Sıcak banyo ve sauna seven erkek risk altında!

Erkeklerin korkulu rüyası varikosel, tedavi edilmemesi durumunda başta kısırlık olmak üzere birçok soruna yol açabiliyor. Varikosel daha çok uzun boylu, kilolu, ağır spor yapan, kronik öksürük nöbeti geçiren, kabızlık yaşayan, varisleri olan, çok sıcak suyla banyo yapan, sık sık hamam veya saunaya giden erkekler için büyük tehdit oluşturuyor.

Erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden biri olan varikosel, erişkin erkeklerin yüzde 12’sinde görülüyor.

Ancak kısırlık araştırması nedeniyle başvuranların yüzde 30-40’ında varikosel teşhisi konuyor.

Varikoselin kronik ve ilerleyici bir hastalık olduğunu belirten uzmanlara göre hastalık tedavisiz düzelmiyor.

Ürologlar bu konuda şu uyarılarda bulunuyor:

Testisten çıkan toplardamarların, aynen bacaklardaki varislerde olduğu gibi genişlemesiyle ortaya çıkan varikosel, erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden biridir. Testis boyutunda küçülmeye, sperm ile testosteron üretiminde azalmaya neden olur.

Doğurganlık üzerine etkileri ise spermlerde bozulma, testis volümünde azalma testosteron salgılayan hücrelerde azalma ve fonksiyon bozukluğu olarak sıralanabilir.

Varikosel genellikle ergenlik dönemi ve sonrası görülmeye başlayabilir.

Testis üzerinde şişlik, kabarıklık, daha çok ayakta kaldıkça artan ağrı, testis boyutunda küçülme, testislerde sıcaklık ve terleme hissi gibi belirtileri olur. 

Meteoroloji'den ciddi uyarı: 11 kente sağanak yağış ve dolu geliyor Motorine indirim geldi, benzine indirim gelecek mi? AK Parti 2024 yerel seçimlerinde neden oy kaybetti? Türkiye'de yılın en iyi işverenleri belli oldu... 30 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı! İşte o kararlar... Beşiktaş'ta Başkan Hasan Arat yeni sezonun ilk transferini yaptı