Türkiye Özbekistan’dan Afrika’ya üretim üssü kuruyor

Türk iş dünyasının sanayileşmedeki atılımları Asya’dan Afrika’ya kadar dünyanın her köşesine bilgi ve teknoloji ihracatı yapmasına olanak sağlıyor. Katma değeri en yüksek ihracat kalemi olan ‘bilgi’nin ihracatıyla kazanç da katlanarak artıyor. Bunun en önemli örneği Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi’nin (OSTİM) Özbekistan’dan Ruanda’ya organize sanayi bölgeleri kurma çalışmaları oldu.

17 sektör ve 139 işkolunda, 6 bin 500’den fazla işletme, 65 binden fazla çalışanın faaliyet gösterdiği, milli ihtiyaçların karşılanması için kurulan KOBİ kenti OSTİM’in Başkanı Orhan Aydın, uzun süreden beri çok sayıda yabancı iş insanını ağırladıklarını belirterek, tecrübelerini gelişmekte olan ülkelere aktardıklarını söyledi. Türkiye'nin organize sanayi bölgesi (OSB) tecrübesinden faydalanmak isteyen Afrika'ya kadar tüm coğrafyalara bu modeli taşımaya çalıştıklarını anlatan Aydın, son 2 yıldır Türk-İslam coğrafyasının da OSB konusunda bilgilerine ihtiyaç duyduğunu aktardı.

Aydın, Özbekistan'da kurulacak OSB'nin de bunun önemli bir örneği olduğunu ifade etti. Aydın, Özbekistan'ın bir OSB alanını kendilerine tahsis ettiğini dile getirerek, “Orayı hayata geçireceğiz. Şu anda arsayı bize tahsis ettiler. Taşkent'te 100 hektarlık bir alan belirlendi” diye konuştu. Bölgenin “Özbek-Türk Sanayi Bölgesi” olarak anılacağını bildiren Aydın, “Hemen önümüzdeki aylarda oraya ofisimizi açmış olacağız” ifadesini kullandı.

Karma Nitelikte Olacak

OSB'nin “karma” nitelikte olacağını bildiren Aydın, hem Özbekistan'daki yatırımcılara alt yapı oluşturacaklarını hem de Türkiye'den gidecek yatırımcılar için de bölgenin merkez olacağını anlattı. Modele, Özbekistan'ın başka şehirlerinden de talep olduğunu anlatan Aydın, “İnşallah oralara da bu modeli yaygınlaştıracağız” dedi.

Bölgeye Türkiye'den de yatırım amaçlı gitmek isteyen firmalar olduğuna işaret eden Aydın, Özbeklerin de konuya kendileri gibi olumlu yaklaştığını söyledi. Modeli Özbekistan dışındaki bölge ülkelerinde de yaygınlaştırmayı hedeflediklerini anlatan Aydın, 3 ay içinde bölgenin tanıtımı için faaliyetlere başlayacaklarını bildirdi. Aydın, “Yıl sonuna kadar orada bir sürü yapı görebiliriz. Bazı firmalar üretim yapmaya başlayabilir” dedi.

Ruanda Türkiye İrtibat Ofisi’ni OSTİM’de açtı

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alan Afrika’nın gelişen ülkesi Ruanda da, Türkiye’den teknoloji almakin resmi ofisini açtı. Türkiye'ye gelen 30 iş insanı, OSTİM'li iş insanlarıyla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Program kapsamında Ruanda Kalkınma Kurulu Türkiye ile ticari ilişkilerini geliştirmek üzere OSTİM OSB irtibat ofisinin de açılışı gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz günlerde yapılan toplantıya Ruanda Ankara Büyükelçisi Fidelis Ntampaka Mironko, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ruanda Kalkınma Kurulu Müdürü Philip Lucky, Ruanda Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi, Lucas Morenzi katıldı.

OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Türkiye ve Ruanda arasındaki ticari iş birliklerinin gelişmesinde OSTİM'in odak noktası olabileceğini kaydetti.
OSTİM'in oluşturduğu ekosistemle uçtan uca bir şehrin kalkınması ile ilgili bütün bileşenlere sahip olduğunu vurgulayan Aydın, "Ekosistemimizle uçtan uca bir yapı oluşturmuş durumdayız. İhtiyacı olan her ülkeye OSTİM modelini ulaştırmaya çalışıyoruz. Her ülkenin OSTİM’e ihtiyacı var.” dedi.

Ruanda Ankara Büyükelçisi Fidelis Ntampaka Mironko, Türk insanının yardımsever ve nazik olduğunu vurgulayarak Ruandalı iş insanlarının Türk iş insanlarıyla önemli iş birlikleri geliştireceğine inandığını kaydetti.

Ruanda Kalkınma Kurulu Müdürü Philip Lucky, ülkesindeki yatırım fırsatları hakkında bilgi verdi.  Ruanda’nın 13 milyonluk nüfusuyla Türkiye için önemli bir Pazar potansiyeli sunduğunu belirten Lucky, “Ruanda Doğu Afrika Birliği üyesi. 8 ülke ile gümrük birliği anlaşmasına sahip. Ruanda’dan toplamda 300 milyon nüfuslu pazara gümrüksüz erişme imkanı var.” dedi.

Antalya'da huzurevinde bıçaklı saldırı! DEM'in atamalarında terör örgütü üyeleri cirit atıyor Süper Loto sonuçları 5 Mayıs 2024! Süper Loto sonuçları açıklandı mı?
Sonraki Haber