‘TÜRKİYE DÜNYADAKİ SAVAŞ KONSEPTİNİ DEĞİŞTİRİYOR’

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir, SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sorularını yanıtladı…

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir’in SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sıcak gündeme ilişkin sorularını cevapladığı ‘Metehan Demir ile Gündem’in yeni bölümünde, Polonya’ya ihraç edilen Türk İHA ve SİHA’larının başarısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın 14 Haziran’daki liderler zirvesi görüşmesinin ABD-Türkiye ilişkilerine yansımaları konuşuldu.

DEMİR: ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMLERDE İHA VE SİHA’LARIN YENİ FARKLI NOKTALARDA KULLANILDIĞINI GÖRECEĞİZ!

Metehan Demir, “Bu iş Polonya olduğundan çok dikkat çekti. Bu sürecin başından beri hatırlayalım. Türkiye İHA’lar ve SİHA’lar meselesinde ilk kez Irak ve Suriye’deki güvenlik operasyonlarında aktif kullandığında bu işi yakından izleyen savunma sanayi çevreleri ‘Ne oluyor?’ diye sordu ve yakından izlemeye başladı. Ondan sonra Türkiye’nin neler yaptığını izlemeye başladılar. Libya’da kendilerine geldiler, ‘Galiba Türkiye’nin şakası yok, bu işler birçok sürecin kaderini değiştiriyor’ dediler. Türkiye’yi yerden yere vuran basın kuruluşlarında bile sayısız haberler çıktı. Türkiye son vurucu darbeyi Azerbaycan’da vurdu. Savaşın kaderini değiştiren, teknolojik ve üstün yazılım donanım destekli SİHA’lar sayesinde oradaki savaşın kaderi değişti. Türkiye’deki tank savaşı konseptlerini bile değiştirecek kadar, Ermenistan’a ağır tank zahiyatları vermeye başlayınca ’Ne oluyor?’ sorusu artık bir kabullenmeye, ‘Türkiye ile bu konuda neden iş birliği yapmayalım? Neden biz de Türkiye’nin bu imkanlarından yararlanmayalım?’ Demeye başladı. Zamanında ABD ve İsrail’den alınan İHA görüntüleriyle dış güvenlik harekatları yapmaya çalışan Türkiye şimdi hiçbir şeye ihtiyacı olmadan, yerli ve milli imkanlarla ürettiği muazzam araçlarla dünyada kendini göstermeye başladı. Anlık istihbaratla oluşturulan bilgiyle saniyede operasyonu gerçekleştiriyor. Türkiye bunları saldırgan tutumla değil, kendi ulusal menfaatlerini ve güvenliğini sağlamak, terör tehditlerini minimize etmek amacıyla yapıyor. İngiltere, Çekya, Macaristan ve Arnavutluk gibi ülkelerle İngiliz makamlarının son ziyaretleri sırasında ve aynı zamanda oraya sayın savunma bakanının yaptığı ziyaret sırasında ciddi anlamda gündeme geldi. İngilizler bu işin en önemli taliplerinden biri. Onlara da dikkat etmemiz gerekiyor. Ancak İngiltere’nin bile bu süreci kabul etmesi müthiş bir durum. Polonya meselesinde, Polonya tehdit katsayısı diğer ülkelere göre Rusya bir tarafta tehdit gibi gözükmez ama her zaman bir tedirginlik meselesidir. 24 adet alması, rakam, ülke, ülkenin AB ve NATO ülkesi olması nedeniyle farklı başlıklarda çok dikkat etmemiz gereken stratejik gelişmeler var. Dünyada Polonya’dan İngiltere’den hariç olarak İHA’lar karada, denizde ve havada yavaş yavaş savaş konseptlerinin içinde önemli yer tutmaya başladı. ABD, İsrail gibi Türkiye’ye İHA ve SİHA konusunda rakip olacak ülkeler var. Ancak Türkiye düşük fiyat, çok fayda ve etki anlamında ürettiği İHA ve SİHA’lar anlamında tercih ediliyor. Bir süre sonra Türkiye sipariş yetiştiremez hale gelebilir. Tunus ve Suudi Arabistan’ın ilgilendiğini biliyoruz. Tunus’ta İHA’ların ve SİHA’ların teslimatı konusunda anlaşmalar yapılıyor. Türkiye, dünyadaki savaş konseptlerini değiştiriyor.  İHA'lar insanlığa faydası anlamında deniz kirliğinden, sınır ve orman güvenliğine kadar aklınıza gelmeyen birçok noktada kullanılıyor. Bunu zamanla aklınıza gelmeyecek yeni noktalarda kullanıldığını göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Metehan Demir’in açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN 

ERDOĞAN VE AK PARTİ İLE ‘EGE SİYASETİ’ İLİŞKİSİ NASIL OLACAK? Ekrem İmamoğlu Hamas'a terör örgütü dedi! VATANDAŞ ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİYLE İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYOR? İlber Ortaylı'dan ortalığı karıştıran Ayasofya çıkışı! Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? BAHÇELİ ÜZERİNDEN ERDOĞAN’I TASFİYE PLANI!