Korona geçirenlere aşı yapılacak mı? Koronayı atlatanlara aşı olacak mı?

Korona geçirenlere aşı olacak mı sorusu, Türkiye'de bugün itibariyle başlayan kitlesel aşılama programı ile birlikte merak ediliyor. Koronavirüs geçiren ve daha sonra atlatan vatandaşlar için korona aşısı yapılacak mı? İşte yanıtı...

Korona geçirenler aşı olacak mı sorusu gündemin en çok merak edilen sorularından oldu. Bugün itibariyle tüm Türkiye'de başlayan kitlesel aşılama ile birlikte daha önce korona geçiren vatandaşlar aşı olacak mı sorusu da yanıtını buldu. İşte detaylar...

KORONA GEÇİRENLER AŞI OLACAK MI?

Sinovac aşılarının uygulanmaya başlanması için harekete geçildi ve randevu sistemleri kullanıma açıldı. İlk etapta 3 milyon doz sipariş edilen aşının öncelik sırasına göre yapılması planlandı.

Bilim Kurulunca çeşitli nüfus grupları arasında enfeksiyon kapma, ölüm oranı, olumsuz toplumsal etki riski gibi unsurlar göz önüne alınarak aşılamadaki genel öncelikler belirlendi. Buna göre aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülecek.

İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak.

Riskli grupta yer alan kişilerin, koronavirüsü geçirse bile aşı olması gerekecek.

COVİD-19 GEÇİRENLERİN AŞI OLMASI GEREKİR Mİ?

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, koronavirüs atlatan hastaların aşı olması gerekliliği konusuna dair açıklamalarda bulundu.

Antikor üreten kişilerin aşı olması ertelenebilir diyen Tezer, "Eğer bir kişide Covid-19 geçirdikten sonra bağışıklık yanıtı oluşmuşsa, aşı olmasına gerek kalmayabilir. Bu durumda kişinin aşı yaptırmasına gerek olmaz. Sağlık Bakanı da açıklamıştı; 6 ay içerisinde hastalığı geçirmiş olanlara aşının yapılmayacağını. Hastalığı geçirdiniz, 6 ay sonra bağışıklık, antikor yanıtınız düşebilir, bunu biliyoruz. O dönemde kişinin bağışıklık yanıtının durumuna bakarak, aşı olabilirsiniz.

Ayrıca kişilerin 2'nci ya da 3'üncü kez hastalığa yakalanmalarında bağışıklık sistemlerinin aşırı uyarılmasıyla ağır geçtiğini biliyoruz. Bütün virüsler için geçerlidir bu. Ne kadar yüksek oranda yoğun bir şekilde alırsanız, hastalığı o kadar ağır geçirebiliyorsunuz. Temas miktarınız, süreniz hastalığı ağır geçirmenize de etkili olan diğer faktörlerdir" ifadelerini kullandı.

Akaryakıta çifte indirim!İşte 7 Mayıs güncel benzin, motorin fiyatları 52 ilde zehir tacirlerine ve sokak satıcılarına operasyon! İzmir'de bugün hava nasıl olacak?
Sonraki Haber