaktadır. Sabırlı olmanın, gayret etmenin, emek sarf etmenin ve kendi anka kuşunu kendin yaratmanın önemi vurgulanmaktadır.


Anka kuşu nedir diye merak edenler için somut bir tanım yapmak kolay olmayacaktır. Eski mitolojilerden günümüze uzanan bir efsanedir. Bazı inanışlara göre yeniden diriliş ve var oluş anlamı taşımaktadır. Efsanevi ve gizemli bir kahramandır. Kuşların babası ve lideridir. Masal ve birçok sanat eserine konu olmayı başarmıştır.

ANKA KUŞU HİKAYESİ

Anka kuşu ile ilgili olarak bilinen pek çok efsane ve hikaye bulunmaktadır. Bir rivayete göre anka kuşu bilgi ağacında yaşamaktadır. Çok bilgin ve kültürlü bir kuş olarak herkes tarafından saygı görmektedir. Özellikle kuşlar aleminde ters giden her şeyin çözümünü anka kuşu bulabilirmiş. Günün birinde anka kuşu ortalıktan kaybolur ve diğer tüm kuşlar onu aramak için yollara düşer. Anka kuşunun kaf dağının ardında olduğu anlaşılır ve o dağa ulaşmak için çok sayıda zorlu vadiyi geçmek gerekir. Bu vadiler istek, aşk, marifet, hayret, tevhid ve yokluk vadileri olarak ifade edilmektedir. Kuşlar bu vadileri aşmakta zorlanır ve birer birer dökülerek ankaya ulaşmaktan vazgeçerler. Tüm bu kuşlar içerisinde yalnızca 30 kuş Kaf dağına ulaşabilmiştir.

ANKA KUŞU EFSANESİ

Anka kuşu efsanesi tarih öncesi dönemlerden bu yana devam etmektedir. Masallara, şarkılara, beyaz perdeye ve şiirlere konu olan anka kuşu geçmiş dönemde diriliş, yeniden var oluş gibi anlamlar içermiştir. Efsaneye göre ankayı uzaktan aramak yanlıştır. Sabreden ve emek veren herkes inanışa göre kendi anka kuşunu yaratabilmektedir. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi küllerinden doğan anka kuşu temelde kendi şansını yaratmaktır. Bunun için sabırlı olmak, çaba sarf etmek çok önemlidir.

ANKA KUŞU ANLAMI

Anka kuşu anlam olarak Farsça’dan gelmektedir. Araplara göre anka, İranlılara göre de simurg kuşudur. Türkçe’deki anlamı ise zümrüd-ü anka kuşudur. Kaf dağının tepesinde köşke benzeyen bir yuvada yaşadığına inanılır. Yassı burunlu ve yırtıcı görünümlüdür. Masallarda ve bazı sanatsal eserlerde anka kuşu sözleri karşınıza çıkabilir. Edebi eserlerde farklı anlamlarda da kullanıldığı bilinmektedir.

Anka kuşu nedir? Zümrüdü Anka kuşu ne ifade eder? ile ilgili etiketler AK Parti Reklam Filmi anka kuşu anka kuşu nedir zümrütü anka kuşunun anlamı nedir ne ifade eder
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.