Oray Eğin'den medya dünyasını sarsacak satırlar...

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'ün "yemek yazarları erken ölüyor" yorumunu Habertürk'ten Oray Eğin bir adım ileri taşıdı. Eğin "Sadece yemek yazarları değil, gazeteciler genel olarak erken ölüyor" diye yazarak erken yaşta kaybettiğimiz gazetecilerin isimlerini saydı. İşte Eğin'in yazısının ilgili bölümü...

ARTIK HERKES ELEŞTİRMEN

Yıllar önce bir tanıdığımın filminin ön gösteriminden Los Angeles Times’ın film eleştirmeni Kenneth Turan aniden çıkmıştı. Ne film vizyona girebildi, ne de o sinema kariyeri yapabildi.

Bir zamanlar eleştirmenin neredeyse tanrısal gücü vardı: Yaratıp yok edebilen…

Hatırlıyorum, Nişantaşı’ndaki küçücük bir çay mağazasına müşteriler akın edip lapsang souchong stoklarını eritmişti. Çünkü bir Pazar yazısında Özkök bu çayı ne kadar sevdiğini anlatmıştı.

Türkiye’nin en karanlık yıllarında sırf Atilla Dorsay övdü diye kaç filmi izledik, kaç sinemacıyı keşfettik…

Basının böyle bir etkisi, gücü yok artık. İstediğimiz kadar uğraşalım. Her kendini bilmezin sosyal medyada bilirkişilik yaptığı, önüne gelen her siteye aklına gelen her konuda yargı bildirdiği bir çağda eleştirmene de ihtiyaç var mı? Herkes kendi kendisinin sinema eleştirmeni, restoran yazarı…

İşte bu yüzden Jonathan Gold’un ölümü daha da can yakıyor.

***

Gazetecilik öldürüyor

Ertuğrul Özkök’e bir ek daha yapmam gerek… Tuğrul Şavkay, Anthony Bourdain ve Jonathan Gold’dan yola çıkarak “Acaba yemek yazarları mı erken ölüyor” diyor. Ben bu listeye bayrağı Şavkay’dan devralıp ayrı bir vizyon açan Arman Kırım’ı da eklemek isterim; değeri bilinmeyen büyük bir devrimciydi.

Ancak bu isimler yeme-içmeyle uğraşsalar, geleneksel olmayan yollardan geçseler de gazetecilik işiyle uğraşan, gazetecilik yapan isimlerdi.

O yüzden soruyu belki de farklı sormak gerekiyor: Gazetecilik öldürüyor mu?

KAYBETTİĞİMİZ MESLEKTAŞLARIMIZ

ABD’nin en meşhur sinema eleştirmeni Roger Ebert gözümüzün önünde eridi…

Türkiye’de Ufuk Güldemir öldüğünde sadece 51 yaşındaydı. Mehmet Ali Birand, Turan Yavuz, Yavuz Gökmen, Berran Tözer, Okay Gönensin, Reha Mağden ve adını her andığımda gözümden hala yaşlar gelen arkadaşım Yurtsan Atakan… Her biri kendi alanında önemli işler yapmış, erkenden bu dünyaya veda etmek zorunda kalan gazetecilerden ilk aklıma gelenleri.

Sadece yemek yazarları değil, gazeteciler genel olarak erken ölüyor.

77 ilde çevrimiçi çocuk müstehcenliği operasyonu! Meteorolojiden İzmir için sağanak yağış uyarısı! Meteorolojiden Ankara için sağanak yağış uyarısı!
Sonraki Haber