Yusuf Alabarda: Sosyal medya üzerinden verilen savaş çok yoğun ve çetrefilli!

Türkiye çok yoğun ve bir o kadar da çetrefilli zamanlardan geçiyor. Adeta bir savaş yaşanıyor. Ama klasik manada bir savaşın çok ötesinde. Sosyal medya üzerinden. SuperHaber röportaj editörü Hülya Okur, son bir haftadır Türkiye’nin ciğerlerini tüketen yangınlar üzerinden başlatılan dezenformasyon, algı ve propaganda savaşını stratejist Yusuf Alabarda ile konuştu… İşte Alabarda’ya göre ‘yangınlar otel için çıkartılıyor’ ile başlayıp ‘Help Turkey’ ihaneti ile devam eden o savaşın detayları

İlk kıvılcım 28 Temmuz’da Antalya’nın Manavgat ilçesinde yaşandı. Hava çok sıcak, bağıl nem ise çok düşüktü. Her şey bir yangının başlaması için müsaitti ve 12 yaşında bir çocuk o ilk kıvılcımı kendi ifadesi ile boşanmak üzere olan anne ve babası yüzünden çaktı. İşte o andan itibaren Türkiye tam anlamı ile bir ateş kapanına sürüklendi. O ilk gün Manavgat’taki yangına 2 uçak 19 helikopter ile havadan yüzlerce araç ve personelle karadan müdahale edilmesine rağmen alevler yayıldıkça yayıldı. Ardından Adana Kozan, Osmaniye ve Muğla Marmaris’te ateş düştü ormanlara. O günden bugüne geçen bir haftada tam 187 orman yangını yaşandı irili ufaklı. 172’si söndürüldü. Son katılanlarla birlikte 20 uçak, 51 su atar helikopterle müdahale sürüyor. Ölümlerin de olduğu bu zorlu mücadele sürecinde ise devlet sadece yangınlarla değil bir de sosyal medya üzerinden köpürtülen, muhalefetin de destek verdiği dezenformasyon çabaları hiç bitmedi. 

Daha ilk gün ortaya atılan “otel yapmak için yaktılar” iddiası hiç bitmedi ona sürekli başka yalanlar eklendi. Bağımsız bir dernek olan THK’nın eski yönetiminin yol açtığı borçlar nedeniyle bakım ve onarımı yapılamayan yangın uçakları üzerinden havadan müdahale edilmiyor yalanı devreye sokuldu. Oysa başta da dediğimiz gibi Manavgat’ta 2 uçak 19 helikopter aktif bir şekilde yangına müdahale ediyordu. Ancak yangın bir tarafa bırakıldı THK’nın bakımsız ve pilotsuz uçakları üzerinden hükümete onun da üzerinden devlete bir saldırı başlatıldı. Siyasetçiler, bazı tanınmış kişiler ve daha sonra yurt dışında yuvalanan terör grupları ile bağlantılı hesaplar kaos büyütmeye başladılar. Yangın yerlerinde şöyle bir gözüküp ortadan kaybolan siyasetçiler, Gölgede “uçakla müdahale yapılmıyor, havadan su atılmıyor” diyen sanatçılara yurt dışı kaynaklı “Help Turkey” başlığı ile “Global Call” kampanyası başlatıldı. NATO’nun da etiketlendiği o çağrıda Türkiye’deki yangınlara küresel müdahale edilmesi isteniyordu. Oysa hükümet çoktan AB ile temasa geçmiş, Rusya, Ukrayna ve Azerbaycan gibi ülkelerle görüşmeler başlatmış ve hava gücü tahkimatını artırmaya başlamıştı. 2 milyona yakın destek gören, ilk paylaşanların çoktan hesaplarından sildiği çağrının yüzde 25’inin yani 500 bininin ABD kaynaklı olması bile nasıl bir tezgah kurulduğunu ortaya koyuyordu. 

Ve son olarak CHP liderinin isteği sonrasında 11 CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı THK’nın atıl durumdaki uçaklarına talip oldu. Yol yapmak için parası olmadığını söyleyen belediyeler ellerinde hiçbir teknik alt yapı olmamasına rağmen THK’nın çürümeye terk ettiği uçaklara sahip çıkabileceklerini söylüyordu. 

İşte 28 Temmuz’dan bugüne sahada canla başla mücadele sürerken, Türkiye’ye sosyal medya üzerinden, muhalefetin de destek vererek izlettirdiği manzara buydu. 

SuperHaber röportaj editörü Hülya Okur, işte sosyal medya üzerinden yapılan bu tezviratı, dezenformasyon ve algı savaşını stratejist Yusuf Alabarda ile konuştu. 

“Sosyal medya üzerinden verilen savaş çok yoğun ve çetrefilli” diyen Alabarda’nın, Hülya Okur’un sorularına verdiği cevaplardan öne çıkan bazı başlıklar ise şöyle:

“Ekranlarda orman yangınları konusunda uzman kişileri görüyoruz” 

“Türkiye’de tartışmalar; Orman Bakanlığı neden THY’nin uçaklarını kullanmadı ve sıkıntıya düştük etrafında başladı”

“Orman Bakanlığı hava alanlarındaki mücadele unsurlarını helikopter olarak belirlemiş” 

“Orman Bakanlığının konsepti doğrudur yanlıştır bilemiyorum”

“Orman Bakanlığının havadan su atabilen 45 helikopteri var” 

“Orman Bakanlığı bu güne kadar oluşturmuş olduğu en yüksek havadan müdahale gücüne sahip”

“THK’nın elindeki CL215 tipi Kanada yapımı uçaklar da kullanılsaydı diye bana sorabilirsiniz. Buna bir şey diyemem”

“THK’nın uçakları Orman Bakanlığının envanterine katılabilirdi” 

“Orman Bakanlığı 3 tane 10 tonluk uçak yerine THK’nın uçaklarını kullansaydı nasıl sonuç alınırdı ya da ilave edilseydi sorusu haklı bir sorudur.”

“Öngörüm THK’nın elimdeki uçakların THK’nın borcuna mahsuben satın alınması” 

“THK bir devlet kurumu değil”

“THK’nın iflası üzerinden hükümete yükleniliyor, THK’nın içine düştüğü elemli durumdan içeride ve dışarıda yargılanan yönetim sorumlu”

“Hükümetin yerinde olsam THK’nın bankalara olan 1 milyar liralık borcu mahsuplaşarak 9 tayyareyi satın alır, THY’ye devrederdim”

“Uçaklarla teknik olarak ilgilenebilmek, uluslarası uçuş sertifiye işlemleri belediyeleri aşan bir durum”

“Kanunun belediyelere birincil dereceden orman yangınlarıyla ilgili yüklediği bir vazife yok”

“THK’dan 9 uçak alınır, ona 4 ilavede bulunulursa Türkiye’nin elinde orman yangınlarına müdahalede kullanılan 10 filoluk bir uçak filosu olur”

“Çağrım tartışma yaratmaz”

“İspanya’dan mehdi bekler gibi teyyare bekleyeceğimize THY filosu oluşturabilir”

“THK elden çıkartılmamalı”

“İki şeye karsr vereceğiz; Hükümet elini Boğaziçi’nde olduğu gibi THK’dan çeksin mi diyeceğiz, neden Erdoğan bu kurumu kurtarmadı mı diyeceğiz?”

“İyi bir kayyum ve iyi bir yönetimle THK kurtulabilir”

“THK’nın onarılacak uçaklarına yedek parçalar bulunamıyorsa parçalara ayrılıp diğer uçaklara nakledilir”

“THK’nın uçaklarının onarımı 3-4 ayı geçmez”

“THK’nın uçaklarının envantere alınması, uçuşa kazandırılması, yangınlarda kullanılması güzel ama İspanya’dan gelen modellere göre orman yangınlarına geri dönmesi uygun değil”

“THK uçaklarının küçük yangınlarda kullanılmasının önü açılmalı”

“Orman yangınlarıyla ilgili oluşturulmuş kapasite, Azerbaycan, Ukrayna, Gürcistan ile kurulacak kurumsal birliktelikler önümüzdeki süreçte işimizi görür”

“2022 planlamasında Azerbaycan, Ukrayna gibi ülkelerle de birlikteliğe gidilmesi elzem”

“Devlet kendi termik santrallerini yaktı mı suali bile içimi acıtıyor”

“Devletin bilinçli olarak yangın konusuna el atmadığı fikriyatı yürek burkucu”

“9 uçağın kullanılmasının yangına katkısının olmadığını söyleyecek kadar sağ duyumu yitirmedim”

“THK’nın uçaklarının Hz. İbrahim’in ateşine su taşıyan karınca misali yangına katkısı olacaktı”

“9 uçakla, kiralanan uçaklar eş değer kapasiteye haiz”

“Yangınlardan çok önce sözleşmeyle 2021 yılı için kapasite inşa edilmiş”

“THK’nın uçakları yangınla mücadele eden ekiplere güç katacaktı ama kiralan uçaklar olmasaydı bu eleştiriler haklı olabilirdi”

“İdarenin kapasite inşasıyla üzerine düşen sorumluluğu fazlasıyla yaptığı görülüyor”

“Bundan sonra yangınların çıkmayacağına dair garantimiz yok”

“Muhalefet THK’nın uçaklarının onarımı teklifinde samimiyse THK’nın 1 milyar TL küsur liralık borcunu ödeyebilirler”

“Tunç Soyer’in, 2019 yılında yangın söndürme uçakları alacaklarına dair sözleri var ama ne konser paraları ne uçaklar devrede”

“İBB Başkanı çok arzu ediyorsa İBB itfaiye dairesinin altında kendilerine tahsis edilen bütçeden filolarına yangın uçaklarından katabilirler”

“Muhalefet THK’nın uçaklarının manipüle edilmesinin getirisi olduğunu düşünüyor, ben getirisinin olmadığını milletin de kendilerinin de göreceğini düşünüyorum”

“Sosyal medya üzerinden verilen savaş çok yoğun ve çetrefilli”

“Sosyal medya üzerinden sahte gündem %47’lere dayandı”

“ABD’de de orman yangınlarında 800 bin hektara yakın alan kaybedildi ama ABD’nin hiçbir yerinde ‘Global Call’ diye unsurlar devreye sokulmuyor”

“20’ye yakın uçağa rağmen yangınlar farklı bölgelerden ortaya çıkıyor”

“Yangınların küresel ısınmayla ilintisini yadsımamak gerekiyor”

“Yangınlara sabotaj şüphesi eklendiğinde çok daha çetrefilli boyuta geliyor”

“Yangınlar 100 küsür noktada aynı anda başlayınca sabotaj ihtimali hepimizin gündemine girdi”

“PKK’nın fırsatını bulduğunda her türden hainliği yapacağını biliyoruz”

“Yangınların sabotaj olmama ihtimalini çok düşük görüyorum”

“Ateşin çocukları dedikleri haramzade ekibin her fırsatını bulduğunda Türkiye’yi ateşe verdiğini biliyoruz”

“Orman yangınları başlayınca HDP’nin ‘HDP ekoloji’ twitter sayfası linç yememek için kilitlendi”

“500 bin ABD’linin Türkiye için endişelenmesi normal değil. Siz düştüğünüz zaman herkes teninizden bir parça ister”

“Kriz yönetimlerinde başarılı olmak istiyorsanız, aleyhize kullanacak aktörlere insiyatif bırakmamalısınız”

“THK uçakları kapasite inşası değil algı anlamında açık bıraktı, devlet tarafından bu açığın kapatılacağını düşünüyorum”

“Afrin, Fırat Kalkanı harekatları yapılmasaydı, bombalar Antep, Hatay’da patlasaydı, hükümete sosyal medya üzerinden çok daha büyük linç yapacaklardı”

“İktidar proaktif davrandı, yılanın başını beşiğinde Afrin’de ezdi”

“Hükümetin yılanın başını ezme işinde feveran edenler bugün en çok ormanları düşündüğünü iddia edenlerdi”

“Gıda, biyo güvenlik ve göç dalgası konularının her biri ciddiyetle ele alınmalı”

“Düzensiz göç hareketi konusunda nelerin yapıldığının topluma çok iyi anlatılmadığını, buralardan da hükümeti sıkıntıya sokacak hamlelerin geleceğini tahmin ediyorum”

“O harekatları yapmayarak terörle mücadeleyi sınırın dışında tutmasaydınız, patlayan bombalardan dolayı Afrin’de ne işiniz var diyenler sizi o koltukta oturtmayacaklardı”

“Ön keseceksiniz, ön alacaksınız ve proaktif olacaksınız”

“NATO etiketleri açtılar diye Türkiye’yi işgal falan edemezler”

“Türkiye, Türkiye’den ibaret değildir, adamın gırtlağına oturur”

“NATO etiketi açıldı diye NATO karar alamaz”

“Global Call diye iki müptezelin lafıyla ABD’den Coni, Almanya’dan Hans silahını kapıp gelecekse bu memleketin koca seyitleri hazır bekliyor” 

“Help Turkey ile ‘Türkiye iyi yönetilemiyor’ algısını ortaya koymaya çalışıyorlar”

“Kiralık Konağı’nda Senihalar, Cemiller batının dediği her şeyi ilahi bir buyruk gibi kabul ederler.”

“Batının dediği her şeyi ilahi buyruk gibi kabul eden Senihalar, Cemiller, Bihruz Beyler aramızda kol geziyor”

“Almanya’da Bihruz bey karakteri daha seyrek onlarda Global Call açılmıyor”

“İnsanlar sosyal medya üzerinden hükümeti eleştirdi diye yargılanacak halleri yok” 

“Yalan haberleri bilerek isteyerek yayanlarla ilgili tedbirlerin alınması gerek”

“10 seçimdir trafoya giren kediyi konuşuyoruz, kimsenin yüzü kızarmıyor”

“Siyaset ahlaklıların işi olmalı”

“Gülben Ergen Kalifornia’ya ait bir yangın görselini paylaştığı halde kaldırmıyor, hem ahlaki hem yasal sonuç türedi”

“Manipülasyon, algı yaratma, psikolojik savaş haberlerinin neyi amaçladığı biliniyor” 

“Villası denizde yürüyen Yılmaz Özdil, villası imara aykırı olduğu için yıkılan adam yangın sonrası kaçak yapıyla ilgili ahkam kesiyor”

Yusuf Alabarda'nın açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

Deprem bölgesinde salgın hastalıklar ve ekonomik depreme dikkat! HDP ile ilgili çok sert tepki: Anayasa Mahkemesi Başkanı esir alınmış! Kosova’ya giden Prof. Arslan aktardı: Vekalet savaşlarının bölgedeki durağı Sırbistan mücadelesidir! İstanbul'da yapılan tahıl koridoru anlaşmasının perde arkası! Ne fayda sağlayacak? Tek kişilik dev kadro: Şoray bu sefer 'Uzun yolda' değil, SuperHaber'de! 'İmamoğlu'nun 'yapıyor' gibi gözükmesi başarılı bir iş. Eksiğini görmeyen bir seçmen kitlesi var!'