Sosyal güvenlik uzmanından sevindiren açıklama! EYT'den sonra sıra onlarda! Kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilecek! Şartlar belli oldu!

Sigorta giriş tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan ve prim günü ile sigortalılık süresi şartlarını sağlayan milyonlarca kişi, EYT yasasının kapsamına dahil edildi. Yasanın yürürlüğe girmiş olduğu 3 Mart tarihinden bu yana SGK’ya emeklilik başvuruları iletilmeye devam edilirken uzman isimden yeni bir açıklama geldi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, kısmi emeklilik şartlarını açıkladı.

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlamış olan vatandaşları kapsayan EYT yasası, 3 Mart 2023 tarihinde resmen yürürlüğe girdi. Yasanın kapsamında belirlenmiş olan prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını sağlayan milyonlarca kişi yaş şartına takılmadan emeklilik başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletti. Yasanın baki olduğunu ve yasa çerçevesinde belirtilmiş olan şartların sağlandığı an itibari ile başvuru yolunun daimi olarak açık olacağını belirten yetkililer, EYT’lilerin ilk maaşlarının da 14 Nisan tarihi itibari ile yatırılmaya başlandığını ifade etti.

EYT kapsamında yapılmış olan yenilikler milyonların yüzlerini güldürmeye devam ederken kısmi emeklilikte de bir gelişme yaşandı. Daha önce kısmi emeklilik kategorisinde değerlendirilen ancak sonrasında kademeli emekliliğe geçiş yapmış olan kişiler için konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, canlı yayında önemli bilgiler verdi.

“BU KISIMLAR EKSİK BIRAKILDI!”

EYT yasası hazırlanırken yasa haricinde kalan ve milyonlarca kişiyi ilgilendiren kademeli emeklilik kısmında birtakım açıkların oluşmuş olduğunu belirten Sosyal Güvenli Uzmanı Özgür Kaya, hükümetin bu konuda harekete geçmiş olduğunu ifade etti. CNN Türk’e konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Kaya, şu ifadeleri kullandı: “Kısmi emeklilik dediğimiz zaman 15 yıllık prim günü sayısını tamamlayanlar 1999 senesi öncesi kadınlar 50, erkekler ise 55 yaşında emekli olabiliyorlardı. Ancak 2014 senesinin mayıs ayında onlar da kademeli emeklilik sistemine dahil oldukları için erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olabiliyorlar.”

YAŞ GERİYE ÇEKİLECEK!

Kısmi emeklilik sisteminden kademeli emeklilik sistemine dahil olan ve sistem farklılığı sebebi ile emeklilik yaşları yükselen kişiler için sevindirici açıklamalarda bulunan Kaya, sözlerine şu şekilde devam etti: “Şimdi hükümet bu eksik kalan kısım ile ilgili bir adım attı. Yürürlüğe girecek. Birinci olarak kadınlarda yaş sınırı 58’den 50’ye erkeklerde ise 55’e düşürüldüğünde ilgili kişiler 3 bin 600 günlerini tamamlamışlar ise emekli olabilecekler.”

Tighe Barry Ayasofya Meydanı'nda Müslüman oldu İstanbul'da otomobiline çarpan kurye tarafından tornavidayla öldürüldü Survivor Berna kimdir, kaç yaşında, nereli?
Sonraki Haber