MHP’NİN OYLARI ARTTI MI AZALDI MI?

Seçimler bitti, karneler ortaya çıkıyor. Seçim öncesi çok beklenmeyen bir manzara ortaya çıktı. Seçimlere katılım Türkiye ortalamasının altına düştü.

CHP tarihinde umulmadık bir netice ile karşılaştı. AK Parti de kurulduğu günden beri ilk kez girdiği bir seçimden ikinci çıktı.

Genel oy sayısına bakıldığında, 2019-2024 arası seçmen sayısında 4,5 milyona yakın artış olmasına rağmen, hemen her şeçim çevresinde seçimlere katılan CHP oylarında Türkiye genelinde kayda değer bir artış yok. Artışı DEM ve İYİ Parti oylarından sağladığı görülüyor.

AK Parti oylarında meydana gelen düşüş CHP oylarında bir artış olarak görülmüyor. AK parti oylarının belli bir kısmını eski AK Partili adaylarla almasına rağmen YRP’nin de AK Parti oylarının hepsini aldığı söylenemez. Buna bir de MHP’nin 28 Büyükşehir’de, bazı şehirlerde, ilçelerde ve beldelerde aday çıkarmayıp AK Parti adaylarını “Cumhur ittifakı” kapsamında desteklediği de eklenirse sandığa gitmeyen seçmenin mühim bir kısmının AK Parti seçmeni olduğu tespitleri doğruluk payı içerebilir.

Ancak ülke geneli Belediye Başkanlığı oyları üzerinden yapılan oy değerlendirmeleri tüm partiler için büyük haksızlıklar içermektedir. Nedenine gelince, biraz önce zikrettik, MHP örneğinden olduğu gibi partilerin hepsi ülke genelinde aday çıkarmadı.

CHP ülke genelinde birkaç DEM istisnası hariç aday çıkardı, AK parti iki büyükşehir, beş il ve bir ilçede aday çıkarmadı. 

MHP, 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde 2 büyükşehir, 27 il, 103 metropol ilçe, 344 ilçe ve 331 belde olmak üzere 807 yerde seçimlere katıldı.

Seçimlere katıldığı bu 807 yerden 8 il, 25 anakent ilçe, 89 ilçe ve 98 belde olmak üzere toplam 220 yerde belediye başkanlığı kazandı.

Kazanılan belediye sayısı itibariyle AK Parti, CHP’den sonra üçüncü sırada.

Keza YSK verilerine göre, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimlerinde İl Genel Meclisinde partilerin ulaştığı oy oranları, AK Parti yüzde 32,16, CHP 23,19, MHP yüzde 16,62, DEM Parti yüzde 7,89, Yeniden Refah Partisi yüzde 6,5.

Öyle iddia edildiği veya gösterilmek istendiği gibi, MHP çok kötü bir seçim geçirmiş, CHP muazzam bir zafer kazanmış, YRP ise Türkiye’nin üçüncü partisi olmuş gibi bir durum yok.

Yozgat ve Şanlıurfa adaylarının kişisel sempatileri ile elde edilmiş oylar dışında bu partinin Türkiye genelinde bu denli yüksek oy alabildiği iller var mı?

İYİ Parti ise eski AK Partili Rasim Arı ile Nevşehir’de kazandı, eski AK Partili Enver Yılmaz ile Ordu’da mühim bir oy aldı, peki buna benzer Türkiye genelinde oyları fark edilebilecek bir yerleri var mı?

Birkaç yerde kendilerine bir başka partide kariyer yapıp gelen insanlarla yüksek oy alıp sonra da şu orana ulaştık, artık büyük partiler arasındayız gibi iddialar makul değildir.

28 Büyükşehir ve pek çok yerde aday çıkarmayıp Cumhur ittifakı adayını açıkça destekleyen MHP’nin ülke genelinde çıkardığı 220 belediye başkanını görmezden gelip oyları düşmüş parti muamelesine girmek de doğru değildir.

MHP bu seçimde de çok ciddi oy almıştır, ülkenin üçüncü büyük partisi ve milliyetçi camianın tek temsilcisi olarak tescillenmiştir.

Tüm yazılarını göster