Şahan Gökbakar'la 'balkon' görüntüleri olay olmuştu... AİHM, Berrak Tüzünataç'ı haklı buldu

Oyuncu Berrak Tüzünataç'ın, 2010'da İstanbul Kabataş’taki evinin balkonunda oyuncu Şahan Gökbakar ile yakınlaştığı anlara ait görüntüler özel bir televizyon kanalının Magazin ekibi tarafından servis edilmişti. Tüzünataç daha sonra gizliliğinin ihlal edildiğini öne sürerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu. AİHM, oyuncunun gizliliğinin ihlal edildiğine karar verdi.

Berrak Tüzünataç (38), 2010 yılında evinin balkonunda Şahan Gökbakar (42) ile samimi görüntülerinin çekilip televizyonda yayınlanması üzerine Türkiye’de sorumlu bulduğu televizyon kanalı aleyhine dava açmıştı. Ancak yerel mahkeme 2013 yılında görüntülerin sokaktan çekildiği, eve zorla girilmediği gerekçesiyle hak ihlali olmadığına hükmetmişti. Türkiye’de açtığı davaların sonuçsuz kalması üzerine 2014 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu. Tüzünataç’ın açtığı dava 13 yılın sonunda karara bağlandı.


Tüzünataç, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6’ncı ve 8’inci maddelerince güvence altına alınan ‘adil yargılanma hakkı’ ve ‘özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı’nın ihlal edildiğini söyledi. AİHM, dün duyurduğu metinle oyuncunun gizliliğinin ihlal edildiğine karar verdi.


AİHM’ye taşınan davada Strazburg merkezli mahkeme, “Ünlü olsa da kişinin aşk hayatı tamamen mahrem niteliktedir” dedi ve fotoğrafların “yalnızca belirli bir izleyici kitlesinin merakını gidermeye hizmet ettiğine” hükmetti. Kararda, gazetecilik standartlarının ihlal edildiği belirtilirken, yerel mahkemenin de “daha titiz” davranması istendi.

AİHM, söz konusu fotoğrafların yayınlanması ve sonrasında yerel mahkemenin bunu önlememesiyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, kişinin özel hayatına saygıyı düzenleyen 8’inci maddesini ihlal edildiğine karar verdi.

Kalkınma Bankası Dünya Bankası’ndan dev kredi aldı Berkan Kutlu şampiyonluk golünü attı, sözleşmeyi kaptı! Emeklilerin temmuz zammında son gelişme!
Sonraki Haber