Türk girişimci Deniz Dündar Apple’a 10 milyar dolarlık tazminat savaşı açtı

Son günlerde Deniz Dündar adlı girişimcinin, iş dünyası sosyal medya platformu olan Linkedln’de küresel dev şirket Apple’a kafa tutan paylaşımlar yapması dikkat çekti. Dündar, Apple’ın AppStore’da sahte uygulamalar sattığını belirterek bu durumun devam etmesi halinde tazminat davası açacağını ve elde edilen gelirden, bu mücadelede kendisine destek verenlere 10 bin dolara para ödeneceğini yazdı. Linkedln’de paylaşım yapan girişimci Deniz Dündar, SüperHaber’e konuştu.

Geniş kitlelere dil eğitimi vermek için yazdığı Voscreen uygulamasının Çinli bir şirket tarafından sahtesinin yapıldığını ve bunun da AppStore’da satıldığını söyleyen Dündar, “Çinli firma yaptığımız uyarıları kabul etti. Apple da satışı durdurdu ama bu arada zararımız büyük oldu” dedi.

Deniz Dündar, ODTÜ mezunu bir dilbilimci. Eğitimde fırsat eşitsizliğine kafa yoruyor ve uzmanlık alanı da dil olduğu için bu alan üzerinde daha da fazla yoğunlaşıyor ve bir gün aklına bir uygulama fikri geliyor:15 saniyelik dizi ve film kesitlerinden insanlara dil öğreten bir uygulama tasarlamak. Üstelik bu uygulama dünyanın her yerinde ücretsiz olacak.

2014’te ekibiyle geliştirdiği Voscreen adlı uygulamayla bu fikir hayat buluyor. Türkiye’den global bir dijital eğitim markası çıkartmak hedefiyle yola çıkan Voscreen, 2016 yılında ABD’deki köklü bir üniversite tarafından dünyadaki en iyi 3. eğitim uygulamasından biri olarak seçiliyor.

Tüm dünyada milyonlarca insan açık kaynak ve ücretsiz olan bu uygulama sayesinde, dil öğrenmeye başladı ve Voscreen dünya genelinde olduğu gibi Çin’de de popülerleşmiş ve Çin’den finansal destek için Çin hükümetine ve yetkililerine başvuru yapmıştı. O sırada ortaya çıkan Covid-19 salgınıyla tüm bu süreç askıya alındı. 

SAVAŞ BAŞLIYOR

Mart 2023’te Deniz Dündar bir paylaşım yaptı. Geliştirdikleri ve 10 yıldır üzerinde çalıştıkları Voscreen uygulamasının “çakması” yapılmıştı. Üstelik bu uygulama, yaklaşık 1 yıldır ABD, İngiltere, Tayvan, Çin ve Hong-Kok gibi ülkelerde AppStore’da indirme sayısı milyonlara ulaşmıştı. 

Dündar, SüperHaber’e yaptığı açıklama, uygulamanın AppStore’da satılmaya devam etmesi durumunda 10 milyar dolarlık ağır tazminat davası açacaklarını ancak bu mücadelenin geniş kitlelere ulaşmasını beklediğini söyledi.

Deniz Dündar, mücadelesine Apple'ın yaptığının yasal olmadığını ispat etmek kanıtları toplayarak başladığını belirtti. Dündar, “Kanıtları Voscreen'in avukatları aracılığıyla Apple'a ilettik. Ancak beklenmedik bir şekilde Apple bu suçlamaları görmezden geldi. Durum daha da ciddileşince dosya doğrudan Apple'ın genel merkezine gönderildi. Daha sonra ben de Apple’ın genel merkezine gittim. Ancak Apple küresel büyük bir güç olması nedeniyle yine de sessiz kaldı ve yanıt vermedi” diye konuştu.

Bu noktada Voscreen’in hikayesi “ChApple – Apple Savaşı” olarak anılmaya başlandı. ChApple ismini bu mücadeleye destek olan genç bir destekçisinden bulduğunu söyleyen Deniz Dündar, “İngilizcedeki Chine’nın ilk iki harfi ve Apple’ı birleştirdik. Şimdi bu isim çığ gibi büyüyor” diye konuştu. Asıl amacının medya ve kamuoyunun dikkatini çekmek olduğunu söyleyen Dündar, bu nedenle yazdığı yazıları Linkedln üzerinden paylaşanlara binlerce dolar para verileceğini taahhüt etti. Bu paranın da Apple’dan alınacak tazminattan karşılanacağını vurguladı.

Dündar, konuyla ilgili tüm yazıları Linkedln’deki adresinde paylaştı. Arada Apple CEO’su Tim Cook’a hitaben yazılar yazarak, taleplerini dile getiriyor. İşte o talepler:

1. Dağıtımı Durdurun: Apple, çalınan Voscreen uygulamasını aynı isim, logo ve konseptle dağıtmayı, pazarlamayı ve satmayı bırakmalıdır. Bu, durumu düzeltmek ve Apple'ın voscreen satışını durdurması için adaleti sağlamak için ilk adımdır, şunu da belirtmeliyim ki Apple voscreen satışını durdurdu

2. Tazminat: Apple, çalınan ürününün satışından kaynaklanan haksız kazançlar için Voscreen'i tazmin etmelidir. Bu, Voscreen'in uğradığı maddi zararın tazmini anlamına geliyor. Tazminat miktarı, Voscreen'in çalınan ürünün satışından elde edilen gelirin tazmini ve Voscreen'in itibarına verilen zararın tazmini olarak adil bir şekilde belirlenmelidir.

Bu arada, iddia edilen suç ve/veya ihmalden dolayı sorumluluk olarak 10 milyar dolar tazminat talep ediliyor. Bu tutar, Türk şirketinin fikri mülkiyet haklarının çalınması nedeniyle uğrayacağı potansiyel kayıp ve zararı yansıtıyor.

Daha Geniş Etkiler

Voscreen tartışması tamamen yasal bir mücadelenin ötesine uzanıyor; Küçük geliştiricilerin fikri mülkiyet haklarını koruma konusunda teknoloji devlerinin sorumluluğu hakkında önemli soruları gündeme getiriyor. Dava aynı zamanda hırsızlığa ve uygulamaların popüler platformlarda yetkisiz dağıtımına karşı daha güçlü önlemlere duyulan ihtiyacın altını çiziyor.

DESTEK VEREN İLK 10 BİN KİŞİYE 10 BİN DOLAR VERİLECEK TAAHHÜDÜ

Aşağıdaki metin Deniz Dündar’ın haber hazırlanırken paylaştığı en taze yazı oldu. Haberi hazırlarken, görsel almak için Deniz Dündar’ın sosyal medya adresine girdiğimizde yazıya denk geldik. İşte sıcak sıcak son dakika açıklaması kabilinden Deniz Dündar’ın Apple CEO’su Tim Cook’a yazdığı o muhtıra:

“Sevgili Tim Cook ve Sayın Apple Karar Alıcıları,
Apple susuyor diye, Türkiye de susacak diye bir şey yok.
Apple susuyor diye, dünya da susacak diye bir şey yok.
Aşağıdaki video Apple mağazasının içinden.
Apple çalışanları ve müşterilerinin huzurunda çekildi.
ChApple, savaşı Apple topraklarından da sürdürüyor.
Bu video, uzun süredir verilen savaşın özeti.
Linkedin Türkiye topluluğunun en çok ilgi göstereceği, paylaşacağı ve yorum yapacağı bir paylaşım olacak bu paylaşım.
Yorumlar kısmındaki görsellerde ayrıca ChApple’ın sahada nasıl yayıldığını da görebileceksiniz Sevgili Tim.
ChApple’ın Apple mağazasına girip meydan okuması dünyanın her yerinde büyük haberdir.
Cesaret yeteri kadar bulaşınca, bu referans videoyu her yerde göreceksiniz Sevgili Tim.
Her zaman söylediğimiz gibi.
Merak güçlü bir duygudur.
Apple ne yapmış da ChApple doğmuş?
Apple ne yapmamış da ChApple doğmuş?
ChApple’ın gücü ve dokunulmazlığı nereden geliyor?
Apple gibi bir marka, ChApple logosunu neden durduramıyor?
ChApple’a destek verenler bu tazminattan gerçekten payını alabilecek mi?
Basın, fenomenler neden Apple’a karşı sessiz?
Basın, fenomenler neden ChApple’a karşı sessiz?
Neden kimse ChApple’a meydan okuyamıyor?
Apple gerçekten tarihi bir tazminata mahkum edilecek mi?

ChApple, aşağıdaki savaş ilanı metniyle neyi hedefliyor? ⤵️

Sorular,sorular…
Merak işte Sevgili Tim.
Aynı şekilde, cesaret de bulaşıcıdır.
Ve ChApple’ın hiç ama hiç acelesi yok.
Herkesin, kimin kazandığını bildiği bir savaş bu. Malumun ilanı için sadece gereken şey zaman.
Merakın, cesaretin ve adalet savunuculuğunun bulaşması için gereken bu zamanın akması gerekiyor sadece.
Ve para.
Para önemli bir motivasyondur Sevgili Tim.
Dünyada tek politika vardır: Para Politikası
Diğer tüm politikaları, “Para Politikası” belirler.
ChApple, yenilikten yana ve yeni şeyler yapıyor ve söylüyor.
Bu bağlamda;
Bu cesur ve adalet savunucusu insanları da hem kutlamak hem de ödüllendirmek gerek.
Apple olarak ödeyeceğiniz tarihi tazminatın bir bölümünü de ChApple olarak bu insanlarla paylaşıyoruz.
Bu tarihi iletiyi paylaşacak ilk 10.000 kişiye 10.000’er dolar ödeyeceksiniz Apple olarak Sevgili Tim.
Ödeme listesi, zamanı gelince uzlaşma sonucunda veya mahkeme kararıyla Linkedin’den alınacak.
Ödeme, Apple tarafından doğrudan hak sahiplerine yapılacak.
“Ben sadece adaletten yana olduğum için paylaşım yapmak istiyorum; ödül istemiyorum” diyenler, bu tutarı bir derneğe bağışlayabilir.
Sevgili Tim,
Bu paylaşım bugün veya gelecek hafta kaç kişi tarafından paylaşılır bilemem, ancak Apple’ın kaybedeceğine dair ilk işaretler alındığı an -kaç ay veya yıl sonra olur bu, hiç önemi yok- işte o an geldiğinde, bitcoin madenciliği gibi, ChApple_Coin madenciliği yapılacak ve insanlar gelip bu paylaşımı bulacak; ve paylaşacak.”

Emine Erdoğan ile ilgili iddialarla ilgili açıklama Fırtına derbide esemedi, Samsun'dan çelmeyi yedi! İddianemedeki detaylar ortaya çıktı!
Sonraki Haber