TCMB 2023 yılının ilk faiz kararını bugün açıklayacak

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 2023 yılının ilk faiz kararını bugün açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit tutmuştu. Peki bir faiz indirimi olur mu? Altın ve dövizde karar sonrası bir hareket olur mu? İşte detaylar...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bugün toplanacak. Saat 14:00 gibi faiz kararının açıklanması beklenirken, bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit tutulmuştu. Altın ve dövizde karar sonrası bir hareketlilik merak konusu olurken konomist Hikmet Baydar ve Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş milliyet.com.tr'ye cevapladı. 

"FAİZ DEĞİŞİKLİLİĞİ BEKLEMİYORUM"

Ekonomist Hikmet Baydar açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Ben faiz değişikliği beklemiyorum. Piyasanın beklentisi de bu yönde. Merkez Bankası gelecek ay faizi düşürebilir. Enflasyon beklenenden yüksek çıktı. Ocak ayı enflasyonu sürpriz yaptı, yüzde 6 seviyelerinde açıklandı. Faiz oranlarını düşürerek ekonomiye fayda sağlanacak bir noktada değiliz. Eğer 25 ve 50 baz puan indirim gelirse çok bir şey değişmez.

Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan tavanın serbest bırakılması mevduata para girişi ihtiyacını gösteriyor. Şu anda faizlerin düşmemesi daha doğru olacaktır.

Seçim öncesi bir indirim gelebilir ama enflasyonda aşağı yönlü hareket olmadan mevduatta artış tatmin edilir bir boyuta gelmeden faiz indirimlerinin olacağını düşünmüyorum.

Faizler düşerse mevduat birikmediği için üretim için gereken kredi kaynağı da oluşmuyor. Para gayrimenkule gittiği için özellikle inşaat sektöründe, otomotiv sektöründe enflasyonist baskıya sebep oluyor.

FAİZ KARARI PİYASALARI NASIL ETKİLEYECEK?

Faizlerin değişmemesi yönünde karar verilirse piyasalarda bir oynaklığa yol açmaz. Faiz oranları düşürülse de bir oynaklık olmaz sadece yükselme doğrultusunda karar piyasaları etkiler.

Eğer faiz oranları artırılırsa gayrimenkul gibi bazı alanlarda satış baskısı oluşabilir. Ancak faiz oranlarında bir artış beklemiyoruz.

ALTINDA KISA VADEDE BEKLENTİNİZ NEDİR? 

Fed, 25 baz puan ile devam eder gibi gözüküyor. Enflasyon hedeflenenin çok üzerinde olduğu için Fed’in enflasyon hedefine uygun hale gelene kadar faiz artırımlarına devam edeceğini düşünüyorum. Artık Fed faiz oranlarında tavanı yüzde 6 olarak konuşanlar da var.

Özellikle faiz artırım marjları 25 baz puan seviyelerine düşürüldü. Bu bile doların zayıflamasına sebep olmuştu. Euro/dolar paritesinin 1.06’lara düşmesinin sebebi faiz artırım hızının düşmesidir.

Faizin düşeceğine yönelik beklentileri Fed cevapladı. Bu yıl bir faiz indirimi yapılmayacak. Piyasalarda buna rağmen beklenti oluşturulmaya çalışılıyor.

Fed’in tavrı nettir, faiz artırımlar devam edecek ve düşüş gözükmüyor. Bu piyasalar için iyi bir haber değil, piyasalar bunun dışında beklentileri oluşturamaya çalışıyor.

ALTINDA YUKARI YÖNLÜ HAREKETLİLİK

Doların değer kaybı ile beraber altında yukarı yönlü hareketler olabilir. Türkiye dahil birçok merkez bankası altın pozisyonunu artırıyordu. Altın önümüzdeki süreçte popülerliğini koruyacaktır. Ons altında yön yukarı dönebilir. 2 bin dolar hedefini deneyebilir.

GRAM ALTIN 

Çok kısa vadede gram altında oynaklık beklemiyorum. Gram altın 1100-1200 lira bandında hareket eder. Dolar/TL ve euro/TL’nin hareketleri altında belirleyici olacak. Döviz kurlarında büyük hareketler olmazsa altın fiyatları bu seviyelerde dalgalanır.”

CEYHUN YAVAŞ: TBMM'NİN FAİZ KARARINDA İNDİRİM BEKLİYORUZ

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Merkez Bankasının faiz kararında 100 baz puan indirim bekliyoruz. Daha önceki gerek sözlü yönlendirmeler ve toplantı tutanaklarından dolayı faiz indirimlerinin devam edeceği görüşümüz seçim sürecine kadar devam ediyor.

TCMB’nin faiz kararının piyasalar üzerindeki etkisinin ortodoks politikaların uygulanmamasından kaynaklı olarak sınırlı olarak görmekteyiz.

ALTINDA BEKLENTİNİZ NELERDİR?

Fed’in faiz artışına yönelik beklentiler dolar cinsi varlıkları yukarı taşırken altında baskıya yol açtığını düşünüyoruz. İçeride dolar kurunda yataya yakın ılımlı bir seyir kur koruma mevduat sistemiyle sağlanırken gram altın ise ons bazlı altının etkisi altında işlem görüyor. Gram altın 1.100 TL civarında toparlanma görünümü içerisinde yer alıyor. Tekniksel olarak gram altına baktığımızda ise 1.090 ve 1.075 seviyelerini destek olarak kabul edebiliriz.

Burada bir toparlanma yaşamamız halinde 1.150 ve 1.175 seviyeleri hedeflenebilir. Globalde altına baktığımızda ise 1829 destek seviyesi üzerinde kalıcılık sağladığını görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kalınması halinde 1854 ve 1873 dirençleri test edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1805 desteği önemli konumda bulunuyor."

Başkentte kuvvetli lodosa dikkat! Tighe Barry Ayasofya Meydanı'nda Müslüman oldu İstanbul'da otomobiline çarpan kurye tarafından tornavidayla öldürüldü
Sonraki Haber