Savaş yayıldı! ABD ve İngiltere Yemen'i vuruyor: Başkent Sana'da patlama sesleri!

7 Ekim'de İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sürerken bölgede gerilim artıyor. Kızıldeniz'de İsrail ve ABD'nin ticari gemilerinin vurulması üzerine İran destekli Husi'leri Yemen'de vurmaya başladı.  Yemen'de hava sahası boşaltılmıştı. Husilerle olan Kızıldeniz'deki gerilim sonrası ABD ve İngiltere Yemen'deki hedeflere saldırı başlattı.

ABD ve İngiliz savaş uçaklarının Yemen'de birkaç kentte bazı noktalara yönelik hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Yemen'deki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD ve İngiliz savaş uçakları gece saatlerinde Yemen'in Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinde bazı noktalara hava saldırısı düzenledi.

Saldırılara ilişkin detaylı bilgi paylaşılmazken, düzenlenen hava saldırılarına ilişkin sosyal medya hesaplarından görüntülere yer verildi.

KIZILDENİZ'DE NE YAŞANDI?

Son dönemlerde Yemen'deki Husilerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık 2023'te Yemen'deki Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık'ta da "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu misyon oluşturulduğunu duyurmuştu.

Husilerin saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin yapıldığı Süveyş Kanalı'ndan geçişleri tehlikeye atarken, Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin pes peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizi"nin başlayacağına ilişkin endişeleri artırmıştı.

İNGİLTERE BAŞBAKANI SALDIRI İZNİ VERMİŞTİ

Financial Times'ın haberine göre , İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, kabine bakanlarının Perşembe akşamı yaptığı toplantı sonrasında Husilere karşı saldırı yapılmasına izin verdi.

Sunak'ın kabine onayından sonra yeşil ışık yaktığı herhangi bir İngiliz askeri harekâtının ABD liderliğindeki askeri koalisyonun parçası olacağını söyledi.

YEMEN HAVA SAHASI BOŞALTILDI

Öte yandan yerel kaynaklara göre Amerikan ve İngiliz savaş uçakları Yemen hava sahası yakınlarında uçtuğu Yemen hava sahasının boşaltılldığı belirtildi. 

ABD'li yetkililer Pentagon'un, füze fırlatma alanları ve silah depoları da dahil olmak üzere Yemen'deki Husi mevzilerine yönelik hedefli saldırı üzerinde çalışacağına dikkat çekiyor. Pentagon basın sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder herhangi bir operasyon hakkında spekülasyon yapmayacağını ABD ve İngiltere donanma gemisinin Kızıldeniz'de olduğunu ve Fransa da dahil olmak üzere diğer müttefik savaş gemilerinin ABD liderliğindeki koalisyonla koordinasyon içinde olduğunu ifade etti. Askeri hazırlıklar, Biden'ın Yemenli militanlara yeterince güçlü yanıt vermediğini söyleyen ABD'li milletvekillerinin haftalardır süren eleştirilerinin ardından geldi.

İRAN TEHDİDİ VURGUSU

Pentagon basın sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder konu ile ilgili olarak İran'a dikkat çekerek "Bu faaliyet uluslararası hukuka aykırıdır. Bu, İran'ın bölgedeki güvenliği ve istikrarı tehdit eden faaliyetlerinin bir başka örneğidir." dedi.

ABD Merkez Komutanlığı  Husiler tarafından son iki ay içinde uluslararası gemilere düzenlenen 27'inci saldırı olduğunu ve kritik deniz ticaret rotasında ciddi aksamalara yol açtığını söyledi. Ryder, Irak ve Suriye'de ABD ve müttefik mevzilerine 100'den fazla saldırı gerçekleştiğini söyledi.

"KABUL EDİLEMEZ" DENİLMİŞTİ

Perşembe günü Kızıldeniz'de Husiler tarafından düzenlenen saldırılardaABD, İngiltere ve diğer müttefikler "yasadışı, kabul edilemez ve son derece istikrarsızlaştırıcı" olarak nitelendirilmişti.

Husi güçleri Salı günü Kızıldeniz'e en büyük füze ve insansız hava aracı saldırılarından birini düzenleyerek ABD ve İngiltere savaş gemileri tarafındandüşürüldü.

İngiltere savunma bakanı Grant Shapps Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Hepimiz bunun devam edemeyeceği konusunda hemfikiriz ve tek bir ses halindeyiz. Bunun devam etmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

İNGİLTERE'NİN BÖLGEDE İKİ SAVAŞ GEMİSİ VAR

İngiltere'nin bölgede iki savaş gemisi var; bunlardan biri, Husilerin Salı günü Yemen'de kontrol ettiği bölgelerden ateşlediği 18 insansız hava aracı ve füzeden yedisini düşüren HMS Diamond.

ABD öncülüğündeki askeri operasyon devam ederse, İngiliz savaş uçaklarının Husi üslerini vurmak için konuşlandırılmasının bir seçenek olduğu düşünülüyor. Tomahawk seyir füzelerinin İngiltere denizaltılarından ateşlenmesinin de başka bir seçenek olduğu düşünülüyor.

Filipinler'de 5.7 büyüklüğünde deprem Ali Koç: "Ülkenin en güvenilmez kurumu Türkiye Futbol Federasyonu" Köpeği ezdi, baktı ve kaçtı!
Sonraki Haber