Taşeron işçilere müjde!

Uzun süredir gündemde olan taşeron işçi son dakika haberleri ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında sayıları 720 bini bulan taşeron işçilerle ilgili olarak üzerinde çalışılan düzenleme ile yıl sonuna kadar bu sorunun tümden çözülmesi kararlaştırıldı.Bu kapsamda da Bakanlar Kurulu’na çeşitli alternatifler halinde kapsamlı bir çalışma önümüzdeki günlerde getirilecek. Taşeron işçilere kadro konusunda seçeneklerden hangisine karar verileceği bu hafta Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) netleşecek. Peki, 2017'de Taşeronlara kadro verilecek mi? Ne kadar taşeron istihdam edilecek? Emekliliği yaklaşanlar kanundan yararlanabilecek mi? Detaylar haberimizde

Kamuda taşeron şirketlerin elemanı olarak görev yapan ama asıl işlerde çalışan personel için müjdeli haberler yakında. Yıl sonuna kadar sorun çözülecek. Masada ise üç ayrı formül duruyor. Bakanlar Kurulu bunlardan birisine karar verecek. Taşeron işçilerle ilgili düzenleme bu yıl yürürlüğe girecek. Peki, taşeron nedir, taşeron işçilere kadro verilecek mi? Emekliliği yaklaşan taşeronlar kanunda faydalanabilecek mi? Ne kadar taşeron istihdam edilecek? Detaylar haberimizde...

MEMUR STATÜSÜNDE Mİ ÇALIŞACAKLAR?

Memur değil kamuda çalışan personel statüsü alacaklar. Bu geçiş sonrası hem yasa hem de anayasaya göre memur, sözleşmeli personelin tabi olduğu toplu sözleşme hükümlerine tabi olacaklar.

EMEKLİLİK YAŞI GEÇENLER

Sosyal güvenlik sistemine göre emeklilik yaşı geçenler yasal düzenlemeden yararlanamayacak. Mevcutta taşeronlar emeklilik konusunda 4A'lılarla aynı haklara sahip. Örneğin geçiş sonrası emekliliğe üç yılı kalmışsa 4A koşulu geçerli.

GEÇİŞ İMKANI

Yeni statü sonrası da bulundukları yerde çalışmaya devam edecekler. Geçiş sürecinde yapılacak özel sözleşmelerde bu konu sözleşme altına alınacak.

TAŞERON SORUNU NE ZAMAN ÇÖZÜLECEK?

Kamuda taşeron şirketlerin elemanı olarak görev yapan ama asıl işlerde çalışan personel için müjdeli haberler yakında. Yıl sonuna kadar sorun çözülecek. Masada ise üç ayrı formül duruyor. Bakanlar Kurulu bunlardan birisine karar verecek.

SONA YAKLAŞILDI

Türkiye uzun süredir 'taşeron' adını verdiğimiz ve kamu kurumlarında özel şirketlerin elemanı olarak çalışan vatandaşlarımızın sorunlarını konuşuyor. İki yıl kadar önce bu vatandaşlarımızın çalıştıkları kurumlarda devlet personeli olarak istihdam edilecekleri söylenmiş ve önemli bir süreç başlamıştı. Süreç yaşanan gelişmelerle biraz yavaş ilerlese de sona yaklaşıldı.

YENİ FORMÜLLER MASADA

Önceki gün Başbakan Binali Yıldırım da yıl sonuna kadar sorunun çözüme kavuşturulacağı müjdesini verdi. İki bakanlık (Maliye ve Çalışma) değişik formülleri masaya yatırdılar ve bunlardan üçü öne çıkmaya başladı. Bu iki formül Bakanlar Kurulu'na gelecek ve karar verilecek. Birkaç hafta içinde konu netleşmiş olacak. Bu formüllerle ilgili edinebildiğimiz bilgilerin bir kısmını sizinle paylaşmak istiyorum.

ÖZEL STATÜLÜ SÖZLEŞME

Öncelikle taşeron adı altında çalışanların asıl işi yapmalarına ya da muvazaalı olmalarına bakılmadan yeni bir statüye kavuşturulmaları öngörülüyor. Bu şu anki devlet memuru kanununda bulunan 4A, 4B, 4C ve 4D statülerinin dışında '4E' diyebileceğimiz özel sözleşme şeklinde düşünülüyor. Böylece taşeron çalışanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre kamu personeli haline gelmiş olacak.

KAMU PERSONELİ OLACAK

Böylece taşeron çalışanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre kamu personeli haline gelmiş olacak. Burada sözleşme süresi 3'er yıllık olarak düşünülüyor. Sözleşme yapılan taşeron personel çalıştığı kurumda aynı görevi yapmaya devam edecek.

YENİ KANUNLA MAAŞ ARTACAK MI?

Sözleşmeler iş performansına, hizmetten beklenen faydanın sağlanıp sağlanmadığına göre yenilenecek. Performansı yüksek olan, emekliliğe kadar çalışacak. Ücretleri aynı işi yapan personelden daha az ise, aradaki fark zaman içinde kapatılacak. Yani bu durumda bazı taşeron çalışanların maaşları yükselmiş olacak.

SINAV İLE YAPILABİLECEK

Sözleşme için müracaatlar çalışılan kuruma yapılacak. Başka bir kuruma geçiş yapılacaksa, ihtiyaca göre ve sınav ile yapılabilecek.

SSK STATÜSÜNDE HESAPLANACAK

Sözleşme için konulan 65 yaş sınırı ise korunuyor. 65 yaşın üzerinde olan personel düzenlemeden yararlanamayacak. Sözleşme yapılan personel çakılı olacak, yani tayin isteyemeyecek. Emeklilikleri ise 4A yani eski adıyla SSK statüsünde hesaplanacak.

MAAŞ VE TAZMİNATA DEVLET GARANTİSİ

Bir başka formülde ise sözleşme yerine devlet garantisi getiriliyor. Burada da maaşlar ve kıdem tazminatlarına devlet garantisi getirilecek. Sağlık, enerji, eğitim gibi kritik alanlarda asıl işi yapanların kadroya alınması öngörülüyor.

Bu kapsamda olanların bir devlet şirketi kurularak kadrolarının buraya alınması da seçenekler arasında. Kalan personel yine belli bir süre aynı statüde çalışacak ancak iş, maaş ve tazminat garantisi korunacak.

4C İMKANI GELİYOR

Seçeneklerden birisi de 4C'li formülü. Taşeronların 4C'li olarak istihdamı da düşünülüyor. Bu şekilde de kamu personeli haline gelecekler. Maliye Bakanlığı kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron olarak çalışanların öğrenim seviyeleri ve aldıkları ücretlerini içeren bilgileri istedi. Şimdi burada maliyet hesabı yapılıyor.

GÜVENLİK SORUŞTURMALARI

Hangi formül uygulanırsa uygulansın, güvenlik soruşturması mutlaka yapılacak. Güvenlik araştırmasında başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle irtibatlı olup olmadıklarına bakılacak. Araştırmada 657 sayılı kanunun 48'inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da aranacak.

TAŞERON SAYISI 720 BİN

Yeni sistem işçinin geçişini düzenleyecek. Düzenleme yardımcı işlerde çalışanları kapsayacak. Belli bir tarih konulacak ve ondan sonra ilk kez işe girenler düzenlemeden yararlanamayacak.

BELEDİYE ŞİRKETLERİ YOK

Belediyelerde asıl işveren yanında çalışan kişiler kapsamda yer alacak. Belediye şirketleri ise bu kapsamda değerlendirilmeyecek.

DAVALARDAN VAZGEÇİLECEK

Kamu personeli olarak istihdam edilecek işçiler geçmişte açtıkları davalardan vazgeçecek. Kamuya özel bir maliyet getirmeyecek.

ARACI ORTADAN KALKIYOR

Mevcut uygulamada bu kişilerin taşeron firmadan aldığı aylığı devlet ödüyor. Firmalar kâr payı alıyor. Çalışanların kamuya alınmasıyla aracı ortadan kalkıyor. Ücreti doğrudan çalışan alacak.

YASAL DÜZENLEME OLACAK

Yeni statünün mali, sosyal haklarını belirleyen düzenleme Meclis'e sunulacak. Farklı kanunlarda düzenlemeler yapılacak. Yasal düzenleme çıktıktan sonra hak sahipleri çalıştıkları kurumlara müracaat edecek. İşlemler bitene kadar taşeron firma yanında çalışmayı sürdürecekler. Süreç bitince doğrudan kamuda istihdam edilecekler.

TAŞERON NE DEMEK?

Taşeron, Fransızca’daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.

Taşeron işçiler günümüzde artık bir çok iş ve birçok şirket tarafından yardımcı işlerde kullanılmaktadırlar. Taşeron işçilerin bu denli fazla tercih edilmesinin sebebi, asıl iş sahiplerinin yani şirketlerin yanında çalıştırdıkları işçilerin sigorta, sosyal imkanı vb. masraflarından kurtularak üzerindeki yükleri taşeron firmalara atmak istemelerindendir. Şirketler bu şekilde daha fazla kar gütme amacı taşımaktadırlar.

Motorine indirim geldi, benzine indirim gelecek mi? İzmir'de bugün hava nasıl olacak? İzmir'de bugün hava nasıl olacak?
Sonraki Haber