Yeni bir salgın mı geliyor? Korkutan “norovirüs” açıklaması!

Uzmanlar uyarıyor! Kış virüsü vakaları bu yıl dört katına çıktı. Geçen hafta İngiltere’de norovirüs ile hastanede 706 yetişkin hasta yattı!

İngiltere’de hastalık yayılıyor! Bir kış virüsü olarak bilinen norovirus vakaları, geçen yıla kadar 4 kat patlama yaşadı. İngiltere’de sadece geçen hafta 706 yetişkin hasta hastanelere yattı. Bu, önceki hafta 703'ten daha fazla hasta anlamına geliyor. Geçen yıl bu zamanlarda vakalar 4 kat daha düşüktü.

Kusma ve ishale neden olan viral bir enfeksiyon olan norovirüs, enfekte insanlarla ve kontamine yüzeylerle temas yoluyla yayılır. Norovirus’un artmasıyla beraber Covid-19 vakalarında da artış gözlemlendi. 15 Şubat'ta İngiltere'de bir önceki haftaya göre yüzde 13 artışla 7 bin 209 Covid hastası hastaneye kaldırıldı. Mevsimsel bir hastalık olan norovirüs, İngiltere’de henüz Covid kadar yaygın görülmüyor. Fakat uzmanlar, norovirusun hızla gösterdiği artıştan endişeli.

BU KIŞ VAKALARDA PATLAMA YAŞANDI!

Profesör Stephen Powis, rakamlar hakkında "Norovirus vakalarında bu kış görülen vakalar tehlike arz ediyor" dedi. Norovirüs vakalarının, geçen yıla göre önemli ölçüde daha yüksek olduğunu ve yüksek oranda yatakta tedavi uygulandığını belirtti.

İngiltere’de hastalıktan dolayı yatakta tedavi gören kişiler genellikle orta yaşlı kesimden oluşuyor. 35 ila 50 yaş arasında daha çok görülen vakalar, virüsün hedefiyle ilgili henüz net bir istatistik koymayı da sağlamıyor. Profesör Powis, “Dileriz artmaz fakat vakalarda bu hızda bir artış yaşanırsa, hangi yaş grubunun daha çok etkilendiğini öğrenebiliriz.” Dedi.

UZMANLAR NOROVİRUS BELİRTİLERİYLE İLGİLİ UYARIYOR

Uzmanlar, yüzeylere dokunarak veya enfekte insanlarla temas edilen virüs hakkında kamuoyunu aydınlatacak bilgiler paylaştı. Stephen Powis, virüse maruz kalındığı taktirde kusma, ishal, baş ağrısı, karın ağrısı, sıtma, boğaz ağrısı gibi semptomların görülebileceğinin altını çizdi. Bu belirtiler itibariyle sıradan bir griple ayırt etmek zor olsa da, Profesör Powis, norovirus vakalarında semptomların, basit bir gripten çok daha ağır bir şekilde yaşandığını belirtti.

Profesör Powis, noroviruse maruz kalmamak için hijyen alışkanlıklarına dikkat edilmesi ve kişilerin birbirine çok yakın temaslardan kaçınması gerektiğini belirtiyor.

Merkez açıkladı: Mevduat ve tüketici kredisi faizi geriledi Doların sonu yakın Galatasaray'a Dries Mertens'ten kötü haber geldi
Sonraki Haber