Türkiye'nin ilk lityum üretim tesisi açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehir’deki Eti Maden Lityum Karbonat Üretim Tesisleri ve Ankara-Konya kara yolu Gölbaşı alt geçidi açılış törenlerine canlı bağlantıyla katıldı. Konuşmasında önemli mesajlar veren Erdoğan, "Lityum ihtiyacımızın yarıdan fazlasını karşılamış olacağız. Yüksek teknoloji ürünlerindeki yerlilik oranını artacak. TOGG otomobilinin pillerinde kullanılacak lityumu da burada üretmeyi hedefliyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Biz kısır gündemlerin peşine düşmeden hizmet yolculuğumuza devam ediyoruz. Bu sene özellikle enerji alanında müjdelerle dolu bereketli bir yıl yaşadık. Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır. Bunun için önce dünyanın en önemli sondaj ve sismik araştırma filolarından birini ülkemize kazandırdık. Karadeniz'deki Tuna-1 kuyusunda keşfettiğimiz rezerv ülkemiz için bir kırılma noktası olmuştur. Vatandaşlarımıza daha uyguna doğalgaz sunmanın yanında döviz tasarrufu ile cari açıkta da önemli bir avantaj elde edeceğiz. Bizden önce yıllarca ihmal edilmiş bu stratejik alanda Türkiye'nin gerçek potansiyelini gün yüzüne çıkarmak için yoğun çaba içindeyiz.

Özellikle ülkemizin en stratejik yer altı kaynaklarından olan bor madenine özel önem veriyoruz. Hemen her alanda bor madeninden istifade ediyoruz. 2002'de 436 bin ton olan rafine bor ürünleri üretimi bu yıl 1.6 milyon tonu buldu. İhracatımız 2002'de 186 milyon dolar iken, 2020'de 610 milyon dolara çıktı.

"TOGG OTOMOBİLİNİN PİLLERİNDEKİ LİTYUMU BURADAN ÜRETECEĞİZ"

Açılışını yaptığımız bu tesis, bu çalışmalarımızın son örneğini temsil ediyor. Ülkemizde bor yatakları belli oranda lityum da içeriyor. ETİ Maden 3 yıldır yürüttüğü AR-GE ile sıvı atığın içindeki lityumu geri kazanma noktasında yeni bir teknoloji geliştirdi ve lityum karbonat gerçekleştirildi. Lityum ihtiyacımızın yarıdan fazlasını karşılamış olacağız. Yüksek teknoloji ürünlerindeki yerlilik oranının da artmasını sağlayacaktır. TOGG otomobilinin pillerinde kullanılacak lityumu da burada üretmeyi hedefliyoruz.

Tıp ve diş hekimliğinde 'Uzmanlık Eğitimi Müfredatları' güncelleniyor CHP’li belediye, önceki CHP'li yönetimin borçlarını binaya astı! Survivor All Star'da bu haftanın son dokunulmazlığı kimin olacak?
Sonraki Haber