Vaka sayıları artıyor! Salgında yeni önlem: Kovid bileziği zorunlu hale geliyor

Kovid vakalarına karşı ülkeler peşpeşe önlemlerini açıklarken çarpıcı önlem de Hong Kong'dan geldi. Koronavirüs teşhisi konan insanların evde izolasyonunu sağlamak isteyen Hong Kong yönetimi elektronik izleme bileziklerini zorunlu kılma kararı aldı.

2020 ve 2021 yıllarını yoğun Koronavirüs önlemleri altında geçiren dünya yaygın aşılama kampanyaları ve yaz aylarının gelmesi ile bu yaz rahat bir nefes almaya hazırlanıyordu ancak Omicron'un alt varyantlarından BA.4 ile BA.5 kaynaklı vakalardaki artış dünya genelinde paniğe neden oldu.

Küresel olarak bakıldığında Avrupa kıtasında birçok ülkede vakalar artıyor. Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya ve Yunanistan bu ülkeler arasında başı çekiyor.

Vakalarda artış yaşayan başka bir ülke de aldığı katı karantina önlemleri ile adından söz ettiren Çin. Sıfır-Kovid politikasında taviz vermeyen Çin, son olarak 18 vaka kaydedilen ve 13 milyon kişiye ev sahipliği yapan Xi'an kentinde kısmen kapanma ilan etmişti.

HONG KONG'DA ZORUNLU KOVİD BİLEZİĞİ

Bugün koronavirüsle ilgili bir çarpıcı önlem de Hong Kong'dan geldi. Koronavirüs teşhisi konan insanların evde izolasyonunu sağlamak isteyen Hong Kong yönetimi elektronik izleme bileziklerini zorunlu kılma kararı aldı.

3 BİN 200 DOLAR CEZA

Cuma günü kullanımına başlanacak olan Kovid bileklikleri ve telefon uygulamaları sayesinde Hong Kong da Çin gibi 'sağlık kodu' sistemine geçmiş olacak. Sağlık sekreteri Lo Chung-mau yeni uygulamayı açıklarken, “Ev izolasyonu konusunda emin olmalıyız” dedi ve zorunlu karantina emrini ihlal etmenin yaklaşık 3.200 dolar para cezası ve altı aya kadar hapis cezası olduğunu belirtti.

'SAĞLIK KODU' SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Yeşil, sarı ve kırmızı kodları ile çalışan sağlık kodu sistemine göre virüs riski olmayan yeşil koda sahip kişiler halka açık alanlara girebiliyor. Koronavirüs olan bir kişi ile teması olan ve kodu sarıya dönen kişiler hastane ve yaşlı bakım tesisleri gibi “yüksek riskli” mekanlara alınmıyor ve maskelerini çıkartmak dahil yüksek riskli faaliyetlerde bulunamıyor. Koronavirüs testi veren ve pozitif çıkan kırmızı kodlu kişiler ise evlerinde karantinaya alınıyor.

İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI TEPKİLİ: MAHREMİYET İSTİLASI

Hong Kong günde ortalama 2.500 vaka bildiriyor. Yetkililer kente gelenler için yedi günlük otel karantinası uygulayarak katı seyahat kısıtlamalarını sürdürüyor.

İnsan hakları savunucuları sağlık kodu sistemini bir mahremiyet istilası olarak eleştiriyor ve toplanan kişisel verilerin hükümet tarafından kullanılacağını iddia ediyor. Yerel uzmanlar ise bilekliklerin insanların özgürlüklerini kısıtlayacağı için çoğu kişinin belirti gösterse bile test olmaya gitmeyeceğini vurguluyor.

BİR HAFTA İÇİNDE HIZLI YÜKSELİŞ, YIKICI ETKİLERİ OLABİLİR

Çin'de geçtiğimiz hafta ilk kez görüldüğü açıklanan BA.5 varyantı sonrası vaka sayıları hızlı bir şekilde artmaya başladı. Son yedi gün içinde ülke çapında 2.300'den fazla vaka rapor edildi ve vakalar finans merkezi Şangay'da da yükselmeye başladı.

Yetkililer katı önlemler almaya hazırlanırken yeni bir kapanma kararının Piyasalar için yıkıcı bir etkisi olacağı konuşuluyor.

BA.4 VE BA.5 İLE İLGİLİ NELER BİLİNİYOR?

Covid-19, varyant adı verilen yeni genetik kodlarla insanların karşısına çıkıyor. Omicron bir varyant. BA.4 v BA.5 ise Omicron bağlantılı alt varyantlar. Bu varyantlar ilk olarak yılın başında Güney Afrika'da ortaya çıktı ve şimdi birçok ülkede yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü ilk olarak Nisan ayında BA.4 ve BA.5'i izlemeye başladı. Bazı ülkelerde bu varyantlar diğer Covid türlerine baskın gelmeye başlamış durumda.

Örneğin Portekiz'de BA.5 varyantı baskın halde. İngiltere'de de BA.4 ve BA.5'in etkisi sürekli artıyor. Henüz, bu alt varyantların diğer varyantlara kıyasla ne kadar zararlı olduğuna dair yeterli bilimsel çalışma bulunmuyor. 

Cübbeli Ahmet'in İsmailağa iddiası: Hükümet operasyon çekecek 25 Nisan 2024 Perşembe akademik kadro ilanları Resmi Gazete'de! 25 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı! İşte kararlar...
Sonraki Haber