USS GERALD R. FORD VE BOB MENENDEZ

Ceyhun Bozkurt oceyhunb@gmail.com

Doğu Akdeniz genelinde ve Kıbrıs Adası özelinde önemli şeyler oluyor.

- ABD donanmasının Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyerlerinden USS Ramage, 13 Ağustos'ta Kıbrıs Rum Kesimi'nin Limasol limanına yanaştı. ABD'nin bu ülkedeki Büyükelçisi Julie Fisher, USS Ramage'ın yaptığı ziyaretin, Kıbrıs (Rumları kastediyor-CB) ve ABD'nin bölgesel güvenlik ve istikrarı destekleme çabalarını gösterdiğini ifade etti. (Yakın zamanda da denizaltı ve 5. Filo gemilerini Rum Kesimi limanlarına yanaştırmış, Rumlarla ortak tatbikatlar yapmıştı.)

- Amerikan Dışişleri Sözcüsü Matthew Miller, 18 Ağustos'ta , ülkesinin Rumlara yönelik savunma alımı kısıtlamalarınını kaldırma uygulamasını 2024 yılı için de uygulayacaklarını açıkladı. Yani Rumlara silah satışını yine serbest bıraktı.

- Terör ve casusluk örgütü olan FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki hain işgal girişiminden bu yana ilk kez Türk karasularına bir ABD uçak gemisi demir attı. Dünyanın en büyük uçak gemisi olarak bilinen USS Gerald R. Ford, Antalya açıklarına demir attı. USS Gerald R. Ford gemisi personeli, Türk donanmasının amiral gemisi TCG Anadolu'yle beraber ortak tatbikat düzenledi. Gemi, Temmuz ayı sonunda da Mora Yarımadası açıklarına gitmişti. Burada Yunan jetlerinin de katıldığı ABD-Yunanistan ortak tatbikatı yapılmıştı.

- ABD Senatosu'nun Türk düşmanı Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Kıbrıs Rum Kesimi'ne giderek Türkiye ve Türk düşmanlığına devam etti. Kıbrıs Barış Haretatı'nın yıldönümü olan 20 Temmuz'da bir mesaj yayınlayarak Kıbrıs'taki Türk Silahlı Kuvvetleri personeline işgalci diyen Menendez aynı saldırgan üslubu Rum Kesimi'ni ziyaretinde de gösterdi ve Kıbrıs Türklerinin terörist ve katillere karşı teminatı olan Türk ordusunu işgalci olmakla suçladı.

Aynı Amerika Birleşik Devletleri, 30 yıldır Ara Bölge'de yer alan Pile köyündeki Türk nüfusun KKTC'ye ulaşımına yönelik çalışmalara karşı BM Barış Gücü saldırganlığına ise destek verdi.
Özetle, giriş cümlemizde aktardığımız gibi bölgede ilginç olaylar yaşanıyor.

Malum, ABD Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de, Türkiye ve KKTC'yi de Kıbrıs Adası'nda istemiyor. Bütün desteğini Yunanistan ve Rumlara yoğunlaştırmış durumda.

Yunanistan ile yaptığı anlaşma kapsamında da Girit Adası'ndaki Suda Üssü'nü adeta bir Amerikan üssü haline getirdi. Bu durum Yunanistan'a destek, Türkiye'ye karşı da tehdit olarak algılanmıştı.

Yine 2019 yılında ABD Senatosu'nda kabul edilen Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasası'yle sadece güvenlik değil enerji konularında da Yunanistan ve Rumların safında yer aldı.

Ancak Washington yönetimi, Türkiye'nin gösterdiği kararlı duruş karşısında Doğu Akdeniz'deki dengeleri değiştiremedi ve Kıbrıs'ta KKTC ve garantör ülke Türkiye'nin "iki devletli çözüm politikası"nı engelleyemedi.

Ancak girişimlerini sürdürüyor.

Amacı ise Kıbrıs Türklerini tamamen pasifize edip Rumları sözde Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında NATO'ya almak. Böylece Ada'yı NATO üssü haline getirmek. O zaman Türk askeri de Ada'dan çıkartılacak.

Bu plan gerçekleşir mi?

Türkiye'siz ve KKTC'siz hiçbir plan hayata geçmez. Ancak ABD ve İngiltere'nin planları da rafa kalkmaz. Bu ikili Ada üzerinden bölge dizaynı için yıllardır çalışıyor.

Bu nedenle her zaman dikkatli ve tetikte olmakta fayda var. Bob Menendez ne ise Gerald R. Ford gemisi de aynıdır.

Yıllar önce Muavenet Fırkateynimizi bile isteye vuranlardan Türk'e dost ve müttefik olmaz.

***

KIBRIS ADASI'NDAKİ GİZLİ NATO İSTASYONU

ABD ve İngiltere'nin ortak emperyalist çıkarları olduğu Kıbrıs'ta Rum Kesimi'nin güneydoğusunda bir NATO istasyonu olduğunu biliyor muydunuz?

Bilmiyorsanız açıklayalım.

Evet bir Kıbrıs Rum Kesimi'nde gizli bir NATO istasyonu bulunuyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından 1971 yılında hazırlanan bir raporda, Ada'nın NATO açısından önemi vurgulanmakta. "Kıbrıs'taki Egemen Üs Bölgelerinin Birleşik Krallık için önemi" başlıklı belgeye göre, "Kıbrıs'taki Birleşik Krallık askeri varlığının, özellikle ABD ve NATO değerlendirme kuruluşlarına katkıda bulunan istihbarat toplama ve gözetleme olanakları sağlayarak NATO'nun Doğu Akdeniz'deki konumunu güçlendirdiği" belirtiliyor.

Belgede yer alan bir haritaya göre, İngilizlerin bilinen iki üssünün yanı sıra Ada'nın güneyinde Rum tarafında yer alan Cape Greco bölgesinde bir NATO iletişim istasyonunun varlığı işaretlenmiş.

1971 yılında Birleşik Krallık'ın Kıbrıs'taki tesislerini gösteren çok gizli harita, adanın güneydoğusundaki Cape Greco'da bulunan bir NATO iletişim istasyonunu gösteriyor.

Bu istasyonun halen faaliyette olduğu belirtiliyor. İngiltere ve ABD buradan Doğu Akdeniz, Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı gözetliyormuş.

Tüm yazılarını göster