"Sırada YPG ve PKK'yı hedef alacak olan Fırat Kılıcı var!"

Rus siyaset uzmanları, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat Kalkanı Harekâtınını sona erdirmesinin ne anlama geldiğini değerlendirdi. Fırat Kalkanı Harekâtının başarıyla tamamlandığı, bunun ardından Fırat Kılıcı harekâtının başlatılabileceği yorumu yapıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında düzenlenen Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekâtının sona erdiği belirtildi.

Türkiye ordusu Fırat Kalkanı Harekâtını geçtiğimiz ağustosta başlattı. Ankara’nın Suriye topraklarındaki en önemli hedefi olarak DAEŞ militanları gösterilmişti. Özgür Suriye Ordusunun desteği ile Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde Azez, Cerablus ve El Bab gibi önemli kentleri DAEŞ’in elinden aldı.

ABD’YE KARŞI KOZ

Russia Today'e konuşan siyaset uzmanları, Türkiye’nin Suriye’deki operasyonlarıyla ilgili değerledirmelerde bulundu.

Rusya Şarkiyat, Uluslararası ve Diplomasi Araştırmaları Merkezi Direktörü, Türkolog Vladimir Avatkov, “Türkler şu anda dünyada ve bölgede denge ve yeni bir yer edinme arayışı içinde. Bu bağlamda Rusya ve ABD ile temaslar Ankara için büyük önem taşıyor” dedi.

TÜRKİYE İSTEDİĞİNİ YAPTI

Türkiye’de 16 Nisan’da anayasa değişikliği referandumunun planlandığını hatırlatan Avatkov, hem iç, hem de dış müttefiklerine ve rakiplerine güç gösterisi bakımından Fırat Kalkanı Harekâtının sonuçlarını yüksek sesle söylemenin, ileride jeopolitik veya askeri sorunlar yaşamaktan çok daha faydalı olduğunu söyledi.

Avatkov, “Türkiye aslında istemiş olduğu tampon bölgeyi oluşturdu ve bunun ötesine gitmesi, birçok bölge ve dünya çapında birçok oyuncu açısından önemli sorunlar doğurabilirdi” diye konuştu.

KALKANDAN KILICA

Siyaset uzmanı Aleksandr Asafov ise, “Erdoğan, bölgedeki görevleri başarıyla yerine getirebilen etkili bir ordusu olduğunu gösteriyor. Fırat Kalkanı Harekâtının başarıyla tamamlandığını, ancak örneğin Fırat Kılıcı harekâtının başlatılabileceğini ve böyle bir operasyonun sadece DEAŞ'ı değil Kürtleri (YPG/PYD/PKK) de hedef alabileceğini göstermek isteyebilir. Böyle bir retorik gayet mümkün” ifadelerini kullandı.

AMAÇLAR VE ARAÇLAR

24 Ağustos 2016’da başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtının amacının, DAEŞ militanlarına ve ‘Türkiye’yi tehdit eden Suriyeli Kürtlerden oluşan terörist gruplara’ karşı mücadele etmek olduğu belirtilmişti. Özgür Suriye Ordusunun desteği ile Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde Azez, Cerablus ve El Bab gibi önemli kentleri DAEŞ’in elinden almıştı.

Geçtiğimiz şubat ayının sonunda Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, El Bab’ın kontrol altına alınmasıyla birlikte Fırat Kalkanı harekâtının başında planlanan hedeflere ulaşıldığını açıklamıştı. Akar ayrıca ‘müteakip süreçte hayatın hızla normalleştirilmesi ve yerel halkın güven içerisinde evlerine dönüşleri için her türlü desteğin sağlanacağını’ vurgulamıştı.

Ankara'da ekmeğe 2. zam geldi Diş sararması nasıl geçer? Diş nasıl beyazlatılır? Esra Ezmeci'ye takipçisinden gelen soru şaşkına çevirdi!
Sonraki Haber