ZAFERLER BÖYLE ANLAMLI HALE GELİR: TÜRK HAVA SAHASI DÜŞMANA KAPANIYOR

Ceyhun Bozkurt oceyhunb@gmail.com

Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı.

Türk milleti, bağımsızlığı için kanıyla canıyla vatan savunması verirken, 101 yıl önce bugün o mücadeleyi zaferle taçlandırmıştı.

Çünkü Türk vatanı işgal edilmişti.

Türk vatanının işgal edilme süreci yaklaşık 200 yıllık bir dönemin sonucuydu. Osmanlı İmparatorluğu gerileme sürecine girmiş, sanayileşme ıskalanmış, dünyaya savaşçılığı öğreten büyük millet savunmasında dışarıya bağımlı hale gelmiş, iç çatışmalar yoğunlaşmış ve neticede Osmanlı İmparatorluğu coğrafyası birilerinin paylaşım ajandasının baş maddesi olarak belirlenmişti.

Sevr Antlaşması, o paylaşım ajandasının resmileştirilmiş haliydi.

Ancak Türk milleti direndi. Büyük bir komutan ve o komutanın emrindeki kadro, ordu ve Komutanının ve ordusunun arkasında dik duran büyük bir millet direndi, sonunda da o haritayı yırtıp paçavraya çevirdi.

İşte 101 yıl önce bugün kazanılan zafer, günümüze uzanan yeni devletimizin başlangıcını sağlamıştı.

Ancak zaferler, onu koruyacak gücünüz ve iradeniz oldukça anlamlı hale gelir.

Dünya yeniden büyük bir paylaşım mücadelesine girmişken, bağımsız bir ekonomi ve siyasetin yanı sıra savunma gücü olmazsa olmaz zenginliğiniz olur.

Bu saydıklarımız, yeniden benzer durumlara düşmemenin garantisidir.

Türkiye, bunu anlamlandırmak ve gücünü artırmak için özellikle son yıllarda büyük bir atılım gerçekleştirmiş durumda.

Bırakın paylaşılmayı, tam tersine bölgesinde emperyalist planları bozan ve sadece ülkemizi değil, Karabağ'ın işgalden kurtarılması, Libya'nın meşru yönetimini destekleme örneklerinde görüldüğü gibi kardeş ve dost ülkelere de desteğini esirgemiyor.

101 yıl önceki büyük zaferi taçlandıran adımlar atılıyor, başarılar sağlanıyor.

Son gelişmeyi, 26 Ağustos'ta Malazgirt Zaferimizin ve Büyük Taarruzun yıldönümünde

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün aktardı. Türkiye'nin S-400 ve Patriot muadili Hava Savunma Sistemi füzesi SİPER Blok2'nin ilk atışlı test faaliyeti Sinop Test Merkezi’nde başarıyla gerçekleştirildi.

S-400 meselesinde çok konuştuk, anlattık.

Türkiye'nin hava savunmasına ihtiyacı vardı. Sözde müttefiklerimiz bize hava savunması vermedi, üstüne terör örgütleri de dahil Türkiye'nin ne kadar iç ve dış düşmanı varsa işbirliği hatta yönlendirme/görevlendirme/eğitme/donatma yapınca Türkiye bu sistemi Rusya'dan aldı. Ta 1991'den bu yana ateş çemberindeki bölgemizde Türkiye'nin hava savunması vatan savunması için ihtiyaçtı.

15 Temmuz işgal saldırısı püskürtüldükten sonra hem de Rusya'dan almamız aynı zamanda siyasi bir mesaj taşımaktaydı.

Ancak Türkiye'nin kendisinin üretimi hava savunma sistemine ihtiyacı var. Aslında Türkiye'nin elinde 6 farklı yerli sistem mevcut. Örneğin, ilk sırada KORKUT yer alıyor. Bu HSS zırhlı paletli bir araç üzerine yerleştirilmiştir. Üzerinde ise 35 mm KDC-02 tipi çift namlulu silah sistemi bulunuyor. Dakikada 1100 atım yaparak 4 km içerisindeki tüm hava araçlarına karşı etkili koruma sağlayabiliyor.

Hemen ardından SUNGUR geliyor. Bu HSS’de yine mobilite önde tutularak zırhlı bir araç üzerine inşa edildi. 8 kilometre içerisindeki tüm hedefleri Roketsan imzalı füzeleri ile vurabiliyor. Daha sonrasında ise biraz daha yüksek teknoloji sistemlere geçiş yapıyoruz. (https://www.superhaber.com/uzun-menzilli-hava-savunma-fuze-sistemi-siperden-tarihi-basari-video-413044)

Türkiye, daha üst sistemlerde ASELSAN, Roketsan ve TÜBİTAK SAGE ortaklığında HİSAR ailesini üretmeye başladı;

HİSAR A+, 2 km asgari, 15 km azami menzile sahip.

HİSAR O+, 3 km asgari ve 25 km azami menzile sahip. Hatta son geliştirilen versiyonu olan HİSAR RF’de (Radar arayıcı başlıklı) menzil 35 kilometreye kadar çıkıyor.

HİSAR U+ olarak geliştirilmesine başlanan ve daha sonra SİPER adı verilen çok katmanlı Hava Savunma Sistemi ise Türkiye'yi güçlü HSS üretici ülkeler sınıfına soktu. 2022 yılı sonlarında son testleri yapılan SİPER Blok 1, artık TSK envanterine girmek için gün sayıyor. SİPER Blok 1'de 100+ km menziline ulaşılmıştı.

26 Ağustos'ta Savunma Sanayii Başkanı Prof. Görgün'ün aktardığı, SİPER serisinin ikinci sistemi. S-400 ve Patriot ayarında olan Blok veya Ürün 2 olarak adlandırabileceğimiz sistemde menzil 150+ km olacak.

Bu sistemlerde radar da son derece önemli. Çünkü radar, sistemin havadan uçak, füze, helikopter vs. araçlarıyla gelecek tehdidi ülkemize zarar vermeden imhası için ne kadar erken farkedilirse o kadar erken imha edilecek. Bu sistem de ASELSAN tarafından geliştiriliyor.

Türkiye, yapımı devam eden TF-2000 Hava Savunma Destroyerini de savunma sistemleriyle donatıp devreye sokarak hem karadan hem de Mavi Vatan'dan ülkemizin hava savunmasını garantiye almak anlamında çok yol katetti.

Bu ve benzeri çok sayıda çalışma sayesinde de 30 Ağustos Zafer Bayramımız çok daha anlamlı hale geldi.

Büyük zaferimizi kutluyor, başta büyük komutan, kurucu Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Tüm yazılarını göster