Trabzon Havalimanı'nda ‘kırmızı kil’ tehlikesi! Uzman isim uyardı...

Son dönemde özellikle de Rize-Artvin Havalimanı'nın açılmasının ardından, Trabzon Havalimanı ile ilgili sıkça problem haberleri görmeye başladık. Bunlara bir yenisi daha eklendi. 1957 yılında açılan ve yılda 23 binden fazla uçağın iniş kalkış yaptığı Trabzon Havalimanı'nın pisti, asfaltında oluşan çatlak ve çökmeler nedeniyle 3 yılda 5 kez onarıma alındı. Konuyla ilgili konuşan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, havalimanının 'S.O.S' verdiğini söyleyerek 'kırmızı kil' uyarısında bulundu.

Hava trafiğine 1957 yılında açılan ve 2022 yılında 16 bin 972 iç hat ve 6 bin 507 dış hat olmak üzere 23 bin 479 sefer gerçekleşen Trabzon Havalimanı, Karadeniz kıyısındaki Türkiye'nin trafikler yönünde en önemli havalimanları arasında yer alıyor. 2 bin 640 metre uzunluğa ve 45 metre genişliğe sahip pist, son günlerde artan yağışlar sonrası yüzeyinde oluşan çatlak ve çökmeler nedeniyle onarıma alındı. Gece boyu süren çalışmalar sonucu havalimanı yeniden uçuş trafiğine açıldı. Aynı sorunlardan kaynaklı 3 yılda 5 kez belirli periyotlarda bakıma alınıp, yaşanan uçuş iptalleriyle gündeme gelen havalimanın pist zemini altında yer alan ‘kırmızı kil’lerin, artan yağışlar nedeniyle asfaltta şişme, kabarma, çatlak ve oturmalara yol açtığı belirtildi. Uzmanlar, özellikle turizm sezonunda günlük 35 uçak seferiyle 4 bin 500 yolcuyu ağırlayan havalimanının pistinde kalıcı çözüm ve ‘kırmızı kil’ tehlikesine karşı, temel iyileştirme yapılıp, pist altının da fore kazıklarla güçlendirilmesini önerdi.

Meteorolojiden 15 il için kuvvetli yağış uyarısı! Bayraktar'dan teröristleri çıldırtacak hamle Migros'tan alışveriş sepetlerini indirime boğacak yeni kampanya! Galatasaray'da Erden Timur gerçeği ortaya çıktı! Karar belli oldu... Aston Villa evinde çöktü! Eski Hataysporlu'dan İngiltere'de hat-trick! Dilan Polat cezaevinde intihar etmeye kalktı!