Milyonlarca doz BionTech aşısı çöpe gidecek

Nüfusun sadece yüzde 20'sinin korona aşısı olduğu Hong Kong'da büyük tehlike göze çarptı. Yetkililer, son kullanma tarihinin yaklaşması nedeniyle 2 milyon doza yakın BionTech aşısının çöpe gitme ihtimalinin bulunduğu kaydedildi. Hong Kong, tüm nüfusa yetecek kadar aşı temin etse de vatandaşların aşı olmaya yanaşmadığı öğrenildi.

Hong Kong'da, son kullanma tarihleri yaklaşan milyonlarca doz koronavirüs aşısının yeterli talep olmadığı için çöpe gidebileceği bildirildi.

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, koronavirüse karşı 7,5 milyonluk nüfusunun tamamını aşılamaya yetecek kadar doz temin etmişti.

Ancak bölgede aşıya talep henüz istenen seviyede gerçekleşmedi. Bunun üzerine hükümetten yapılan açıklamada, temin edilen Pfizer-BioNTech aşılarının ilk partisinin yalnızca 3 aylık bir süresinin bulunduğuna dikkat çekildi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, yetkililer, 2 milyon doza yakın Pfizer-BioNTech Kovid-19 aşısının son kullanma süresinin 3 ay içinde biteceği, bu sürenin sonunda kullanılamaz hale gelen büyük miktarda aşının atılmak zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.

Hong Kong'da bugüne kadar sağlık sektörü çalışanlarının ancak üçte birinin aşılandığı kaydedildi.

Bölgede aşılanma oranlarında istenilen seviyenin yakalanamamasının sebeplerinin düşük vaka oranları ile vatandaşların hükümete yönelik güvensizliği olduğu iddia edildi.

Öte yandan bazı yerel politikacılar ise, aşılanma oranlarında bir artış sağlanamaması halinde son kullanma süresi geçmek üzere olan aşıların ihtiyaç sahibi ülkelere ihraç edilmesini önerdi.

EYLÜL'DE TOPLU AŞILAMA BİTECEK

Sağlık Koruma Merkezi eski denetçisi Thomas Tsang, RTHK radyosuna yaptığı açıklamada, tüm aşıların son kullanma tarihinin bulunduğunu ve mevcut planlamalara göre BioNTech aşılarının yapıldığı toplu aşılama merkezlerinin eylül itibarıyla faaliyetlerini durduracağını söyledi.

Tsang, tüm dünyanın aşı için mücadele ettiği bu süreçte Hong Kong'un "kullanılmayan aşı yığınının üzerinde oturmasının" doğru olmadığını belirtti.

Tsang ayrıca, yeni dozların temin edilemeyebileceğini vurgulayarak yılın kalanında muhtemelen eldeki aşıların kullanılacağını kaydetti.

Worldometer internet sitesine göre Hong Kong'da şu ana kadar 11 bin 836 COVID-19 vakası tespit edildi. Virüsten ölenlerin toplam sayısı ise 210.

Adıyaman’da konteyner içerisinde çürümeye başlayan bir ceset bulundu Gültan Kışanak Kocaeli cezaevinden çıktı Tüm akıllı telefonlarda muhakkak bulunması gereken 10 uygulama
Sonraki Haber