YAŞ kararları açıklandı: Genelkurmay Başkanı Güler'in görev süresi uzatıldı!

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında alınan kararlar açıklandı. Genelkurmay Başkanı Güler'in görev süresi uzatıldı. 38 general ve amiral emekliye sevk edildi. Böylelikle 32 yıl sonra bir ilke imza atılmış oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 12.25'te başlayan toplantı yaklaşık 1 saatin ardından sona erdi.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın basın toplantısı düzenleyerek alınan kararları duyurdu.

GÜLER'İN GÖREV SÜRESİ 1 SENE UZATILDI

Kalın'ın açıkladığı karara göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in görev süresi bir sene uzatıldı.

32 YIL SONRA BİR İLK

Böylelikle Orgeneral Yaşar Güler, 1990'dan sonra 4 yıldan fazla Genelkurmay Başkanlığı görevini yerine getiren ilk isim oldu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, toplantı sonrasında alınan YAŞ kararlarını açıkladı. Duyuruda, şu ifadeler yer aldı: "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in görev süresi bir sene uzatıldı. 38 general ve amiral emekliye sevk edildi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi.

ORGENERAL ATİLLA GÜLHAN YENİ HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI OLDU

Deniz ve hava kuvvetleri komutanları emekliye sevk edildiğinden Org. Atilla Gülhan Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atanmıştır. 16 general amiral ve amiral üst rütbeye yükselmiştir. 40 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır. 47 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi."

GÖREV SÜRESİYLE İLGİLİ KARAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Genelkurmay Başkanlığı görev süresinin birer yıllık sürelerle Cumhurbaşkanınca yaş haddine kadar uzatabilmesine imkan tanıyan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ise toplantı sürerken Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararnameyle Genelkurmay Başkanlığı görev süresiyle ilgili değişikliğe gidildi.

Buna göre, Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin "Subaylığa nasıp, terfi ve atama" başlıklı 9. maddesinin "Genelkurmay Başkanı, orgeneral-oramiraller arasından atanır. Genelkurmay Başkanının görev süresi 4 yıldır. Görevdeki kalış süresinin tespitinde, atanmış bulunduğu yılın 30 Ağustos tarihi esas alınır" fıkrasına "Bu süre, birer yıllık sürelerle Cumhurbaşkanınca yaş haddine kadar uzatılabilir." cümlesi eklendi.

İşte Kalın'ın açıklamalarına göre YAŞ'ta alınan kararlar:

  • 38 general ve amiral emekliliğe sevk edildi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in görev süresi bir sene uzatıldı.

  • Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi.

  • Yüksek Askeri Şura'da, 30 Ağustos 2022'den geçerli olmak üzere 16 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi.

  • Deniz Kuvvetleri Komutanlığına Ercüment Tatlıoğlu getirildi.

MHP’li Ersoy’dan Özgür Özel’in paylaşımına tepki! Ankara için sağanak uyarısı Borsa günü rekor seviyede tamamladı!
Sonraki Haber