Seçimsiz dönemde sıra yapısal reformlara geldi

Mart ayı bitti. Türkiye önemli bir aşamayı geçti. Seçimsiz 4.5 yıllık bir dönem hem hükümetin hem de iş dünyasının önünde uzanıyor. Bu nedenle artık herkes ‘işimize bakalım’ diyerek çalışmaya başladı. Bekleyen yapısal reformlar, parasal sıkılaştırma ve enflasyon gibi çözüm bekleyen konular var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasalara güven veren açıklamalar yaptı. İşte detaylar...

Her şeyin ötesinde demokrasinin Türkiye’de işlediği bir kez daha gösterildi. Bu nedenle, ekonomik sorunların çözülmesinde sıkıntı görülmüyor. Yabancı fonlar büyük alımlar için borsaya geliyor. Bakan Şimşek de, daha seçici kredi ve fiyat istikrarı vurgusu yaparak, bu 4.5 yıllık seçimsiz dönemin verimli geçeceği sinyalini verdi.

Mart ayında dolar ve borsa ne kazandırdı?

USD/TL Mart ayının özellikle ikinci yarısında dalgalı bir görünüm sergilerken ayı %3,7 oranında yükselişle 32,38 seviyesinde tamamladı. Türkiye’de enflasyonun henüz zirve yapmadığını düşünürsek sınırlı değer kayıplarının sürpriz olmadığını söyleyebiliriz. TCMB’nin son açıkladığı beklenti anketinde ise USD/TL’de yıl sonu için 40 TL’nin üzerinde tahminler görüyoruz. Ancak Merkez Bankası’nın politika faizini %50 seviyesine yükselttiğini ve yukarıda 3 puanlık ek hareket alanı olduğunu düşünürsek TL yeterli para politikası desteğine sahip görünüyor. TL açısından yeni haftanın en önemli konu başlığını ise Çarşamba günü açıklanacak olan enflasyon rakamı oluşturuyor. Ortalama piyasa beklentisi aylık bazda %3,6 oranında artışla yıllık rakamın %69 seviyesini geride bırakacağına işaret ediyor. TCMB enflasyonun Mayıs ayında %73 ile zirve yapmasını beklerken sonrasında yönünü aşağı çevirerek yıl sonunda %36’ya gerileyeceğini tahmin ediyor. Yıl sonuna dair piyasa beklentisinin ise %45 seviyesine yakın seyrettiğini görüyoruz.

BIST-100 endeksi Mart ayında %0,6 değer kaybederken tarihsel olarak baktığımızda son 7 Mart ayının 6’sının eksi bölgede noktalandığını görüyoruz. Nisan ise son 5 yılda ortalama %4 kazanımla endeksin iyimser seyrettiği aylardan biri. Son 10 yıla baktığımızda ise Nisan aylarında sadece 2 kez (2018 ve 2023) eksi bölgede kapanış yapıldığını görüyoruz. Bu da tüm aylar içinde en iyi performansa işaret ediyor. Geride bıraktığımız haftada oldukça volatil bir görünüm sergileyen BIST-100 endeksi 8750 puan sınırına kadar gerilerken sonrasında 9150 puanın üzerini de görmüştü. Teknik bir bakış açısıyla değerlendirdiğimizde 9000 puanın üzerinde kalındıkça endeksin yukarı yönlü denemelerine devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak sıklıkla vurguladığımız gibi kısa vadede trend değişimi olması için 9400 seviyesinin geride bırakılması gerekir.

İsmail Kartal'dan Galatasaray'a Sparta Prag taktiği Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gözaltına alınan 3 polis adliyede! İş dünyasından 19 Mayıs mesajı!
Sonraki Haber