Android'de tehlike: Cebinizde casus var!

Bazı Android tabanlı akıllı telefonlarda tespit edilen bir uygulamanın belirli aralıklarla kullanıcıyı tanımlayan verileri başka sunuculara aktardığı tespit edildi.

Android mobil işletim sistemi yine bir güvenlik açığıyla gündeme geldi. Daha önceden de bir çok güvenlik sorunu ile karşımıza çıkmıştı. Hatta bu açıklardan birisi sebebiyle geçtiğimiz aylarda yaklaşık 1 milyara yakın kullanıcı açığa çıktı. Son iddialar ise, Android tabanlı akıllı telefonların düzenli olarak Çin’e kişiyi tanımlayıcı veriler gönderdiğini belirtiyor.

Kryptowire adlı güvenlik firmasının gerçekleştirdiği araştırmaya göre, ABD merkezli bir akıllı telefon üreticisi olan BLU’nun bazı Android modellerinin Shanghai Adups Technology tarafından geliştirilen bir önyüklü uygulama ile geldiğini ortaya çıkardı. Bu uygulamanın SMS, lokasyon bilgisi ve arama kayıtları gibi kullanıcı verilerini her 72 saatte bir Çin merkezli sunuculara aktarması olayın önemli kısmı.

171120161253481680056_3.jpg

Adups Technology ise kablosuz iletişim ile firmware (FOTA) sağlayan en büyük şirketlerden birisi olarak tanımlanıyor. Takip uygulamasının kullanıcı tabanının ise 700 milyona yaklaştığı belirtilirken, bu uygulamanın hangi amaca hizmet ettiği konusu belirsiz. Öte yandan ne olursa olsun, böyle bir verinin kullanıcıların bilgisi dışında toplanması büyük bir sorun yaratıyor.

Kryptowire’ın cihazlarında bu uygulamayı tespit ettiği BLU’dan edindiği bilgiye göre, şirket bu durumun ortaya çıkmasından sonra güvenlik sorununu yaratan üçüncü parti uygulamayı hızla ortadan kaldırmış durumda. Bu uygulamanın sınırlı sayıdaki BLU marka mobil cihazda yer aldığının da altı çiziliyor.

ABD’deki Adups yetkilisi ise, yazılımın kazara BLU akıllı telefonlarda yer aldığını ve sadece Çin’deki spam’cıları tespit etmek amacıyla tasarlandığını dile getiriyor.

Bu güvenlik riskinde BLU ön plana çıkmış olsa da bütçe dostu Android akıllı telefon alanların risklerin farkında olması gerektiğinin altı çiziliyor. Bu cihazlara güncellemelerin sıklıkla gelmediği de hatırlatılıyor.

Android'de tehlike: Cebinizde casus var! ile ilgili etiketler Android Casus veri aktarımı bilgi
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.