Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, Şanlıurfa'dan aday oldu

Eski Çin Büyükelçisi ve deneyimli siyasetçi A.Emin Önen, Ak Parti Şanlıurfa aday listesinin lokomotifi olacak.

Siyasi Partiler 9 Nisan’da YSK’ya aday listelerinin son halini teslim etmekle birlikte son sürece hızla giriş yaptı. Seçmenler 1 ay gibi bir zamanda sandık başına geçerek hem Cumhurbaşkanı adayları hem de Milletvekili adayları arasında seçim yapacaklar.

Ak Parti’nin basına yansıyan Milletvekili aday listesinde diplomat ve Siyasetçi olan, dikkat çeken bir isim de var. Sırasıyla 23-24 Dönem Şanlıurfa Milletvekilliği, Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı ve nihayetinde alışageldiğimiz süreden daha uzun yürüttüğü TC Pekin Büyükelçiliği yapan Abdülkadir Emin Önen Şanlıurfa 2. sıradan Milletvekilliğine aday gösterildi.

Avrupa ve ABD, Çin’de Büyükelçilik görevi üstlenen diplomatlarını ülkelerine dönüşlerinde tecrübeleri ve kazandıkları güvenle üst düzey görevlere getirdiği biliniyor.
Abdulkadir Emin Önen’i Pekin Büyükelçilik yaparken medyadan takip edenler Pandemi sürecinde Çin’deki Türk vatandaşları için tahliye operasyonunu büyük bir özveriyle yürüttüğünü ve iki ülke arasına Pandemi şartlarında yardım ve destek diplomasisinin en üst seviyede sağladığını hatırlayacaktır.
Ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremde de Çin’den sağladığı destek ve yardım ekipleri, Çadır, konteyner anlaşmaları ve transferleri ile dikkat çekmişti.
Çin’in Asya ve Avrupa’yı içine alan Bir Kuşak Bir Yol (İpekyolu) projesininde Türkiye yararına anlaşmalar ve güzergah belirleme süreçlerinde aktif rol aldığı ve ülkemiz kamu kurumları ve iş adamlarıyla birlikte Türkiye’nin entegrasyonunu sağlamak amacıyla canla başla çalıştığı da kamuoyunca bilinmekte.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Bir Kuşak Bir Yol Projesine verdiği önem göz önünde bulundurulduğunda, Emin Önen’in İpekyolu Güzergahı’nın en önemli illerinden Şanlıurfa’dan aday gösterilmesi Çin- Asya- Avrupa arasında Yeni İpekyolu vasıtasıyla kurulan ekonomik ve ticari ilişkiler açısından bir üst seviyeye geçildiğinin işareti gibi görünüyor.

Kendisine yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Edebiyat öğretmeni olan Milliyetçi muhafazakar bir babanın oğlu Emin Önen’e Şanlıurfa’da büyük bir saygı ve sevgi besleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın azmi ve disiplini sebebiyle kritik görevlerde güvendiği ve görev verdiği bir Siyasetçi/ Diplomat olan Önen’in Urfa’ya yapacağı katkıları medya mensupları olarak merakla takip edeceğiz.

 Abdülkadir Emin ÖNEN Kimdir; 

15 Mart 1976’da Ankara’da doğdu. İlköğrenimini Ankara Bahçelievler Ulubatlı Hasan İlköğretim Okulunda ve Ortaöğrenimini Ankara Gazi Anadolu Lisesinde tamamladıktan sonra İstanbul Fatih Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu.

2003'te “Türk Dış Politikasında Asya Algısı” konulu tez çalışması ile Siyaset Bilimi alanında yüksek lisansını yaptı. 

Özel sektörde 5 yıl Yatırım Danışmanı, Genel Müdür Yardımcılığı ve Genel Müdür olarak görev yaptı. Çin Halk Cumhuriyeti'nde ithalat ve ihracat alanında faaliyet gösteren bir Danışmanlık Şirketi kurdu.

2007 Genel seçimlerinde AK Partiden 23. Dönem Şanlıurfa Milletvekili seçildi. AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı görevinde bulundu.

Türkiye-Filipinler Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı seçildi.
Aynı dönemde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi Türk Gurubu (AGİT) ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi olarak görev yaptı. 

Türkiye-Çin Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı ve TBMM AB Uyum Komisyonu Üyesi, TBMM Türkiye- AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi olarak görev yaptı.
Aynı zamanda TBMM Asya Parlamenterler Asamblesi (APA) Türk Gurubu Başkanı oldu. Bu görevini yaparken Şam’da yapılan APA Genel Kurulunda APA Genel Başkan Yardımcılığına seçildi. 
2011 Genel seçimlerinde 2. kez Şanlıurfa Milletvekili seçilen Önen, Türkiye’nin uluslararası ilişkiler nezdindeki temaslarında faal olarak yer aldı. 

Abdulkadir Emin Önen Ocak 2016’da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı olarak atandı.

Bu göreve 1 yıl devam eden Önen 2017 yılında yaptığı Asya çalışmaları sebebiyle Pekin Büyükelçisi olarak atandı. Bu görevi 5 buçuk yıl sürdürdükten sonra Ankara’ya atamadı gerçekleşti ve 2023 seçimleri sürecinde Dışişlerinden istifa ederek Ak Parti’den Şanlıurfa 2. Sıra Milletvekili adayı oldu.

Ulusal ve uluslararası basın organlarına Türk iç ve dış siyasetine ilişkin düzenli olarak beyanat veren Önen; iyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde Çince bilmektedir.
Önen evli ve 3 çocuk babasıdır.

Ankara'da bugün hava nasıl olacak? Meteorolojiden İstanbul için sağanak yağış ve fırtına uyarısı! Meteorolojiden 16 il için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı!
Sonraki Haber