Paranın patronu kötü haber verdi

Dünyanın en büyük fonu olan Blackrock’ın patronu Larry Fink, ABD’de batan SVB'nin ardından 'domino taşlarının düşmeye başladığını söyledi. İşte detaylar...

Blackrock CEO'su Larry Fink,

Silicon Valley Bank'ın (SVB) çöküşünün, düşük faiz oranları ve ucuz para döneminin aniden sona ermesinin ardından "domino taşlarının düşmeye başladığının" işareti olabileceği konusunda uyardı.

Yatırımcılara yazdığı yıllık mektubunda Larry Fink, geçen yıl aşırı enflasyonu dizginlemek için yapılan bir dizi agresif oran artışının "finansal sistemdeki çatlakları açığa çıkardığını" söyledi.

Küresel bankacılık sektörü, Silikon Vadisi Bankası ve iki küçük bölgesel kredi kuruluşunun iflas etmesi, piyasalarda gerginliğe ve bankacılık hisselerinde satışlara yol açmasının ardından geçen hafta krize girdi.

Fink, SVB'nin başarısızlığının "klasik bir aktif-pasif uyumsuzluğundan" kaynaklandığını ve gelecek şeylerin habercisi olabileceğini söyledi.

Fink, "Hasarın ne kadar yaygın olduğunu bilmek için henüz çok erken. Düzenleyici yanıt şimdiye kadar hızlı oldu ve kararlı adımlar, bulaşma risklerini ortadan kaldırmaya yardımcı oldu," dedi.

Fink, merkez bankalarının önceki sıkılaştırma döngülerinin, "seksenlerde ve doksanların başında ortaya çıkan tasarruf ve kredi krizi" de dahil olmak üzere "muhteşem finansal alevlenmelere" yol açtığı konusunda uyardı.

Fink, "Kolay para ve mevzuat değişikliklerinin sonuçlarının ABD bölgesel bankacılık sektörü boyunca (S&L Krizine benzer şekilde) daha fazla el koyma ve kapanmayla art arda gelip gelmeyeceğini henüz bilmiyoruz" diye ekledi.

Moody's, bu hafta tüm ABD bankacılık sektörü için görünümünü "negatif"e indirdi.

Avrupa bankacılık hisseleri denbu sabah düştü ve Credit Suisse hisseleri, ana hissedarlarından Suudi Arabistan’ın yeni fon sağlamayı reddetmesinin ardından yüzde 20'den fazla değer kaybetti. İsviçre Merkez Bankası’nın aldığı destek kararıyla şimdilik toparlansa da banka kırılganlığını sürdürüyor.

BNP Paribas yüzde 9,7, Deutsche Bank yüzde 6,9, Santander yüzde 6,6 ve UBS yüzde 6,3 civarında düştü.

1 Mayıs borsada işlem yapılabilecek mi? 1 Mayıs'ta borsa açık mı? Şırnak'tan acı haber: 2 şehidimiz var! Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesinin saati ve yeri belli oldu
Sonraki Haber