"Tek parti CHP'si döneminde karanlık noktalar var"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Star Gazetesi tarafından düzenlenen 2019 yılı Necip Fazıl Ödülleri töreninde konuştu. Bu yılın ödül alanları ile ilgili bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl'ın verdiği eserler ve fikir hayatı nedeniyle bedeller ödediğini söyledi. "Geçmişimizle yüzleşmek bizi küçültmez tam tersine büyütür." diyen Erdoğan, CHP'nin tek parti dönemine ait araştırılması gereken karanlık noktalar bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Takdim ettiğimiz bu mükafatların ilim ve kültür hayatımız açısından artık bir klasiğe dönüştüğünü görüyoruz.

2019 Şiir Ödülünü İbrahim Tenekeci'ye takdim ettik. İbrahim Tenekeci modernleşmenin yol açtığı çelişkilere dikkat çeken şiirlere imza atıyor.

Necip Fazıl Saygı Ödülünün bu yıl Prof. Uğur Derman hocamıza tevcih edilmesini son derece anlamlı son derece yerinde buluyorum.

Osmanlı Devleti din, dil, etnik yapı ve kültür bakımından farklı özellikler taşıyan bir coğrafyada 600 yıl barış ve huzur dönemini yaşattı.

Üstadın hakkında eserler verdiği bu uğurda bedeller ödediği yakın tarihimize dair hadiselerin hâlen yeterince aydınlığa kavuşturulamadığını görüyoruz.

Tarihimiz doğrusuyla yanlışıyla, eksiğiyle fazlasıyla, sevinciyle üzüntüsüyle bizim tarihimizdir.

Geçmişimizle yüzleşmek bizi küçültmez tam tersine büyütür. 

Tek parti CHP döneminin objektif, tüm boyutlarıyla araştırılması gereken karanlık noktalar bulunuyor. Bunu yapması gereken öncelikle CHP'dir. Yakın tarih ile en fazla CHP'nin konuşması gerekirken derin bir sessizliğine bürünüyorlar. Dersim Olaylarına 27 Mayıs Darbesine CHP kendi tarihi ile yüzleşme cesareti gösterememiştir. Dersimli olan zat da bunu açıkça ortaya koyamamıştır. Biz CHP'nin Dersim konusunda nasıl bir düşünce içinde olduğunu hala bilmiyoruz. CHP'nin bu ülkeye yaşattıkları için ya özür dilemesi ya da üzücü olaylardaki rolleri için pişmanlık duyduğunu söylemesi gerekiyor.

İskilipli Atıf Hoca'nın idamından Dersim olaylarına, Türkçe ezan zulmünden 27 Mayıs darbesindeki rolüne kadar pek çok üzücü hadisede CHP tarihiyle yüzleşme cesareti gösterememiştir.

Türkiye'nin geleceği için biz bu tavrı gerekli görüyoruz. Yoksa ülkemiz belli çevrelerden kendini kurtaramayacaktır. Açıkçası CHP'nin artık bu millete kendi tarihiyle ilgili kapsamlı, samimi öz eleştiri vermesi şarttır. CHP geçmişi ile yüzleşene kadar peşlerini bırakmayacağız.

ÖDÜL ALAN İSİMLER

Şiir: İbrahim Tenekeci
Hikâye-Roman: Cemal Şakar
Fikir-Araştırma: Mehmet Akif Aydın ve Coşkun Yılmaz
İlk Eserler Ödülü: Meryem Kılıç ve Emin Gürdamur
Uluslararası Kültür Sanat: E. İslâm Emced
Saygı: M. Uğur Derman

100 bin lira maaşla çalıştıracak eleman bulamıyorlar Besleyici Özellikleriyle Hurma Çeşitleri SELVİ’DEN OSMAN KAVALA SAVUNMASI: KİMLER İÇİN ‘ZIRVALIYORLAR’ DEDİ?
Sonraki Haber