SGK emeklilik yaşı hesaplama | Ne zaman emekli olurum?

SGK emeklilik yaşı hesaplama robotu ile ne zaman emekli olacağınıza dair tüm bilgiler haberimizde.

Çalışma hayatını tamamlayan ve sonrasında emekliye ayrılarak SGK tarafından kendisine maaş bağlanacak milyonlarca vatandaş ‘Ne zaman emekli olurum?’ sorunun yanıtını merak ediyor. Yeni dönemde internet üzerinden online olarak emeklilik işlemleriniz öncesinde gerekli olan prim/yaş şartını ve emekli olacağınız tarihi öğrenebileceksiniz.

SGK emeklilik yaşı hesaplama robotu araştırılıyor. Ne zaman emekli olacağını merak eden vatandaşlar internet üzerinden sorgulamalarını gerçekleştirerek gerekli olan diğer şartları sağlayıp sağlayamadıklarını da kontrol edebiliyorlar.

SGK NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Kişinin ilk kez çalışmaya başladığı ve sigortalı olduğu tarih ile beraber emekli olacağı tarih arasındaki fark sigortalık süresi olarak bilinmektedir. Bu süre zarfı içerisinde sosyal güvenlik kurumuna, çalışan adına, işverenin yatırdığı primler de prim ödemesi olarak adlandırılıyor. Sosyal güvenlikte 1 ay, 30 gün olarak; 1 yıl da 12 ay olarak alınıyor ve tüm hesaplamalar bunun üzerinden gerçekleştiriliyor.

Emeklilik için gereken 3 şart ise şöyle sıralanıyor:

1. Belirli bir süre sigortalı olarak işe giriş tarihi önemli ve bu süre kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişmekte.
2. Belirli süre sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmiş olması.
3. Emeklilik yaşı da kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişmekte.

Bu 3 koşul yerine getirildiği takdirde emekli olunabiliyor. Ancak bununla beraber bu süre zarfında prim ödenmiş olması ve gerekli yaşın doldurulmuş olması da gerekiyor.

- 1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 60 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

- 1 Ocak 2036 ile 31 Aralık 2037 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 61 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

- 1 Ocak 2038 ile 31 Aralık 2039 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 62 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.
- 1 Ocak 2040 ile 31 Aralık 2041 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 63 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

- 1 Ocak 2042 ile 31 Aralık 2043 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 64 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

- 1 Ocak 2044 ile 31 Aralık 2045 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

- 1 Ocak 2046 ile 31 Aralık 2047 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

SGK EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA ROBOTU

Ne zaman emekli olurum uygulamasına giriş yapmak adına gereken formu doldurmanız gerekiyor. Bu sebeple sigortalılar ilk olarak hizmet dökümü alarak formdaki bilgileri doldurmalıdır. Hizmet Dökümünüzü E-Devlet üzerinden alabilirsiniz.

SGK NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

Hizmet Dökümünüzü E-Devlet üzerinden sunulan bu detayda hesaplamanın yapılabilmesi için karşınıza çıkan alanlara giriş yapılması gerekmektedir. Sorgulama yapmak adına öncelikle T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapmalı, ardından sistemin sizden istediği bilgileri doğru şekilde yanıtlamalısınız.

NE ZAMAN EMEKLİ OLACAĞINIZI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Ankara'da ekmeğe 2. zam geldi İsrail polisine bıçaklı saldırı düzenleyen Türk vatandaşı öldürüldü Diş sararması nasıl geçer? Diş nasıl beyazlatılır?
Sonraki Haber