Mustafa Türel Gürcan: Hayvanlara özgü koronavirüs kedilerde ölümcül

Koronavirüsün hayvanlardan insanlara, insandan da hayvanlara bulaşmadığını belirten İzmir Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Türel Gürcan, "Hayvanlara özgü bir Kovid-19 enfeksiyonu var. Köpeklerde daha hafif geçerken, kedilerde ölümcül olabiliyor. Sindirim sisteminde sorunlar yaşanıyor. Köpeklerde ishal ve kusmaya, kedilerde iştahsızlık, keyifsizlik, karında şişme, sarılık gibi belirtiler görülürse mutlaka veteriner hekime gidilmeli" diye konuştu.

Medyada ünlülerin kedi ve köpeklerinin koronavirüs kaptığına dair haberler görüldüğünü, bunun hayvanlara özgü koronavirüsten kaynaklandığını söyleyen Gürcan, "Evde beslenen kediler konusunda biraz daha dikkatli olunmalı. Sindirim temelli başlayıp vücutta mutasyona uğruyor. Vücut, sanki çok fazla miktarda farklı enfeksiyon varmış gibi algılıyor. Kedilerin vücudu bağışıklık yanıtı geliştirmeye çalışıyor ve bunun yan etkileri sebebiyle enfeksiyon FIP'e dönüşüyor ve ölüme götürebiliyor" dedi.

Koronavirüs salgını hızla yayılmaya devam ederken, virüsün hayvanlar üzerindeki etkisi merak ediliyor. Birçok evcil hayvan sahibi, kedi ve köpeklerine virüs bulaştırma veya onlardan virüs kapma konusunda tedirginlik yaşıyor. Bazı hayvan sahipleri, kedi ve köpeklerinin hijyeni konusunda ekstra çaba gösterirken, bazıları henüz kanıtlanan bir bilimsel araştırma olmadığı için koronavirüs öncesindeki yaşamına devam ediyor.

Hakmar'a tabaklık ve sürahi setleri geliyor! Altın fiyatları yeni haftaya yükselişle başladı Fenerbahçe'de ilk ayrılık Sebastian Szymanski! Korktuğu başına geldi İşte banka banka faiz, aylık taksit, geri ödeme tutarı Galatasaray gol oldu yağdı, 3 puanı hanesine yazdırdı! Benzine ve motorine indirim geliyor! İşte güncel akaryakıt fiyatları