Rusya'nın 'casus' balinası bu kez İsveç'te görüldü

Daha önce Norveç'te boynunda bir kamera askısı ile görülen ve Rus donanması tarafından eğitildiği öne sürülen Beluga cinsi balina, bu kez de İsveç kıyılarında görüldü.

İsveç kıyılarında görülen Beluga cinsi balina, ülkenin ana gündem maddesi haline geldi. Bu balinanın bu kadar fazla konuşulmasının sebebi ise, Rus donanması tarafından eğitildiği iddiası.

Rus donanması adına casusluk yaptığı iddia edilen Beluga cinsi balina, ilk kez 2019 yılında Norveç yakınlarında boynunda bir kamera askısı ile görülmüştü. Norveç'te görülmesinden sonra casusluk iddiaları tavan yapmış ve hayvana Norveççe balina anlamına gelen "hval" ve Rusça'da sık kullanılan ve aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Putin'in de ön ismi olan Vladimir'den esinlenerek "Hvaldimir"adı verilmişti.

RUSYA ÜRETİMİ KAMERA EKİPMANI TAŞIYORDU

2019 yılında görüldüğünde balinanın başının çevresine sabitlenen askıda küçük bir kamera için bir taban bulunduğu ve plastik kayışın üzerinde "St. Peterburg Ekipmanı" yazdığı bildirildi. Biyologlara göre Hvaldimir askıyı çıkarabiliyor.

Norveç Balıkçılık Dairesi o dönemde balinanın insanlara alışkın olduğunu ve gemilere yaklaştığını belirterek Rus donanması tarafından eğitildiği ve kapalı tutulduğu alandan kaçtığı fikrini ileri sürmüştü.

Konuyla ilgili Rusya'dan ise bir açıklama gelmedi.

ŞİMDİ DE İSVEÇ'TE GÖRÜLDÜ

Hvaldimir isimli balina, İsveç'in batısındaki Hunnebostrand yakınlarında görüldü. Bu nokta, OneWhale öderneğine göre 2019'da görüldüğü yerin biraz daha güneyinde.

Deniz biyoloğu Sebastian Strand'n verdiği bilgiye göre balina, Belugaların sevdiği Grönland ve Kutup Denizi'nin soğuk sularının tersine yani güneye doğru normalden daha hızlı bir şekilde ilerlerken görüldü.

Strand "Hvaldimir'in neden bu kadar hızlı yüzdüğünü bilmiyoruz" dedi ve bunun gerekçelerinden birinin eş bulmak olabileceğine dikkat çekti.

Strand "Hormonları onu bir eş bulmaya zorluyor olabilir. Ya da yalnızlık, belugalar çok sosyal oldukları için başkalarını arıyor olabilir." şeklinde bilgi verdi.

Denizolgun kendisini bakanlıkta tehdit eden kişiyi ifşa etti! Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'nde yarı finalistler belli oldu! Cem Yılmaz'dan eski eşi Ahu Yağtu'ya zehir zemberek sözler...
Sonraki Haber