"Esed'in Hatay çıkışının arkasında Rusya var!"

Esed rejiminin "Hatay'ı geri alacağız" açıklamasının yankıları sürüyor... Bu konuda önemli değerlendirmeler yapan Yeni Şafak yazarı Süleyman Seyfi Öğün "Esed'in Hatay çıkışının arkasında Rusya var!" yorumunu yaptı

Suriye Parlamentosu'nun "Hatay'ı geri almak için elimizden geleni yapacağız" şeklindeki skandal bildirisinin ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve beraberindeki komutanlar geçtiğimiz günlerde Hatay'a gitti.

Akar burada Esed rejimine gözdağı vererek, "Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok, ancak bizim toprağımızda gözü olanların gözlerinin ne hale geldiğini tarihi okuyanlar görür." ifadelerini kullandı.

Hatay konusunda başlatılmak istenen tartışmalar hakkında Yeni Şafak yazarı Süleyman Seyfi Öğün'den de önemli değerlendirmeler geldi.

"Hatay meselesi…" başlığını taşıyan köşe yazısında Hatay’ın Türkiye’ye katılmasını Suriye rejiminin hiçbir zaman kabul etmediğini hatırlatan Öğün, "Olağan şartlarda bu tarz bir açıklamanın iki devleti savaşın eşiğine sürüklemesi beklenir. Çünkü bu mecrâda, mesele iç propaganda seviyesini aşıyor; resmî bir tehdit boyutunu kazanıyor..Tabiî ki gereken yapıldı. Savunma Bakanı derhâl Hatay’a gitti. Sûriye Devleti’ne hak ettiği cevâbı verdi." dedi.

Bu hadsiz açıklamanın anlık bir hezeyana bağlı olduğu görüşünde olmadığını da vurgulayan Yeni Şafak yazarı sözlerine şöyle devam etti;

"Başbaşa kalındığında Sûriye’nin Türkiye karşısında, değil Hatay’ı “kurtarmak”, Hâlep’i bile elinde tutabilmesi ihtimâl dışıdır. Kaldı ki, iç savaşta allak bullak olmuş bir Sûriye’nin bunu başarması akla ziyân bir değerlendirme olması gerekir.

O hâlde burada söyleyenden çok söyletene bakmak gerekiyor. Öyle bakıldığında ortaya çıkan en kuvvetli ihtimâlin, Rusya ve/veyâ İran olduğunu düşünmek için çok sayıda sebep olduğunu varsayabiliriz.

Benim de değerlendirmem bu yoldadır. Evet, bu tehditte bulunanın bizzât olmasa bile, dolaylı olarak Rusya olduğu kanaâtindeyim. Rusya, Ukrayna’ya dâir açıklamalarında kendisini suçlayan ve sattığı SİHA’larla Rusya yanlısı güçlerin zâyiat vermesine yol açan Türkiye’yi hedefe koyduğunu belirtmiş olmaktadır. Son Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından Rusya’nın yaptığı açıklamada da bu hususun altının çizildiğini gördük. Putin, Adana Mütabakatı’nı hatırlatıp, Türkiye’nin Sûriye’ye müdahalesine yeşil ışık yaktığı günlerin çok uzağında. Bugün tam aksine Sûriye’ye Hatay meselesini hatırlatıyor."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN....

Taş Kağıt Makas: Hayatın Oyunu'nda heyecan dorukta! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Slovakya Başbakanı için geçmiş olsun mesajı Survivor All Star'da dokunulmazlık kimin olacak? Haftanın galibi kim?
Sonraki Haber