O eski Türkiye artık yok

IMF’ye olan borcu yıllar önce sıfırlayan Türkiye’nin, yeni bir borç arayışında olmadığı bizzat IMF tarafından yalanlandı. AK Parti’nin iktidara gelmesinin ardından IMF borcu tamamen ödenmiş ve yenisi istenmemişti. Bu nedenle IMF’den alınan borçları ceplerine atmayı seven bir takım iş dünyası çatı dernekleri arada sırada böyle dedikodular çıkarmayı adet edindi. İşte detaylar...

Bir zamanlar birkaç milyon dolarlık kredi diliminin çözülmesi için Hazine Müsteşarı imzası yeterli bulunmayıp, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın da niyet mektubu vermesi şart koşuluyordu. O günler geride kaldı. Türkiye 18’inci stand-by anlaşmasını 4 Şubat 2002'de imzaladı, bu anlaşma sona ermeden hemen önce, Ocak 2005'te yeni bir stand-by anlaşması yaptı. Son kalan borç, Mayıs 2013'te yapılan son taksit ödenmesinin sonrasında tamamen kapatıldı. O tarihte bu satırların yazarı olarak biz de, haberi ‘Stand by by’ başlığıyla haberleştirmiştik. Türkiye’nin yeni bir kulvarda olduğunu ise geçen hafta yapılan IMF toplantısı tekrar gösterdi.

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen toplantıda Türkiye ekonomisine ilişkin soruları yanıtladı. Kammer, "Programın kırılganlığı daha da azaltması, enflasyonu zaman içinde kalıcı bir şekilde düşürmesi ve aynı zamanda yatırım için gerekli ortamı yaratması bekleniyor. Böylece büyüme modelinde bir değişime ve büyümenin yeniden dengelenmesine sahip olunacak." diye konuştu.

Türkiye'de yeni bir IMF programına ihtiyaç olup olmadığına ve bu konuda Türk yetkililerle görüşülüp görüşülmediğine dair soruya da Kammer, "Öncelikle yürürlükteki reform programını destekliyoruz. Biz de Türkiye'ye oradaki ekonomi ekibinin izlediği programı tavsiye ederdik. Türkiye'yi desteklemeye yönelik herhangi bir IMF programına ilişkin görüşme yok." şeklinde yanıt verdi. Türkiye’nin IMF’den borç aldığı yıllarda IMF’nin düşük seviyeli memuru olarak Türkiye’ye gönderilen görevlisi Carlo Cottarrelli, malum çevrelerden kral muamelesi görüyordu. Gazeteler, Cottarelli’nin ‘market alışverişini bile kendisi yapıyor’ tarzı haberler yapıyor buna Cottarelli bile şaşıyordu.

IMF Niyet Mektubu

(Letter ofintent) Bir üye ülkenin IMF’den finansal destek talep ettiği ve destek alması durumunda uygulama taahhü­dünü verdiği finansal ve ekonomik ön­lemleri anlattığı resmi belgedir.

Dışişleri'nden İsrail'e çağrı: Derhal çekil! Türkiye'nin tohumda İsrail'e bağımlılığı yok Galatasaray para basıyor! 2.5 milyar TL'lik dev gelir kasaya girecek
Sonraki Haber